Artikkeli: Nokia, Pirkanmaa

1.3.2020 klo 15:59

Vasemmiston valtuustoryhmän aloite: Nokiasta ikäystävällinen kunta

Ikäystävällisen kaupungissa on vanhojen ihmisten hyvä asua, liikkua ja elää. (Kuva Tom Baugis, Flickr-kuvapalvelu.)

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ehdottaa valtuustoaloitteessaan Nokian kaupungin liittymistä maailman terveysjärjestön WHO:n ikäystävällisten kaupunkien ja kuntien verkostoon. Verkostoon liittyminen ei synnytä kunnalle suoria velvoitteita vaan kunta määrittelee itse, kuinka se ikäystävällisyyttä toteuttaa. Aloite jätettiin valtuuston helmikuun kokouksessa.

Ikäystävälliseksi kunnaksi ryhtyminen tarkoittaa ikäihmisten huomioon ottamista niin päätöksenteossa kuin palveluiden järjestämisessä ja kaupunkisuunnittelussakin. Asukaslähtöinen demokratia edellyttää ikäihmisten kuulemista ja vaikutusmahdollisuuksia.

Digitalisointi ei saa johtaa ikäihmisten mielipiteiden sivuuttamiseen. Vanhusneuvostolla on oltava todellista vaikutusvaltaa, mielellään jo asioiden valmisteluvaiheessa. Kansalaistoiminnan tuella ja hyvillä toimitiloilla mahdollistetaan ikäihmisten osallistumista, yhteisöllisyyttä ja vapaaehtoistyötä.

Elinympäristön kehittämisessä, kuten kaavoituksessa ja rakentamisessa, on otettava huomioon ikäihmisten erityiset liikkumis- ja asumistarpeet. Asumisen, liikenteen ja elinympäristön pitää olla esteetöntä, turvallista ja viihtyisää. Henkistä hyvinvointia edistetään yhteisöllisillä asumisratkaisuilla, ulkoilumahdollisuuksilla lähiluonnossa sekä monipuolisilla ja helposti saavutettavilla lähipalveluilla.

Kaikkia julkisia palveluita kehitetään ikäihmisten tarpeita vastaaviksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella kuntien vastuulla olevissa liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluissa otetaan huomioon erilaisten vanhusten tarpeet. 

Suomalaisista kunnista verkoston jäseninä ovat jo Tampere ja Turku. Myös Keravan ja Vaasan valtuustot ovat ottaneet myönteisen kannan verkostoon liittymisestä. Aloite verkostoon liittymisestä ovat tehneet myös Raision ja Ylöjärven vasemmistojen valtuustoryhmät.

 

Tom Baugisin kuva on julkaistu Flickr-kuvapalvelussa lisensillä CC BY 2.0. 

Tieto Raision ja Ylöjärven vasemmiston aloitteista verkostoon liittymisestä on täydennetty 2.3. klo 9.15.

 

 

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *