Näkökulma

ULLA-LEENA ALPPI

2.3.2020 klo 08:43

Taidekaari myös päiväkoteihin

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia esiteltiin viime toukokuussa Ratinan Stadionilla. (Kuva: Cai Melakoski.)

Toimittaja Anu Ala-Korpela pitää Aamulehden kolumnissaan (25.2.2020) hyvänä kaupungin kasvatus- ja opetusjohtajan taannoista ehdotusta Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman laajentamisesta kouluista päiväkoteihin. ” Mutta ennen kuin byrokratian rattaat pyörähtävät sinne asti ja saadaan päiväkotilasten koko ikäluokka kärrättyä teatteriin, nykyiset päiväkoti-ikäiset ehtivät päästä ylioppilaiksi. Toivoisi, että ketterämpiäkin tapoja olisi”.

Samaa toivon minä ja teinkin reilu vuosi sitten valtuustoaloitteen Taidekaaren ulottamisesta asteittain varhaiskasvatukseen. Saamassani aloitevastauksessa luvattiin pilottia, ja odotankin sen käynnistymistä.

Juuri lapset ovat hyvin vastaanottavaisia taiteen kokemiselle ja ansaitsevat päästä siitä osallisiksi mahdollisimman varhain. Taide ja sen tekemiseen osallistuminen on erinomainen väline avartaa lapsen maailmaa, tukea hänen kasvuaan ja saada onnistumisen kokemuksia. 

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) Pirkanmaan loppuraportissa tuotiin esiin tavoite kulttuurin osuuden lisäämisestä lasten arjessa. Taiteella on tietysti itseisarvonsa, mutta sen ohella tutkitusti hyvinvointivaikutuksia. Lastenkulttuuritarjonnan kehittäminen ja lisääminen on erityisen merkittävää niille lapsille, joiden kotona ei voida tarjota kulttuurikokemuksia taloudellisista syistä, tai sen vuoksi, etteivät perheen aikuiset syystä tai toisesta osaa nähdä niiden merkitystä lapsen kasvun ja hyvinvoinnin tukijoina. 

Tampere on hakemassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Myös tätä tavoitetta palvelisi erittäin hyvin se, että nykyistä useammat lapset tuntisivat kotikaupunkinsa juuri kulttuurikaupunkina; kirjallisuuden, teatteri-, tanssi- ja kuvataiteen, musiikin, ja muun taiteen, sekä historian tallentamisen kaupunkina. Taidekaaren rinnalla on toki muuta kulttuuritarjontaa lapsille, mutta varhaiskasvatukseen ulotettuna se tavoittaisi nykyistä isomman osan lapsista.

Pienten lasten osallistaminen erilaisiin taide- ja kulttuuritapahtumiin edellyttää toki sitä, että päiväkodeissa on riittävä henkilöstö myös työntekijöiden sairaslomien aikana. Kulttuuriretkistä ei saisi tulla heille ikäviä lisäsuorituksia, vaan myös heidän työtään rikastuttavia hetkiä. Joistakin kulttuurin alueista lapset voisivat päästä osallisiksi päiväkodeissa, jonne monet taidekasvattajat mielellään jalkautuisivat enemmänkin. Laajentamalla Taidekaari varhaiskasvatukseen kaupunki tukisi paremmin myös taiteilijoitaan. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *