Artikkeli: Pirkanmaa

25.2.2020 klo 08:45

Aluekehitys ja koulutus puhuttivat opetusministerin kiertueella

Mikkolan navetta Luopioisissa pullisteli väkeä, kun vieraaksi tuli opetusministeri Li Andersson.

Akaan Viialan Sampolassa oli kihelmöivä odotuksen tunnelma, kun opetusministeri Li Andersson saapui aloittamaan Pirkanmaan kierrostaan lauantaina. Akaalaisia ja muita eteläpirkanmaalaisia oli kerääntynyt paikalle runsaasti kuulemaan ministerin kuulumisia.

Akaalaiset olivat keränneet yleisökysymyksiä jo ennakkoon ja ne esitti ministerille valkeakoskelainen Timo Villberg. Paikallisten kouluasioiden lisäksi keskusteltiin hallituksen koulutuspoliittisista tavoitteista, joita tärkeimpiä on koulutuksen tasa-arvon lisääminen.

Li Andersson täpötäydessä Viialan Sampolassa.

Koulutuksen tasa-arvo on Anderssonin mukaan tärkeää. Tasa-arvon edistäminen koulutuksessa edistää myös hallituksen muita tavoitteita, kuten työllisyysasteen nostoa.

– Suomen rakenteellinen työttömyys on muita pohjoismaita korkeammalla tasolla ja koulutus on keino sen vähentämiseen.

Opetusministeri piti tärkeänä, että hallitus merkitsee tavoitteiden saavuttamiseen myös selkeät resurssit. 

– Lähiviikkoina tulee jakoon ensimmäinen erä 300 miljoonan euron tasa-arvorahoituksesta, jolla vahvistetaan oppimisen tukea.

Oriveden kampus on rohkaiseva esimerkki

Akaasta matka jatkui maakunnan itäreunalle, jossa Oriveden kaupunki toivotti opetusministerin tervetulleeksi uudelleen avatulle Oriveden kampukselle. Kampus suljettiin 2018, kun Oriveden opiston toiminta siirrettiin Tampereelle. Nyt paikallisten toimijoiden käynnistämä kulttuuriosuuskunta pyörittää kampuksella monenlaista kulttuuri- ja harrastustoimintaa.

Kaupungin vastaanoton jälkeen opetusministeri suuntasi yleisötilaisuuteen, jossa keskustelunaiheena oli osaaminen alueellisen elinvoiman lähteenä.

Osaaminen ja koulutus ovat opetusministerin mukaan myös merkittäviä aluepoliittisia seikkoja. Työvoiman kohtaanto-ongelmaan on mahdollista puuttua tunnistamalla nykyistä paremmin alueelliset osaamistarpeet.

Oriveden vasemmistoaktiiveja yhteiskuvassa, vasemmalta Irma Koskela, Anne Kahelin, Reijo Kahelin, Li Andersson, Anne Lappalainen, Mari Lind, Markus Hannila.

Hallitus aikoo parantaa elinikäisen oppimisen edellytyksiä sen lisäksi, että oppivelvollisuusiän pidentämisellä tarjotaan toisen asteen koulutus nykyistä useammalle.

Paikallisen kulttuuriosuuskunnan työtä Andersson kiitti esimerkilliseksi:

 – Vapaan sivistystyön järjestöt tekevät valtavan hienoa työtä elinikäisen oppimisen eteen. Oriveden Kulttuuriosuuskunta on tehnyt hienoa työtä, jotta paikalliset voisivat harrastaa kulttuuria ja sivistystä.

Mikkolan navetta pullisteli väkeä

Seuraava etappi oli Luopioinen, joka on vuodesta 2007 kuulunut Pälkäneen kuntaan. Luonnonkauniin Kukkiajärven rannalla pohdittiin kyläkoulujen ja lähipalveluiden tulevaisuutta. Tilaisuuden juontanut vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Marjatta Stenius-Kaukonen toivotti Anderssonin tervetulleeksi ja totesi paikkakuntalaisten vetoavan parhaillaan päättäjiin 108-vuotiaan Rautajärven koulun jatkon puolesta.

– Tiedän näiden kysymysten herkkyyden, koska äitini kotiseutu Pohjanmaalla on menettänyt suuren osan väestöstään ja palveluistaan, Andersson totesi.

Marjatta Stenius-Kaukonen ja Li Andersson Luopioisissa.

Palveluiden lakkauttamista perustellaan usein kuntatalouden haasteilla. Andersson totesi, että hallitus tiedostaa kuntatalouden ongelmat ja on vastannut siihen esimerkiksi poistamalla valtionosuuksien jäädytykset, joka tuo melkein miljardin lisää kuntatalouteen.

Andersson kehui Luopioisten yhteisöllisyyttä, joka Mikkolan navetan lämminhenkisestä tilaisuudesta huokui. 

Ilmasto ja opiskelijat esillä Tampereella

Ministerin maakuntakiertue päättyi illansuussa Tampereelle, jossa kyselytunti Kehräsaaressa houkutteli paikalle runsaasti yleisöä. Kyselytunnin juonsi vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen.

Myös Kehräsaaressa oli väkeä salin täydeltä, taustalla Minna Minkkinen ja Li Andersson.

Keskustelunaiheet vaihtelivat opiskelijoiden toimeentulosta sähkö- ja biokaasuautoilun edistämiseen, taloyhtiöiden energiaremontteihin ja turpeen verotukeen. Ilmastotoimien etenemiseen vauhtia vaatineille Anderssonilla oli rauhoitteleva viesti:

– Ympäristölle haitallisia verotukia on tällä hallituskaudella vähennetty jo 350 miljoonan euron edestä ja turpeen verotukeen palataan energiaverotuksen uudistuksen yhteydessä ensi vuonna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *