Artikkeli: Tampere

21.4.2020 klo 10:25

Historiallisessa etävaltuustossa väännettiin luottamuspaikkojen jaosta

Suurin osa valtuutetuista osallistui maanantaiseen kokoukseen etänä Teams-sovelluksen välityksellä. Kuvassa vasemmalla kaupungin lakimies Jouko Aarnio, ylhäällä kokoomuksen Irja Tulonen, alhaalla vasemmalta vasemmiston Sinikka Torkkola ja sosialidemokraattien Ari Wigelius. (Kuvakaappaus: Kukka Kunnari)

Tampereen kaupunginvaltuuston historian ensimmäinen etäkokous pidettiin maanantai-iltana. Paikan päällä kokoussalissa oli vain kourallinen valtuutettuja. Valtuusto onnistui kokoustamaan täysimääräisenä huolellisen teknisen suunnittelun ja ennen varsinaista kokousta pidettyjen harjoitusten ansiosta. Kokouksesta järjestettiin jopa kenraaliharjoitus edellisellä viikolla.

Luottamuspaikkojen jaosta kiistaa

Kokouksessa heräsi paikoin kiihkeääkin keskustelua luottamuspaikkajaoista. Useammille henkilöille myönnettiin kokouksessa eroja erinäisistä luottamustoimista, ja heidän tilalleen valittiin uudet luottamuselinten jäsenet. Jotkut pienryhmien edustajat kritisoivat paikkoja jaettavan “ylivoimalla” koalitio-oppositio-aseman perusteella. Keskustelu meni pitkälti kädenväännöksi valtuuston menettelytavoista sekä Kalervo Kummolan (kok.) ja Yrjö Schafeitelin (TaPu) keskinäiseksi nokitteluksi.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen huomautti, että menettelytavoista keskustelemiselle on huomattavasti parempikin paikka kuin kokouspykälä, jossa valitaan uutta jäsentä sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Aaltosen mukaan ryhmien puheenjohtajien onkin syytä aloittaa keskinäinen keskustelu menettelytavoista tässä vaiheessa, kun vaaleihin on vielä vuosi aikaa. Vasemmistoliiton Sinikka Torkkola huomautti, ettei kyse ole pelkästään siitä, kuinka paikkoja jaetaan, vaan myös siitä, miltä se kaupunkilaisille näyttää: reilut pelisäännöt houkuttelevat helpommin mukaan päätöksentekoon.

Lopulta kokous saatiin päätökseen reilussa tunnissa. Ajasta noin puolet meni nimenhuutoon ja neljäsosa enemmän tai vähemmän asian vierestä, mutta tekniikka toimi loppuun asti kiitettävästi. Valtuusto voikin siirtyä varmemmin mielin kohti seuraavaa kokoustaan, joka luultavasti myös joudutaan pitämään etänä koronaviruspandemian vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *