Artikkeli: Vasemmisto

22.4.2020 klo 14:22

Vasemmistofoorumin uusi puheenjohtaja: tarvitaan alusta perusteelliselle vasemmistolaiselle keskustelulle

Panu Raatikainen uskoo, että Vasemmistofoorumin mielenkiintoisin projekti on vielä edessä päin. (Kuva: Jonne Renvall)

Suomessa olisi tilausta vasemmistolaiselle yhteiskunnallisen keskustelun alustalle, pohtii Vasemmistofoorumin johtokunnan uusi puheenjohtaja Panu Raatikainen

Vasemmistofoorumi on aiemmin julkaissut Peruste-lehteä, jonka julkaisu kuitenkin lopetettiin vuonna 2018, kun foorumi halusi keskittää varojaan tutkimustyöhön. Raatikainen pitää Perusteen kaltaista keskustelualustaa tärkeänä, mutta pitää sen toimintamahdollisuuksia palkkatyövoimin toimitettuna printtimediana heikkoina.

– Enemmän harrastuspohjalta toimiva keskustelufoorumi verkossa olisi varmastikin mahdollinen, jos innokkaita ylläpitäjiä löytyisi, ideoi tuore puheenjohtaja.

Raatikainen aloitti Vasemmistofoorumin puheenjohtajan toimessa huhtikuun alusta lähtien. Asiasta päätti Vasemmistofoorumin yleiskokous maaliskuussa, kun se samalla uusi johtokuntansa. 

Valkeakoskella asuva Raatikainen toimii Tampereen yliopistossa filosofian apulaisprofessorina. Hän on ollut jo aiemmin Vasemmistofoorumin varapuheenjohtaja vuodesta 2017 lähtien. Vasemmistofoorumi on vasemmistolainen ajatuspaja, joka julkaisee yhteiskunnallisia raportteja, selvityksiä ja kirjoja.

Filosofi toivoo aktiivista yhteiskunnallista keskustelua

Vasemmistofoorumin uusi puheenjohtaja pitää ihanteellisena, että ajatuspaja kykenisi jatkuvasti paremmin tuottamaan tietoa, jolla on vaikutusta vasemmistossa käytyyn keskusteluun. Raatikaisen mielestä on kuitenkin tärkeää tuottaa myös laajemman yhteiskunnallisen keskustelun kannalta olennaista tietoa.

– Ja joka myös huomioitaisiin keskustelussa. Tämä on toki ehkä enemmän kiinni Vasemmistofoorumin ulkopuolisista tekijöistä, Raatikainen lisää.

Suuria linjanmuutoksia uudella puheenjohtajalla ei ole mielessä. Kun maailma ja poliittinen keskustelu elää ja muuttuu, muuttuvat tutkimusaiheet jo luonnostaan. Vanhaa, jo tutkittua ei kannata kaluta yhä uudestaan.

Aiemmista projekteista Raatikainen ei osaa nostaa yhtä suosikkiaan. Hänelle melkein kaikki aiemmat tutkimukset ovat olleet omalla tavallaan mielenkiintoisia.

– Optimisti minussa uskoo, että se mielenkiintoisin hanke on vielä edessä päin, mutta en kyllä yhtään vielä tiedä, mikä ja millainen se on.

Edellisten eduskuntavaalien tuloksen ja siitä syntyneen hallituspohjan myötä voisi aueta keskinäisen koordinoinnin paikka muiden hallituspuolueiden ajatuspajojen kanssa. Esimerkiksi sosialidemokraattisen Kalevi Sorsa -säätiön kanssa voisi olla mahdollisuus kehittää yhteistyötä, kun molempien tutkimusorganisaatioiden taustapuolueet toteuttavat yhteistä hallitusohjelmaa. Raatikainen pitäisikin tällaista yhteistyötä toivottavana. Muidenkin Vasemmistofoorumille suotuisten ajatuspajojen kanssa Raatikainen pitää yhteistyötä mahdollisena, ainakin asiakohtaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *