Artikkeli: Tampere

23.4.2020 klo 11:58

Wappu on opiskelijakulttuurin kiintopiste

Edesmenneen keskustayliopiston ylioppilaskunnan Tamyn wappuperinteisiin kuului Minna Canthin patsaan kukitus. Ennen vappua patsas oli kuitenkin saanut vasta suojamaskin. (Kuva: Cai Melakoski)

Koronan aikaansaamassa poikkeustilassa perinteisiä yleisötapahtumia on jouduttu laajalti perumaan, mutta toisinaan perinteikkäille tapahtumille on haluttu myös keksiä uudenlaisia toteutustapoja. Näin on toiminut esimerkiksi Tampereen ylioppilaskunta TREY, joka on siirtänyt Wappujuhliaan syksyyn, mutta myös verkkoon. Soitimme Tampereen ylioppilaskunnan tapahtumavastaavalle Salla-Mari Palokarille ja kysyimme lisää.

Palokari korostaa opiskelijavapun yhteisöllistä merkitystä. Monille opiskelijoille Wappu on pitkä ja hartaasti odotettu opiskelijajuhla, eikä sen järjestämättä jättäminen tulisi oikeastaan edes kuuloonkaan.

– Näen, että Wappu on niin merkittävä tapahtuma Tampereelle ja ylioppilaskunnalle, että olisi hassua jättää järjestämättä, kertoo Wappua ylioppilaskunnassa järjestelevä Palokari.

Erilainen etäwappu

Koronatilanteen kiristyminen tuli nopealla tahdilla myös ylioppilaskunnalle. Hallitus linjasi maaliskuun aikana ensin, ettei yli 500 hengen yleisötapahtumia voitaisi järjestää ja pian kokoontumisrajoitusta kiristettiin tästäkin. Maaliskuun puolivälissä yliopisto linjasi, ettei sen tiloja voisi enää käyttää.

Palokari kertoo, että päätös kevään Wappujuhlien perumisesta tehtiin nopeasti. Alusta asti oli kuitenkin myös selvää, ettei juhlia peruttaisi tykkänään, vaan ne siirrettäisiin syksyyn. Keväällä Wappua juhlistettaisiin etäwappuna, johon liittyvä somekampanja julkaistiin viime viikolla. Kampanjaan kuuluu erilaisia haasteita, tehtäviä ja aktiviteetteja. Omiksi suosikeikseen Palokari nostaa Wappu Open Air -ulkoilmakonserttihaasteen, eläinkuviin keskittyvän H A U W A P P U -haasteen ja Wappuradiopäivän.

Wappujuhlien siirtäminen syksyyn oli ilmiselvää, mutta idea etäwapusta syntyi hieman myöhemmin. Palokari korostaa Wapun tärkeyttä opiskelijoille kautta Suomen ja kuvailee, miten juhla on monille helppo tapa tutustua toisiin opiskelijoihin. Kun on kaikenlaista järjestettyä ohjelmaa, ihmiset törmäävät toisiinsa helpommin kuin tavallisen vapaa-ajan tiimellyksessä. Koronan aikana moni voi kokea eristyksen vaikeana, mihin etäwapun toivotaan auttavan.

– Onhan tämä myös aika rankkaa ihmisille olla kotona ilman sosiaalisia kontakteja. Ajateltiin, että tämä on yksi tapa ihmisille kokea yhteisöllisyyttä, Palokari tähdentää.

Etäwapun järjestämisestä Palokarilla ja ylioppilaskunnalla ei ole aiempaa kokemusta ja tapahtuma eroaakin merkittävästi syksyyn siirtyneiden juhlien järjestelyistä. Normaalisti Wappujuhlia järjestelevä tiimi joutuu järjestelemään tarkasti kalenteria päällekkäisyyksien välttämiseksi ja tietysti huolehtimaan isoimpien tapahtumien järjestelyistä. Wappujuhlia varten on myös tehty video Wappuinnostuksen nostamiseksi.

Etäwappua on näihin järjestelyihin nähden tehty Palokarin mukaan “puolivalolla”. Palkattujen työntekijöiden voimin ei ole resursseja tehdä kahteen kertaan esimerkiksi Wappu-videon kaltaista suurta ponnistusta. Järjestelyiden kanssa on pitänyt tasapainoilla hauskan ja mielekkään sisällön sekä resurssien käytön välillä.

Wappu, ei vappu

Etenkin vasemmistolle vappu yhdistyy automaattisesti kevääseen ja toukokuun ensimmäiseen päivään, jolloin normaalina vuonna kuultaisiin vappupuheita työväen muistomerkeillä ja osallistuttaisiin vappumarsseille. Opiskelijakulttuurissa Wappu on kuitenkin kasvanut vapunpäivää laajemmaksi ilmiöksi, mistä jo opiskelijavapun kirjoitusasukin kielii.

Palokari kertoo, ettei Wappu olekaan sidottu mihinkään tiettyyn vuodenaikaan tai päivämäärään vaan opiskelijat viettävät Wappua monesti pidempään kuin vain vapunpäivänä. Syksyisiä Wappujuhlia voi siis hyvillä mielin kutsua Wapuksi, sillä keskiössä on kevätjuhlasta tutun ilmapiirin luominen.

– Ajatuksena on se, että Wappu on tietynlainen yhteisöllinen poikkitieteellinen juhlistus, mitä vastaavaa ei muuta ole. Ajatuksena on nimenomaan se, että pyrittäisiin saamaan aikaan sama fiilis, vaikka vuodenaika ei ole sama.

Nimenomaan poikkitieteellisyys on tamperelaisessa opiskelijakulttuurissa tärkeä johtotähti. Vuonna 2018 Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät yhdeksi yliopistoksi, jonka kokonaisuuteen kuuluu myös Tampereen ammattikorkeakoulu. Yliopistojen yhdistyminen tarkoitti myös ylioppilaskuntien yhdistymistä. Erilaisten opiskelijakulttuurien yhteiselo ja yhteen tuominen ovat keskeisiä tehtäviä toista vuotta toimivalle TREYlle.

Poikkitieteellisyys ja eri kampuskulttuurien yhteen tuominen ovat Palokarin mukaan ylioppilaskunnan keskeisiä haasteita. Esimerkiksi Teemunkierros on leimallisesti hervantalainen Wappuperinne, siis teekkarikulttuurista peräisin oleva. Teekkareilla on muutenkin erityisen vahva Wappukulttuuri, mistä esimerkiksi koko Suomen mittakaavassa merkittävä perinteinen Tammerkosken teekkarikaste kielii. Ylioppilaskunnalla on päämääränä pitää Wapun tapahtumien kirjo monipuolisena, eikä ainoastaan omaksua vanhoja perinteitä Hervannasta.

Ympäri kaupunkia hajallaan olevat kampukset ovat asia, johon järjestelyissä halutaan kiinnittää huomiota. Ihmisiä halutaan houkutella yhteiseen Wappuun niin keskustakampukselta, Kaupista kuin Hervannastakin. Opiskelijajärjestöille on järjestetty jo vuonna 2019 infotilaisuuksia, joissa on kehotettu ihmisiä lähtemään mukaan myös uuteen yhteiseen Wappuun. Palokari kuitenkin tähdentää, ettei ylioppilaskunta missään nimessä halua romuttaa järjestöjen aikaisempia perinteitä ja pakottaa ketään uuteen muottiin. Yhteinen kulttuuri syntyy luonnollisesti ajan mittaan.

Tampere opiskelijoissa, opiskelijat Tampereella

Tampere on jo parin vuoden ajan ollut Suomen halutuin opiskelijakaupunki, johon moni uusi asukas päätyy nimenomaan korkeakoulujen houkuttelemana. Perinteikkääseen opiskelijakaupunkiin on syntynyt myös sen omia perinteitä. Palokari kehuu tamperelaista opiskelijaelämää ja mainitsee muun muassa Wapun teekkarikasteen ja syksyisin järjestettävän Hämeenkadun appron, jotka ovat eräitä Suomen suurimpia opiskelijatapahtumia. Opiskelijat näkyvät merkittävällä tavalla kaupungissa ja kaupunki ottaa opiskelijat myös lämpimästi vastaan, mistä Palokari on mielissään.

Esimerkiksi tämänvuotisen teekkarikasteen siirtämisen suhteen kaupunki on ollut yhteistyöhaluinen ja miettinyt yhdessä teekkariyhdistyksen kanssa ratkaisuja. Tämä on Palokarin mukaan merkki siitä, että opiskelijatapahtumat ovat kaupungille tärkeitä. Opiskelijakulttuuri on keskeinen osa tamperelaista kaupunkikuvaa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *