Näkökulma

ULLA-LEENA ALPPI

8.8.2020 klo 13:48

Jaksavat omaishoitajat

Omaishoitajien olosuhteita on Tampereella pyritty pitämään hyvällä tasolla. Koronan aikaan heidän mahdollisuudestaan loman pitämiseen täytyisi pitää huoli. (Kuva: Pixabay)

Keskustelu omaishoitajien jaksamisesta erityisesti koronan oloissa on tarpeellinen. Kysymys siitä onko omaishoitajien lakisääteisten vapaiden pitäminen mahdollista koronapandemian oloissa on tärkeä siksikin, että emme tiedä onko pandemian toinen aalto tulossa ja jos on, niin missä laajuudessa.

Mahdollisuuksia vapaiden pitämiseen on ollut jossakin määrin, mutta ei riittävästi. Lisäksi noista mahdollisuuksista ei selvästikään ole ollut tarpeeksi tietoa. Tämä ei ole ainoa asia, jossa kaupungin palveluiden saatavuuden tiedottaminen ontuu. Tiedottamiseksi ei riitä digitaalisesti jaettu tieto. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia käyttää nettiä. Omaishoitajien määrä ei myöskään ole niin suuri etteikö etenkin poikkeusolosuhteisiin liittyvän tiedottamisen voisi varmistaa heille henkilökohtaisesti.

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa on toistuvasti kannettu huolta omaishoitajien jaksamisesta. Todellinen mahdollisuus pitää vapaapäiviä on tärkeä jaksamiseen vaikuttava asia. Jaksamiseen vaikuttaa myös omaishoitajien työn arvostus, jota voidaan osoittaa hoitopalkkioiden koolla. Viime vuosien talouden säästöpaineissa on joskus nostettu esiin se, että Tampereella palkkiot ovat eräitä naapurikuntia suuremmat ja että Tampereella jokainen kriteerit täyttävä on oikeutettu omaishoidon tukeen. Joissakin kunnissahan omaishoitoon myönnetään budjetissa tietty määräraha ja kun se on käytetty, ei uusia tukipäätöksiä budjettivuoden aikana tehdä.

Onneksi lautakunta ei ole lähtenyt heikentämään hoitopalkkioita, eikä myöskään sijaisten palkkioita, josta tehty esitys hiljattain tuotiin lautakuntaan. Omaishoitajien määrää ei myöskään ole lähdetty rajoittamaan. Tästä on jatkossakin pidettävä kiinni ja pohdittava erilaisia keinoja, joilla omaishoitajien jaksamista tuetaan nykyistä enemmän. Omaishoito on inhimillistä ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin nähden valtava säästö kuntien taloudelle.

Kirjoittaja on vasemmiston kaupunginvaltuutettu Tampereella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *