Lukijalta, Näkökulma, Tampere

AARON KALLINEN

7.10.2020 klo 09:48

Lastenvaunujen kanssa on päästävä maksutta bussiin

Joukkoliikennelautakunta päätti korottaa bussilippujen hintoja. Lopullisen päätöksen bussilipuista tekee kaupunginvaltuusto päättäessään ensi vuoden talousarviosta. Mikäli joukkoliikenteen tukea nostetaan ei hinnankorotukselle ole tarvetta. (Kuva: Cai Melakoski.)

Aamulehti uutisoi viime viikolla, että Tampereella tulee syksyn aikana pohdintaan lastenvaunujen kanssa matkustamisen maksuttomuuden jatko joukkoliikenteessä. Maksuttomuuden poisto olisi lyhytnäköinen päätös monella tapaa.

Busseissa on ensinnäkin lippujen leimauslaitteet tällä hetkellä vain kuljettajan edessä. Lastenvaunuilla ei sinne pääse, joten liikennöitsijän tulisi hankkia bussin keskiosaan leimauslaitteet. Silloinkin matkakortin leimaaminen voisi ruuhkabussissa johtaa vaarallisiin tilanteisiin.

Mobiililipun kohdallakaan asia ei ole ongelmaton. Tällä hetkellä lastenvaunuja mahtuu yhteen linja-autoon yleensä vain kahdet tai kolmet. Jos lastenvaunujen kanssa kyytiin pyrkivä matkustaja ostaa mobiililipun pysäkillä, eikä mahdukaan bussiin, hän ei ole tasavertaisessa asemassa muiden matkustajien kanssa. Varsinkaan silloin, jos seuraavaa bussia joutuu odottamaan pitkään. Kyytiin ei voi ottaa enempää lastenvaunuja kuin bussiin mahtuu, joten matkustamisen maksuttomuus on tästäkin näkökulmasta perusteltua.

Tärkeintä asiassa on kuitenkin joukkoliikenteen houkuttelevuus suhteessa yksityisautoiluun. Jos joukkoliikenteen houkuttelevuutta pienten lasten vanhempien näkökulmasta heikennetään, tulevat uudet sukupolvet tottumaan yksityisautoiluun joukkoliikenteen sijaan. Jo nyt keskustan ulkopuolella oman auton käyttö on monesti joukkoliikennettä houkuttelevampaa. Maksuttomuuden poisto vaarantaisikin osaltaan pyrkimykset ilmastoystävällisempään kaupunkiliikenteeseen ja olisi siksi lyhytnäköistä päätöksentekoa.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton keskisen alueen toiminnanjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *