Lukijalta, Näkökulma

MERJA TECHTOLIN

7.12.2020 klo 15:40

Joulupöytä on katettu kotimaisilla elintarvikkeilla

Ruoka on hyvä paikka suosia suomalaista, kirjoittaa Merja Techtolin Nokialta. (Kuva: Flickr-käyttäjä Sami Köykkä. Julkaistu lisenssillä CC-BY-ND-NC-2.0.)

Pakkauksen kyljessä olevalla ”Joutsen – Hyvää Suomesta” -merkillä tai ”Sirkkalehtimerkillä” tai rehellisesti Suomen lipulla on merkittävä vaikutus. Tiedät syöväsi tarkasti valvottua elintarviketta, joka on tuotettu puhtaasta maaperästä. Pohjoisen ilman ja veden laatu saa arvostusta maailmallakin. 

Hygieniatasomme on poikkeuksellisen hyvää maailmanlaajuisesti. Euroopan ruokaturvallisuusviraston EFSAn mukaan Suomessa syödään EU:n puhtainta ruokaa. Tuotanto Suomessa on alusta loppuun eettisesti tuotettua. EFSAn raportissa on ikävää luettavaa joidenkin maiden kohdalla muun muassa kiellettyjen jäämien näytteistä.

Ruoka työllistää Suomessa noin 340 000 ihmistä, joista noin 70 000 on maatilallisia, viljelijöitä ja tuotantoeläimien kasvattajia, unohtamatta kuljetuksia, tutkimuksia, markkinointia ja niin edelleen.

Kotimainen ruoka on ilmastoteko, kun maiden ja valtamerien kuljetuksia ei tarvita.

Suomalaisten ruokakulttuuri on muuttunut vuosien saatossa. Joillekin on itsetehdyn ruuan vaihtoehtona valmisruuat ja pikaruuat. Niin tai näin, tärkeintä on kuitenkin laatu.

Kotimainen kinkku on ehdottomasti joulun kunkku! Ja vaikka joulukinkkuja myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa, löytyy vaihtoehtoja runsaasti. On salaatit, kalat, kalkkuna, kasvisvaihtoehdot, leivät, juomat ja niin edelleen. Kaikkea löytyy, laadukkaita ja maittavia.

Ollaan ylpeitä siitä, että voimme kattaa joulupöytämmekin kotimaisilla elintarvikkeilla. Mikäli jokainen suomalainen ostaisi lisää 10 eurolla kuussa kotimaista, summa vastaisi 10 000 työpaikkaa.

Hyvää ja maittavaa Joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *