Artikkeli: Tampere

19.2.2021 klo 16:26

Juho Mäntysalo: asukkaidensa näköinen Tampere

Visavuorella kesällä äidin kanssa. Autottomana korona rajoittaa liikkumista, joten matkan arvo ei rajoittunut historiaan, vaan myös aikaan ja seuraan.

Tamperelaiset kuntavaaliehdokkaat esittäytyvät, vuorossa Juho Mäntysalo:

‒ Haluan nähdä Tampereen puistojen, pyöräteiden, yritysten ja palveluiden kaupunkina, jossa autoa ei tarvita ja jokaisella on paikkansa. Tampereeni houkuttaa työpaikkoja, pitää huolta nuoristaan ja on työssäkäyville muutakin kuin nukkumapaikka. 

‒ Olen kiinnostunut kokonaisuuksista, suunnitelmien seurauksista. Kuntapolitiikassa asioita tutkitaan helposti vain kortteli kerrallaan tai palvelun hinnat muistaen. Samalla unohdetaan päätösten seuraukset: huonosti suunniteltu tie tai säästöt nuorten mielenterveyspalveluissa kasvattavat pitkällä aikavälillä enemmän kuluja kuin lyhyellä säästävät. 

‒ Tampereen sanotaan olevan pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Titteliä hoetaan joskus vitsinä, mutta emme ole opiskelijoiden ja turistien suosikkikohde Muumimuseon ja Vapriikin vuoksi, vaikka molemmat ovatkin hienoja.

‒ Tampere on jotain erityistä. Suomessa, jossa kaupungit kansainvälistymisen vuoksi häivyttävät erityisluonnettaan, Tampere on ylpeästi Manse: pirkanmaalaisten kaupunki. Tätä erityislaatuisuutta haluan säilyttää ja kehittää. Kaikessa ei tarvitse matkia Helsinkiä ja toisaalta parhaita ratkaisuja voi hakea ulkomaita myöten ‒ sieltähän Finlaysonkin tänne on löydetty!

Tamperelainen maailmalta 

‒ Matkustin lapsena isän työn perässä ulkomaita myöten, mutta muuten elämäni on ollut tavallista Y-sukupolven oireilua talouskriisien keskellä.

‒ Työelämä laman ja taantuman välimaastossa on tarkoittanut työsuhteiden ketjua: olen ollut muun muassa tutkimusavustajana, varastomiehenä, henkilökohtaisena avustajana, nuorisopsykiatrian osastosihteerinä, myyntivastaavana ja tiedotussihteerinä. Töiden ohessa olen harrastanut sarjakuvia, videopelejä ja spefiä.

Akateeminen sekatyömies

‒ Lopulta lähdin opiskelemaan sosiologiaa, mistä valmistuin sopivasti COVID-19 -viruksen aloittaessa matkaansa ulkomaanuutisten perältä etusivulle. Nyt työskentelen valtiolla.

‒ Aloitin viimeisimmät opintoni Jyväskylässä, jossa harrastin opiskelijapolitiikkaa muun muassa ylioppilaskylässä, Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiössä KOAS:issa, tiedekuntaneuvostossa ja ylioppilaskunnassa. Syksyllä 2017 luottamustoimet jäivät, kun muutin Tampereelle viimeistelemään gradua.

‒ Graduväsymyksestä toivuttuani olen nyt tutustunut uuteen kotikaupunkiini ja paikalliseen vasemmistoon. Tällä hetkellä olen muun muassa Mansen punavihreiden varapuheenjohtaja.

‒ Tällä hetkellä valtiolla paikallishallinnossa tehtävänkuvani on koronan ja lakimuutosten myötä vaihdellut kuukausittain, enkä osaa puhua työn arjesta normaalioloissa.

Juho Mäntysalo

liiketalouden tradenomi, työelämäsosiologi (YTM)

36-vuotias, asuu Lapissa 

sähköposti: juho.mantysalo[at]iki.fi

twitter

verkkosivu

 

 

 

Lue muut Tampereen vasemmiston kuntavaaliehdokkaiden esittelyt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *