Artikkeli: Pirkanmaa, Pirkkala

15.2.2021 klo 11:35

Pormestariehdokas Jouni Kallioluoma: kuntalaisten perustarpeet eivät ole kaupan

J
Pormestariehdokas Jouni Kallioluoman muistuttaa, että pirkkalaisten hyvinvointi edellyttää kaikkien kuntalaisten tarpeet huomioon ottavaa päätöksentekoa. (Kuva: Kallioluoman kotiarkisto.)

Pirkkala on monen tutkimuksen perusteella tullut tunnetuksi kuntana, jossa voidaan hyvin ja ollaan onnellisia. Tämä on varmasti osa totuutta, mutta silläkin on kääntöpuolensa. Kaikki pirkkalaiset eivät ole hyvinvoivia eivätkä onnellisia. Paljon on siis vielä tehtävää, muistuttaa Pirkkalan vasemmiston pormestariehdokas Jouni Kallioluoma.

Pormestariehdokas Kallioluoma on seurannut kunnallispolitiikkaa vuosikymmenet. Tällä hetkellä hän on varavaltuutettu ja kunnanhallituksen varajäsen. Hän muistuttaa, että niin ensi kevään kuin aikaisemminkin kuntavaaleissa on kysymys siitä, mihin suuntaan kuntaa ja sen toimintoja reivataan.

Vastakkaisissa laidoilla ovat toisaalta ne, jotka haluavat ajaa kunnan omat toiminnot minimiin ja toisaalta ne, jotka luottavat kaikille tarjottaviin julkisiin palveluihin. Peruspalvelujen tuottamista ei pidä ulkoistaa ja yksityistää kunnallisen demokratian ja valvonnan ulottumattomiin, tiivistää Jouni Kallioluoma.

Hän muistuttaa vanhustenhuollon kriisistä ja pääomasijoitusyhtiöiden omistamien päiväkotien sulkemisista, jotka ovat näyttäneet voittoa tavoittelevien yritysten toimintatavat. Yhteiskuntavastuuta nuo sijoitusyhtöiden omistuksissa olevat yritykset eivät ole kantaneet vaan ovat jättäneet sotkujensa siivoamisen kuntien kontolle.

Ongelmia on toki kuntienkin palveluissa. Kallioluoma tahtookin kääntää katseet ongelmien syihin. Niiden taustalla on julkisen palvelutuotannon helmasynti: jatkuvat säästökuurit, jotka ovat johtaneet liian vähäisiin työntekijämääriin. Tuloksena on noidankehä, jossa palvelujen ongelmia käytetään perusteena niiden ulkoistamiseen.

Välinpitämättömyys kaikkein köyhimmistä jurppii

Jouni Kallioluomalla on vahva oikeudenmukaisuuden tunto. Häntä jurppii se, ettei vasemmiston kaikkein köyhimpien asemaa parantavat aloitteet ole edenneet.

– Edes sosiaalista luototusta koskeva esityksemme ei ole johtanut toimenpiteisiin. Rahaa sen sijaan tuntuu löytyvän niin sanottuihin sakkomaksuihin siitä, ettei pitkäaikaistyöttömyyteen puututa riittävästi, kritisoi Kallioluoma

Ensi vuonna 100 vuotta täyttävän Pirkkalan asukasluvun kasvu on väestömäärään suhteutettuna Suomen nopeimpia. Kunnan pinta-ala on kuitenkin pieni, joten maapolitiikka on keskeinen keino ohjata kunnan kehitystä.

Gryndereitä ei pidä päästää päättämään kunnan kasvusta. Yhdyskuntarakenteen ja rakentamisen sekä luontoalueiden vaalimisen tulee tapahtua täysin julkisen vallan hallitsemana, toteaa Jouni Kallioluoma.

Kallioluoma on koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti ja varatuomari. Hän työskentelee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtajana. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja kolme aikuista lasta. Vapaalla 61-vuotias Kallioluoma kuuntelee rokkia ja lukee historiaa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *