Artikkeli: Tampere

10.2.2021 klo 18:50

Videosarja avaa Tampereen kuntapolitiikan arkea

Tatu Ahponen on ideoinut ja toteuttanut videosarjan, jossa pureudutaan Tampereen kuntapolitiikan arkeen. Ensimmäisessä osassa haastatellaan valtuutettu Milka Hanhelaa ympäristöpolitiikasta (Kuva: kuvakaappaukset videosta sommitteli Cai Melakoski)

Tamperelainen Tatu Ahponen on tarttunut toimeen ja tuottanut videosarjan, jossa perehdytään tamperelaisen kuntapolitiikan arkeen. Helmikuussa alkanut videosarja kurkistaa kuntapolitiikan arkeen ja kysymyksiin, jotka tällä hetkellä ovat Tampereella työn alla.

Vaalikevät alkaa vähitellen kiihtyä ja sosiaalinen media sekä jossain määrin kadutkin ovat pian taas täynnä vaalimainontaa sekä ehdokkaita. Jokaisella puolueella ja ehdokkaalla on omat ideansa siitä, miten Tamperetta tulisi kehittää.

Ahponen on videosarjallaan kuitenkin halunnut tuoda esiin ennen kaikkea sen, mitä kaupungin politiikassa todella tehdään, ei pelkkiä vaalilupauksia. Videosarjan ensimmäinen osa alkaakin Ahposen toteamuksella:

– Vaalien aikaan ihmiset puhuvat usein, mitkä ovat heidän omia suunnitelmiaan, mitkä ovat puolueiden suunnitelmia, mitä halutaan tehdä. Keskustelu voi liikkua aika korkealla tasolla. Minusta on hyvä keskittyä myös siihen, mitä kuntapolitiikassa päätetään, mitkä ovat niitä perusasioita, mitä kuntapolitiikassa voidaan saada aikaan.

Perusasioita, ei propagandaa

Ahponen kertoo, että videoiden tekeminen on kiinnostanut häntä jo pidemmän aikaa. Hän onkin aiemmin tehnyt esimerkiksi englanninkielistä “Welfare Status” -videosarjaa suomalaisesta politiikasta. Ahponen tähdentää, että häntä ovat kiinnostaneet videot, joissa käsitellään politiikan perusasioita, ei tuoteta poliittista propagandaa.

Videosarjan konsepti on Ahposen oma idea, muiksi kumppaneiksi löytyi porukka, joilla oli aiempaa kokemusta videoiden tekemisestä. He hoitivat tekniikan, Ahposen vastuulla oli haastateltavien rekrytointi ja itse haastattelut.

Ahposen halusi videolle esiintymään kuntavaaliehdokkaita, mutta halusi myös toimia puolueettomasti, ettei muille ehdokkaille jäisi mitään hampaankoloon. Hän valitsi videolle väkeä istuvasta valtuustoryhmästä sekä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa mukana olleita ehdokkaita. Ahponen on itsekin Tampereen Vasemmiston kuntavaaliehdokas.

Haastattelujen teemat hän valitsi sovellettuna Tampereen Vasemmiston kuntavaaliohjelmasta. Videosarjassa on jo haastateltu Milka Hanhela, Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio, Kukka Kunnari, Jouni Sirén, Mikko Aaltonen, Johannes Tolonen ja Sinikka Torkkola. Tarkoitus on haastatella vielä Minna Minkkinen, Antti Salonen sekä Aapo Niemi.

Näistä on julkaistu tähän mennessä ensimmäinen osa, Milka Hanhelan ympäristöpolitiikkaa koskeva haastattelu.

Korona-aikana vaalikampanjoinnin pelikirja kirjoitetaan uusiksi

Ahposen videosarjan voi nähdä osaltaan vastauksena koronapandemian vaikeuttamaan vaalikampanjointiin. Kun perinteinen katukampanjointi on korona-aikana vaikeutunut, tulee sitä voida kompensoida muilla keinoin, esimerkiksi sosiaalisen median avulla.

Ahponen itse ei kuitenkaan haluaisi, että korona-ajan annettaisiin liikaa vaikeuttaa vaalikampanjointia. Jos suositukset mahdollistavat katukampanjoinnin, siihen tulee tarttua. Ahponen kuvaa koronapandemian voimistavan olemassa olevia trendejä, jossa kampanjointi siirtyy sosiaaliseen mediaan. Tämä myös suosii niitä ehdokkaita, joilla on siitä jo kokemusta. Aivan koko kampanjointia ei kuitenkaan tulisi someen siirtää, kunhan turvallisuudesta huolehditaan.

– Silti uskon, että ihmiset haluavat nähdä ehdokkaita tulevaisuudessakin myös kasvotusten, ja tähän pitäisi keksiä nyt keinoja turvalliseen toteuttamiseen, Ahponen kertoo.

||

Videosarja “Kuntapolitiikan perusteet” julkaistaan Tampereen Vasemmiston Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla sekä Tatu Ahposen YouTube-kanavalla.

Videosarjan ensimmäinen osa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *