Artikkeli: Tampere

13.3.2021 klo 13:30

Minna Minkkinen nostaa lähiöt Tampereen kehitystyön kärkeen

Kuntavaaliehdokkaat ovat monessa mukana. Kuvassa Tatu Ahponen (vasemmalla) haastattelee Tampereen vasemmiston pormestariehdokas Minna Minkkistä haastattelusarjaansa Kuntapolitiikan perusteet. Sarjan jakson aiheena ovat kansalaistoimintaan ja kuntademokratiaan liittyvät kysymykset. Jakso ilmestyy lähiaikoina. (Kuva: Aapo Niemi)

Tampereen kaupungilla on käynnissä viisi kehitysohjelmaa, yksi niistä on Viiden tähden keskusta. Kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen (vas.) on valmistellut ehdotuksen kuudennesta ohjelmasta, jonka työnimenä on Kymmenen tähden lähiöt

‒ Suurin osa tamperelaisista asuu lähiöissä. Siksi seuraavalla valtuustokaudella on lähiöt otettava keskiöön. Lähiöiden viihtyvyyteen ja kehittämiseen panostaminen ehkäisee alueiden eriarvoistumista, lisää osallisuutta ja hyvinvointia sekä lisää alueen ja koko Tampereen elinvoimaisuutta, perustelee Minkkinen ohjelmaehdotustaan. 

Minna Minkkisen lähiöohjelma on ajankohtainen senkin vuoksi, että pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukainen uusi ohjelma lähiöiden kehittämiseksi on valmistunut.

Minkkisen aloitteen kymmenen tähteä ovat:

Lisätään monipuolista asuntorakentamista jokaisessa kaupunginosassa

Perheasuntoja, yksiöitä ja monen kokoisia asuntoja ja asumismuotoja on oltava tarjolla tasaisesti ympäri kaupunkia. Tämä on paras tapa ennaltaehkäistä alueiden eriarvoistumista. 

Lisätään kohtuuhintaista asumista ympäri Tamperetta – myös keskustassa

Asuminen lohkaisee ison osan ihmisten tuloista. Kohtuuhintaista asumista on vaadittava rakennuttajilta enemmän, ja kaupungin on myös tarvittaessa itse rakennettava ”arvoalueille” kohtuuhintaista asumista, jos rakennuttajat eivät siihen lähde. 

Panostetaan lähiöiden kouluihin 

Ryhmäkokojen pienentäminen, laajat mahdollisuudet valita aineita myös lähiökouluissa. Puuttuminen koulukiusaamiseen ja laadukkaiden opetusvälineiden tarjoaminen kaikille nostaa alueiden koulujen arvostusta ja opetuksen mahdollisuuksia. 

Sosiaalityön ja sosiaalitoimen on oltava alueilla

Yhteisösosiaalityön malli on otettava osaksi alueiden sosiaalityötä. Sosiaalityön resurssien on oltava kunnossa. 

Perusterveydenhuollon palvelut lähiöihin

Terveyskeskus on terveyspalvelu, jonka tulee olla lähellä ihmistä. Panostus laadukkaaseen perusterveydenhuoltoon lisää hyvinvointia ja vähentää terveyseroja sekä painetta erikoissairaanhoitoon.

Lisää vihreyttä ja vireyttä

Puistot ja viheralueet lisäävät ihmisten hyvinvointia ja alueiden viihtyvyyttä sekä tukevat ja ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. 

Tuetaan järjestöjen lähiötyötä

Tuetaan urheiluseurojen, teatteriyhdistysten ja potilasjärjestöjen lähiötyötä. Mitä lähempänä kiinnostava harrastusmahdollisuus on, sitä varmemmin sinne myös menee. Kulttuurilla lisätään hyvinvointia ja alueiden viihtyvyyttä. Alueelliseen nuorisotyöhön tulee panostaa entistä enemmän. 

Pidetään lähiöt saavutettavina: lisää ratikkaa lähiöihin

Saavutettava lähiö houkuttelee asujia ja lisää alueen vetovoimaa. Ei jätetä alueita vaille bussilinjoja. Rakennetaan ratikkaa kohti Lentävännimeä ja Härmälää. Tampereella on pystyttävä pyöräilemään ympäri vuoden ja ympäri kaupungin. Pyöräteiden ja kävelyteiden kunnossapitoon on tehtävä merkittäviä parannuksia.

Turvataan lähikirjastot ja kehitetään niitä

Kirjastot ovat alueiden sivistyskeitaita. Laadukkaat kirjastopalvelut ovat sivistyksen kulmakivi ja niistä tulee huolehtia. 

Taataan alueiden ihmisten osallisuus

Ihmisiä tulee houkutella mukaan osallistumaan oman alueensa kehittämiseen. Vaikuttamisen mahdollisuuksien on oltava todellisia, ja niitä tulee tarjota esimerkiksi osallistavan budjetoinnin kautta sekä digivälineitä hyödyntäen.

Minkkinen kiteyttää ohjelmaesityksensä:
‒ Lähiöissä tulee olla hyvä elää ja hyvä arki kaikilla ihmisillä.
Tehdään Tampereelle maailman parhaat lähiöt!

Käynnissä olevat viisi ohjelmaa

Tampereen nykyiset kehitysohjelmat ovat Hiedanranta, raitiotie, Smart Tampere, Tampere Junior ja Viiden tähden keskusta.

Hiedanrantaan syntyy 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan keskus, jossa korostuu luova kaupunkikulttuuri sekä uuden teknologian, kiertotalouden ja ekotehokkuuden kehittäminen. Smart Tampere on kaupungin strateginen ohjelma, joka rakentaa hiilineutraalia kaupunkia ja jonka palvelut toimivat digitaalisesti, sujuvasti ja käyttäjälähtöisesti. Tampere Junior -ohjelman tavoitteena on kaventaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointieroja. 

Viiden tähden keskusta -ohjelman yhdeksän kohdetta ovat kannen alue, läntinen keskusta, Ranta-Tampella, Tammelan täydennysrakentaminen, Tullin, Viinikanlahden ja Särkänniemen alueet, valoviikot ja Tammerkosken valaisu sekä Hakametsä Sport Campus.

Lue lisää muualla verkossa:

Tampereen kehitysohjelmat
Tampereen vasemmiston kuntavaaliohjelma 2021
Lähiöohjelma 2020‒2022 Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaisesti valmisteltu uusi ohjelma lähiöiden kehittämiseksi.

Kuntapolitiikan perusteet

Tatu Ahposen haastattelusarjassa Kuntapolitiikan perusteet Tampereen Vasemmiston valtuustoryhmän jäsenet ja kuntavaaliehdokkaat tuovat esille näkökulmia tamperelaiseen kuntapolitiikkaan. Uusi jakso ilmestyy viikoittain Facebookissa ja Youtubessa.

Kuntapolitiikan perusteet (Facebook)
Kuntapolitiikan perusteet (YouTube)

Haastattelusarja Vasen Kaista -verkkolehdessä: 

Videosarja avaa Tampereen kuntapolitiikan arkea (10.2.2021) 

Kuntapolitiikan perusteet -sarjan jo ilmestyneet osat. Sarja jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *