Artikkeli: Orivesi, Pirkanmaa

9.3.2021 klo 17:45

Oriveden vasemmisto esittää lisäpanostuksia luontomatkailuun

Politiikkaa ja elämää, vaaleja ja vaikuttamista, niistä kaistan vuosi on tehty. Korona toi mukanaan etäilyn, ulkoilun ja turvavälit. Kevään 2021 hangilla kokousti Oriveden vasemmisto. (Kuva: Anne Lappalainen.)

Valmistautumisessa kuntavaaleihin on löydettävä uusia keinoja. Tähän päätyi Oriveden Vasemmistoliitto, joka kokoontui ehdokastapaamisensa Eräpyhässä Nunnanlaavulla.

Kuntavaaliehdokkaat eivät olleet Eräpyhässä yksinään. Lauantaisena päivänä heti puolen päivän jälkeen alkaneen tapahtuman alkaessa Eräpyhän parkkipaikalla oli 14 autoa. Ja lisää tuli vielä päivän mittaan. Osa väestä kävi pilkillä rannan läheisyydessä.

Pelkästään tämän yhden kauniin talvisen päivän esimerkki osoittaa, että luonnossa liikkuminen on lisääntynyt. Lumesta ja liukkaudesta huolimatta myös Nunnankirkolle vievä luontopolkukin on talvella ollut käytössä.

Luonnossa liikkuminen on lisääntynyt jo useiden vuosien ajan, ja koronavuosi on tuonut muassaan tähän vielä nopeampaa kasvua. Metsähallituksen mukaan kansallispuistoissa kävijöiden määrässä oli kasvua viime vuonna 23 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Sama trendi on ollut havaittavissa muillakin luontoreiteillä.

Luonnossa kokoontuminen ja liikkuminen edullisena, niin aikuisille kuin lapsiperheillekin sopivana harrastuksena johdatti vasemmiston ehdokkaat pohtimaan, miten Orivedellä voidaan nykyistä paremmin hyödyntää kaupungin mainostuksessakin esillä olevaa luonnonläheisyyttä. Se ei vaadi kummoisia taloudellisia panostuksia. Luonnossa liikkuminen sen sijaan voi tuottaa taloudellisia säästöjä, kun se edistää niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä.

Keskustelussa tuli esiin, että luontomatkailu samoin kuin urheilu- ja liikuntamatkailukin on kirjattu Suomen matkailustrategiaan yhtenä edistettävänä teemana. Business Finlandin mukaan kansainvälisillä markkinoilla potentiaalisimmat teemat ovat vaellus, pyöräily, melonta ja eläintenkatselu.

Valtuustoaloite luontoreittien kehittämisestä ja kunnostamisesta

Kuntavaaliehdokkaiden keskustelu johti valtuustoaloitteeseen, jonka vasemmiston valtuustoryhmä jättää seuraavassa valtuuston kokouksessa. Aloitteessa esitetään, että luontoreittien kunnossapitoon ja kehittämiseen tulee resurssoida enemmän rahaa ja henkilötyötä. Yhteistyötä paikallisten luontomatkailuyrittäjien kanssa tulee tiivistää yrittäjien tarpeiden kartoittamiseksi ja mahdollisten luontomatkailu- ja -urheilutapahtumien kehittämiseksi yhteistyössä. Tämä luontoreittien kehittäminen tulee liittää Oriveden markkinointistrategiaan ja tehdä työ näkyväksi positiivisena brändäyksenä. Hankerahoitus ja joukkorahoitusmahdollisuuksia olisi myös selvitettävä.

Aloitteen sisältämiä konkreettisia toimia ovat muun muassa reittimerkintöjen parantaminen esimerkiksi Pukalaan ja pitkospuiden kunnostaminen joillain reittiosuuksilla. Karttalinkit ja kulkureitit luontokohteille tulisi sijoittaa kaupungin nettisivuille helposti löydettäviksi. Tämä koskee myös Längelmäveden luontosatamia ja saarissa olevia laavuja. Luontoreiteillä olevien laavujen ja tulipaikkojen huoltoa ja polttopuuhuoltoa on aloitteen mukaan tarve kasvaneen käytön myötä lisätä.

Vasemmistoliitto haluaa korostaa, että luontomatkailun kehittämisessä ja lisäämisessä ei ole kysymys kaupungin menojen kasvattamisesta. Tavoitteena on päin vastoin kaupungin ja kaupungissa toimivan elinkeinoelämän tulojen lisääminen.

Kommentteja: 1

  1. Luontomatkailu verkostojen perustaminen tulisi olla yksi valtakunnallisia hankkeita,esimekiksi niistä miljardeista , joita olemme saamassa takaisin europpalaiselta elpymisvälineeltä.
    Kylistä kyliin ja pitäjistä toisiin meillä on ollut kulkuyhteyksiä, jotka pitäisi nyt etsiä ja kartoittaa,reittejä meillä on käytetty vähintään vuosisadat,ellei tuhannet.
    Kyseisiä reittejä voisivat hyödyntää, niin vaeltajat ,ratsastajat, kuin moottorikelkkailijatkin.
    Rittiverkostojen riittävästi kehittyessä voitaisiin, historiaa kunnioittaen elvyttää vanha kestikievari perinne, yöpymis ja ravitsemis palveluita ajatellen.
    Kotipuolessa on yksi vanha reitti ollut käytössä jo neljännesvuosisadan Kaavin vaha kirkkotie Säyneisistä Kaaville yli kolmekymmetä kilomeriä pitkä, on käytössä ja sillä suoritetaan vuosittain kulkueita Kaaville kirkonmenoihin, virsiä kulkiessa laulellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *