Artikkeli: Tampere

11.3.2021 klo 09:58

Tellervo Tuominen: kaavoitus kuuluu kuntalaisille, ei rakennusliikkeille

Palasin Messukylän Kässälänmäelle vaellusvuosieni jälkeen vuonna 1986. Asun keskellä historiaa, allani rautakautinen kalmisto/asuinpaikka, ympärillä kylä täynnä vuoden 1918 muistoja. Katso kirjani: Takahuhti, Tampereen sydän.

Tamperelaiset kuntavaaliehdokkaat esittäytyvät, vuorossa Tellervo Tuominen:

– Minun Tampereellani kaavoituksessa ei ensimmäisenä kysytä rakennusliikkeiltä, mitä ne haluavat, vaan kuntalaisilta. Pyöröovikäytäntö (rakennusliikkeiden edustajien kierrätys kaupungin virkoihin) on lopetettu, samoin siihen liittyvä korruptio. 70+-ikäiset käyttävät ilmaiseksi TKL:n liikennevälineitä, ilman aikarajoitusta. He myös pysäköivät ilmaiseksi. Kaupunki on ekologinen ja sosioeettinen edelläkävijä, myös it-kalustojen ja ohjelmistojen käytössä.

– Omakotiasukkaiden kurmoottaminen kiinteistöverojen ja tontinvuokrien avulla on voitu lopettaa, koska megalomaaniset turhakehankkeet on pantu jäihin.

– Sosiaali- ja terveyspuolen rutiininomainen alibudjetointi on lopetettu, ja vanhushoivaan, mielenterveyteen sekä lastensuojeluun voidaan vihdoin palkata riittävä henkilökunta. 

– Päättäjänä olisin yhtä aktiivinen kuin 1992-2000 (aina paikalla, ennätysmäärä valtuustoaloitteita), mutta tietävämpi. Puolustaisin edelleen kuntademokratiaa ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä, hyvää arkkitehtuuria, eläimiä ja muita sorrettuja kansanosia. 

– Tampereella on loistava sijainti kahden järven välissä, keskellä koski ja sen komea kansallismaisema, jota vuoden 1989 Tampella-taistelussa olin mukana pelastamassa (kröhöm!). Hieno jugend-arkkitehtuuri, josta isoin osa tosin tuhottu, kiitos rakennusliikkeiden ja sivistymättömän ahneuden. Upea Pyynikki ja Eteläpuisto, joka puistona pidettäköön! Mahtava kulttuuriperintö, suuret kirjailijat, hienot teatterit, kuvataide…

– Tärkein parannettava olisi kaavoitukseen liittyvän korruption kitkeminen, mikä merkitsisi laadukkaampia ympäristöjä ja halvempaa asumista. Kun rahat eivät valuisi rakennusliikkeiden hillotolppiin, niitä vihdoin riittäisi kunnan ydintoimintaan, jonka idea on turvallisen elämän järjestäminen asukkaille ikään, terveyteen, sukupuoleen ja niin edelleen katsomatta. 

Kässälänmäen kosmopoliitti

– Otteita työurasta: au-pair-tyttönä Ranskan Annecyssa, mankelinhoitajana Kunigundan pesulassa Munchenissä, puutarhatyöntekijänä Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla; freelance-kulttuuritoimittajana (muiden muassa Hämeen Yhteistyö, Päivän Uutiset, Uusi Nainen, Yleisradio). Muutama julkaistu romaani, elokuvatutkimuksia. Paikallishistoria Takahuhti, Tampereen sydän. Opinnot: FM Helsingin yliopistosta. Lisäopintoja: Pariisin Alliance Francaise ja Ecole du Louvre, Rooman Istituto Dante Alighieri, Prahan FAMU (Taideakatemian elokuvaosasto). Harrastuksia: koirakävely, avantouinti, tanssi (samba, flamenco, klassinen), klapinteko. Siviilisääty: avoleski. Edesmennyt kumppani musiikinopettaja Tapani Kontula.

– Toimittajan urani on ollut taidepainotteinen, erityisalueena elokuva. Tampella-taistelu 1989 kiskaisi mukaan kunta-aktivismiin, joka johti Tampereen kaupunginvaltuustoon vuosina 1992-2000. Silloin olin muistaakseni ainakin Tampere-talon ja Särkänniemen hallintoneuvostoissa, ympäristölautakunnan varajäsenenä, kadunnimitoimikunnassa, ties missä. Perustin ja puheenjohdin Takahuhdin perinneseuraa (nykyään Messukylän perinneseura).
– Vuonna 2000 tuli burnout ja elämäni mies. Tänään ei ole kumpaakaan. Sen sijaan kipinöivä kiukku siitä, mitä rakkaalle Tampereelleni tällä välin on tehty. Ja Koskelan Akselin sanoin: Mun tarttis itteni olla sielä! Päättämässä. 

Tellervo Tuominen 

kirjailija, toimittaja, FM

77-vuotias 

asuu Ristinarkulla 

0407304929

sähköposti: tuominentellervo[at]gmail.com

blogi

 

Lue muut Tampereen vasemmiston kuntavaaliehdokkaiden esittelyt

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *