Artikkeli: Tampere

23.5.2021 klo 18:32

Kaupungin pitää tukea kulttuuria ostamalla kulttuuria

Kulttuurin tekijät ovat olleet koronapandemian ajan ahtaalla. Rajoitukset ovat panneet stopin tapahtumille, eivätkä julkiset tuet ole olleet riittäviä kantamaan ahdingon yli. Tampereen kaupunki voisi kantaa kortensa kekoon panostamalla kulttuuriin luovalla otteella. (Kuva: el_ave / Flickr. Julkaistu lisenssillä CC BY 2.0)

Koronapandemia on ajanut kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijat poikkeuksellisen ahtaalle. Varsinkin vapaan kentän ja freelance-toimijoiden työnteko on ollut lähes mahdotonta jo yli vuoden ajan. Tampereen kaupungin on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin heidän tukemisekseen.

Tampereen kaupunki tuki viime vuonna yksinyrittäjiä kertaluontoisella 2 000 euron summalla. Lisäksi kaupunki on myöntänyt avustamilleen yhdistyksille vuokranalennuksia ja ylimääräisiä tukia. Nämä toimet eivät kuitenkaan edes yhdessä valtion tukitoimien kanssa ole läheskään riittäviä alan ahdinkoon nähden. Kaupungin tulee selvittää, mitä ongelmia ja tarpeita koronapandemia on aiheuttanut eritoten tamperelaisille kulttuuri- ja tapahtuma-alan vapaan kentän sekä freelance-toimijoille ja kehittää heille aidosti hyödyllisiä tukimuotoja.

Kaupunki voi esimerkiksi tarjota tiloja ja välineitä tapahtumien striimaukseen, ostaa teatteri- ja musiikkiesityksiä vaikkapa päiväkotien pihalle, kutsua muusikkoja soittamaan Ratinan koronarokotuspisteeseen tai tilata esityksiä työntekijöiden etäkoulutuspäiviin. Myös tapahtumien ja töiden ennakko-ostamisen sekä erilaisten stipendien ja toiminta-avustusten mahdollisuutta pitää selvittää. Luovuudella ei ole rajoja, ja esiintymiset voidaan varmasti järjestää terveysturvallisesti. Toimijoilla itsellään on myös ideoita, joita kaupungin on syytä kysyä heiltä. 

Tampere on hakenut Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Tampere on kulttuurikaupunki riippumatta siitä, saammeko tuon tittelin vai emme. Pirkanmaan festivaalit ry:n teettämän tutkimuksen mukaan kulttuurifestivaalit ja -kohteet toivat Pirkanmaalle vuosina 2012–2014 jopa 253 miljoonaa euroa. Tamperelaiset ovat maan kärkeä myös kulttuurin kuluttajina. Kirjoja lainataan ja teatterilippuja myydään asukasta kohden enemmän kuin missään muualla maassa. Museokäyntejä on toiseksi eniten heti Helsingin jälkeen. Ennen koronakriisiä myös kulttuuritoimialojen työllisyys oli Tampereella kasvussa. 

Emme voi näivettää paikallista elinvoimaista kulttuurialaa. Kulttuuria tullaan tarvitsemaan enemmän kuin koskaan pandemia-ajasta palautumisessa.

Kirjoittajat ovat Tampereen vasemmiston valtuustoryhmän jäseniä ja kuntavaaliehdokkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *