Näkökulma, Suomi

LEENA SULKANEN-RODRIGUEZ

23.7.2021 klo 09:07

Ilmastonmuutos ja ikäkiintiöt

Kuten nuoret 1980-luvulla järjestivät rauhanmarsseja ydinsotaa vastaan, ovat ovat nuoret viime vuosina järjestäytyneet mielenosoituksiin ilmastokatastrofin torjumiseksi. (Arkistokuva, Cai Melakoski)

Muistan miten 1980-luvun alussa pelkäsimme ydinsotaa. Se konkretisoitui niin sanotuilla rauhanmarsseilla, joista muistan Helsingissä 30 000 ihmisen kulkueen. Tästä syystä pystyn eläytymään ilmastonmuutoksesta huolissaan oleviin elokapinallisiin, jotka istuvat hädissään Mannerheimintiellä ja vaativat konkreettisia toimia.

Ihmettelen miksi jotkut naureskelevat näille nuorille.

Ydinsodalla ja ilmastonmuutoksella on vain yksi merkittävä ero: ydinsota on “vain” mahdollinen, mutta ilmaston lämpeneminen on fakta, jolla on jo vaikutuksia tällä hetkellä. Vain tieteenkieltäjät pistävät päänsä pensaaseen.

Kuntavaaleissa äänestysprosentit jäivät todella pieniksi. Nuoria ei kiinnosta kuntapolitiikka laajemmin, koska kuntapolitiikalla on vaikea vaikuttaa ilmastopolitiikkaan. Eduskunta ja EU voisivat olla yksi vaikutuskanava. Pitäisikö eduskunnassa ja EU parlamentissa olla ikäkiintiöt? Yli 50-vuotiaat eivät ole enää näkemässä ilmastonmuutoksen pahimpia seurauksia, kun taas nuoret tietävät, että se tulee tapahtumaan heidän elinaikanaan.

Kirjoittaja on asiantuntija Tampereen yliopiston tutkimuspalveluissa

Kommentteja: 1

  1. Ilmastonmuutos on tietysti fakta, sitä on tapahtunut jo 4.5mrd. vuotta, on ollu hiilikautta, jurakautta, liitukautta etc. on ollu jääkausia. Nykyinen lämpeneminen ei aivan yllä keskiajan 900 – 1300 lämpökauteen. Pikku jääkausi oli kait joskus 1670 – 1720, seuraava oli 1800 luvulla. Globaalit Vihervasemmistot keksivät panna ilmastonmuutokset, vuodessa on muuten neljä ilmastonmuutoskriisiä, maksullisiksi. Sellaista ei kunnon kapitalisti olisi ikinä keksinyt, Nobelin arvoinen rahastuskeino siis, köyhät kyykkyyn ja kansantalous inflaatiosyöksyyn, á la Weimar, tarkoituksella saada maailman kapitalismi kerralla nurin ja tilalle pystytttää se ns. proletariaatin diktatuurin onnela koko maailmaan.

    Stalin ja Hitler eivät olisi osanneet uneksiakaan sellaisesta proletariaatin kontrollisysteemistä kuin digitalisaatio antaa tänään. Ilman brobushkaa ja passia, ne tulee mikrosiruna käteen tai otsaan. Niin no, ehkä seuraavaksi Globaali Vihervasemmisto keksii panna sen ilmastonmuutoskriisin taannehtivasti ulosmittaukseen 4.5mrd. vuoden ajalta, jokseenkin varma globaali depressio. Mistä sitten johtuu tämä meneillään oleva ilmastonmuutoshysteria, ehkä, samat syyt kuin aina ennenkin, monet maailmanlopun kultit saavat laajaakin kannatusta ongelmien ja poliittisten ja ekonomististen epävarmuuksien kasaantuessa, nyt siis keinotekoisesti, ei niinkään luonnolliset syyt ja on erinomainen veruke nostaa leivän hinta pilviin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *