Artikkeli: Tampere

6.7.2021 klo 06:00

Vasemmistoliitto ei osallistu pormestarikoalitioon – syynä riittämättömät takeet ohjelman toteutumisesta

Vasemmistoliiton valtuutetut Mikko Aaltonen, Ulla-Leena Alppi, Miila Halonen, Milka Hanhela, Minna Minkkinen, Liban Sheik ja Noora Tapio sekä varavaltuutetut Jouni Sirén, Kukka Kunnari, Sinikka Torkkola, Marchant Aedo Javiera, Aatu Korhonen. Johannes Tolonen ja Teija Hautanen valmistautuvat uuteen valtuustokauteen. (Kuva: Juuso Aalto.)

Vasemmistoliitto ei osallistu Tampereen pormestarikoalitioon. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö päättivät asiasta maanantai-iltana yhteiskokouksessaan. 

 – Vaikka pormestariohjelmaan lisättiin neuvotteluissa paljon vasemmistoliitolle tärkeitä asioita, kokonaisuus jäi liian tulkinnanvaraiseksi ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin turvaamisen suhteen. Ohjelman tavoitteet ja tiukka talouskuri ovat myös ristiriidassa keskenään, perustelee valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela päätöstä myöhään maanantai-iltana lähetetyssä tiedotteessa.

Tampereen pormestarikoalition kokoonpanosta ja pormestariohjelmasta on neuvoteltu vilkkaasti kolmisen viikkoa. Pormestarikoalition kokoonpano julkistetaan maanantai-illan tietojen mukaan tiistaina. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pormestariohjelmaa tukevaan koalitioon olisivat sitoutumassa kokoomus, sosiaalidemokraatit, vihreät, keskusta ja kristillisdemokraatit.  

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä toteaa tiedotteessaan olevansa edelleen sitoutunut  edistämään niitä tavoitteita, joita oli neuvottelemassa pormestariohjelmaan. Vasemmistoliitolle tärkeitä tavoitteita ovat muun muassa ilmastotavoitteet ja lähiluonnon suojelu, hoito- ja hoivavelan purkaminen, koulutuksen laadun parantaminen sekä yhdenvertaisuuteen panostaminen. Pormestariohjelma ei ole vielä julkinen.

Todelliset vaikutusmahdollisuudet puuttuvat

Pormestariohjelman tulkinnanvaraisuuden vuoksi vasemmistoliiton valtuustoryhmä ja kunnallisjärjestö pitävät koalitioon osallistumisen keskeisenä kysymyksenä käytännön mahdollisuuksia osallistua päätösten valmisteluun. Tampereen vasemmistoliitto katsookin, että mahdollisuus vaikuttaa päätöksenteon valmisteluun edellyttää merkittävää luottamustehtävää, kuten apulaispormestarin paikkaa. Tällaista paikkaa neuvotteluissa ei tarjottu vasemmistoliitolle.

Vasemmistoliiton näkemys päätösvalmistelun merkittävyydestä pormestariohjelman toteuttamisessa juurittuu viime valtuustokauden kokemuksiin. Vasemmistoliitto osallistui valtuustokauden kaksi ensimmäistä vuotta pormestarikoalitioon, mutta ilman apulaispormestarin paikkaa ja riittäviä mahdollisuuksia vaikuttaa päätösvalmistelun linjauksiin. Tämä näkyi muun muassa talousarviovalmistelussa. Vasemmistoliitto heitettiin ulos koalitiosta kesken kauden, koska valtuustoryhmä piti kiinni pormestariohjelman tavoitteista eikä tukenut vuoden 2019 budjettia, jossa muun muassa korotettiin sosiaali- ja terveysmaksut lain sallimaan enimmäismäärään. Lauri Lylyn pormestariohjelmaan oli kirjattu, että sosiaali- ja terveysmaksuihin tehdään vain indeksikorotukset.

Vasemmistoliiton neuvottelijoita ovat olleet valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela, varapuheenjohtaja Noora Tapio, valtuutettu ja edellisten kausien ryhmäpuheenjohtaja Mikko Aaltonen sekä Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jouni Sirén.

Jutun toimittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu ja kunnallistoimikunnan jäsen.

Sosiaaliterveysmaksujen korotustietoa on täsmennetty lain enimmäismäärä ja indeksikorotus -maininnoilla 5.7,2021 klo 11.08.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Kommentteja: 1

  1. Voisiko Vasemmistoliiton valtuustoryhmä nyt tarkistaa suhtautumisensa järvien täyttöön. Ennen vaaleja se oli valmis tukemaan Lielahteen suunniteltua tekosaarta. Moni vasemmistoliton äänestäjä siirsi kannatuksensa Perussuomalaisille juuri tästä syystä.
    Tampereen keskustan liepeillä aaltoilevien järvien täyttö ei lopu tähän, jos nyt annetaan periksi. Parkkiluolien ja maanalaisten väylien louhinta jatkuu ja järviä tullaan käyttämään louheen kaatopaikkana, ellei tälle menolle synny vastaliikettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *