Artikkeli: Tampere

19.11.2019 klo 11:15

Tampereen vasemmisto ei voinut asettua vesittyneen talousarvion taakse

Tampereen valtuustosalin näyttötaulu talousarvioäänestyksen jälkeen. (Kuva: UIla-Leena Alppi)

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina vuoden 2020 talousarviosta. Koalition neuvottelema esitys poikkesi pormestari Lauri Lylyn (sd.) alkuperäisestä esityksestä. Uudessa esityksessä kuntaveron korotukseksi määriteltiin 0,5 prosenttiyksikköä aiemman 0,75 prosenttiyksikön sijaan.

Vasemmiston valtuustoryhmä ei asettunut uuden talousarvioesityksen taakse. Ryhmä katsoi, että pienempi korotus johtaisi tulevana vuonna alijäämään ja ennakoisi leikkauksia hyvinvointipalveluihin, kun riittävän konkreettisia toimenpiteitä vajeen kattamiseksi ei esitetty. Vasemmistoliitto esittikin, että valtuusto hyväksyisi pormestarin alkuperäisen esityksen sillä muutoksella, että bussilippujen hinnankorotuksista luovuttaisiin. Ryhmä hävisi äänestykset, ja 0,5 prosenttiyksikköä hyväksyttiin veronkorotuksen määräksi.

Kansalaisille veronkorotus pienempi paha kuin leikkaukset

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen huomautti pitämässään ryhmäpuheenvuorossa, ettei kaupungin taloudessa ole nähty käännettä parempaan huolimatta kaudella toteutetusta suuresta säästöohjelmasta. Aaltonen kiittelikin pormestarin aiempaa talousarvioesitystä, joka ei enää pohjannut vain säästöihin, vaan oli ottanut keinovalikoimaansa myös veronkorotuksen. Vasemmistoliiton näkemyksen mukaan veronkorotus on, joskaan ei itsessään tavoiteltava asia, oikeudenmukaisempi ratkaisu kuin palveluiden leikkaaminen tai asiakasmaksujen korottaminen.

Mikko Aaltonen rummutti vasemmiston ryhmäpuheenvuorossa pormestari Lylyn aiemman talousarvioesityksen puolesta. Kompromissi kuitenkin vei voiton. (Kuva: Oskari Jokinen)

Kokouksessa veronkorotusta vastustettiin väittämällä sen koskevan kipeästi pienituloisimpia. Aaltonen kuitenkin muistutti, ettei veronkorotus tule koskemaan kaikkein pienituloisimpia, eikä tarkoita keskituloisellekaan paria kymppiä enempää kuukaudessa. Moni valtuutettu oli huolissaan veronkorotuksen myötä hiipuvasta Tampereen veto- ja pitovoimasta. Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi kuitenkin huomautti, että selvitysten perusteella ihmiset valitsevat huomattavasti mieluummin pienen veronkorotuksen kuin palveluleikkaukset.

Työrauha vastaan oikeiston verorauha

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa peräänkuulutettiin “verorauhaa”, johon vasemmistoliiton valtuutettu Milka Hanhela tarttui vaatimalla sen sijaan työrauhaa kaupungin työntekijöille.

‒ Tampereen kaupunki on kiristänyt vyötä nyt monen vuoden ajan. Tavalla tai toisella kaupungin työntekijät ovat toteuttaneet jokaisen täällä tehdyn säästö- ja tehostamispäätöksen. Henkilöstövajeessa he tekevät ylityöt. Ja pahimmassa tapauksessa he kantavat myös lomautusten tuoman taakan, Hanhela korosti.

Ainaista tehostamista moitti myös vasemmistoliiton Sinikka Torkkola huomauttaessaan, että digitalisaatio on mantra, jota yleensä hoetaan ilman konkreettisia esityksiä. 

Äänestystulos Tampereen kaupunginvaltuuston istumajärjestystä kuvaavalla kartalla. (Grafiikka: Cai Melakoski)

Päättäjien on tunnettava vastuunsa lapsista ja nuorista

Maanantaina alkanut Lapsen oikeuksien viikko kirvoitti valtuutetuissa lukuisia puheenvuoroja lasten ja nuorten puolesta. Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi viikonvaihteessa valittu  kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen nosti esille lastensuojelun heikon tilan niin Tampereella kuin muuallakin Suomessa. Lastensuojelusta on tullut hyvä bisnes, kun kuntien omat palvelut eivät kata tarvetta.

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä erilaisten sosiaalisten ja mielenterveyden ongelmien suhteen. Minkkinen painotti, ettei säästöpaineita voi valuttaa näiden lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ja sen myötä lapsille ja nuorille itselleen, vaan että päättäjien on kyettävä tekemään ratkaisut.

Lasten ja nuorten mielenterveys puhutti valtuustoa poikkipuolueellisesti. Vasemmistoliiton Noora Tapio nosti esille tarpeen ulottaa psykososiaalinen tuki varhaiskasvatukseen sekä Pirkanmaan lukiolaisten kannanoton lukiolaisten loppuunpalamisen ehkäisemiseksi. Tapio kiitti talousarvioesityksen avausta nuorisovastaanotosta painottaen, että matalan kynnyksen mielenterveyspalveluille on kova tarve.

Ryhmän varavaltuutettu Kukka Kunnari kannusti valtuustoa tekemään niin kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, että se todella vastaa nuorten yhä laajemmin kokemaan vakavaan ilmastoahdistukseen. Valtuuston enemmistön päätökseen bussilippujen hinnankorotuksista kannustus ei vaikuttanut.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *