Artikkeli: Suomi

4.11.2021 klo 09:10

Kansa kiittää hallituksia joissa vasemmisto vaikuttaa

Osassa tiistaina julkistetun puoluebarometrin uutisotsikoista julistettiin Marinin hallituksen kannatuksen romahtaneen. Marinin hallitus sai kyllä historiansa heikomman puoluebarometrituloksen, mutta puhe suosion romahtamisesta osoittaa huonoa perehtymistä asiaan. Tyytyväisyys Marinin hallituksen toimintaan on heikoimmillaankin suurempaa kuin tyytyväisyys yhdenkään muun hallituksen toimintaan niissä 58 puoluebarometrissä, jotka on tehty vuodesta 1991 lähtien.

Uudessa puoluebarometrissa tyytyväisyys hallituksen toimintaan oli alemmalla tasolla kuin edellisissä Marinin hallitusta koskevissa kyselyissä. Tulos oli kuitenkin erinomainen. Marinin hallitus on ainoa hallitus, jonka toimintaan yli puolet kansasta on ollut ja on yhä tyytyväinen 30 vuoden mittaushistorian aikana.

Ennennäkemätöntä tyytyväisyyttä Marinin hallitukseen on vähätelty sillä, että kriisiaikana kansat asettuvat johtajiensa tueksi. Jos tämä pitäisi paikkansa, kisailisi Ahon hallitus ykkössijasta Marinin hallituksen kanssa. Ahon hallitus on kuitenkin mittaushistorian vähiten tyytyväisyyspisteitä saanut hallitus.

Kansalaisten tyytyväisyyttä hallituksen toimintaan on mitattu nykyisessä muodossa vuodesta 1991 kerran tai kahdesti vuodessa vertauskelpoisilla kysymyksillä yhteensä 58 kertaa. Puolueet ovat tilanneet tutkimukset TNS-Kantarilta. Gallup-kanavalla toteutetuissa kyselyissä on ollut toista tuhatta vastaajaa. Vuodesta 1973 lähtien vuoteen 1990 samankaltaisia tutkimuksia tehtiin käyntikyselyinä. Toiminnassa oli tuolloin mukana Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitos.

Taulukko 1. Marinin hallitus on kautensa puolivälissä, joten mittauksia on tehty vasta neljä. Kiviniemen, Stubbin ja Rinteen hallituskausille osui vain yksi mittaus.

Tyytyväisyys Marinin hallituksen toimintaan on aivan omaa luokkaansa. Keskimäärin liki 60 prosenttia vastaajista arvioi Marinin hallituksen onnistuneen tehtävissään hyvin tai melko hyvin. Seuraavaksi korkeimmat keskiarvot Vanhasen ensimmäiselle ja Lipposen toiselle hallitukselle ovat reilut 40 prosenttia. Alle 40 prosenttia kansalaisista ovat arvioineet muiden hallitusten selvinneen tehtävistään hyvin tai melko hyvin.

Tyytyväisyys suurinta kun hallituksessa on SDP, vihreät ja vasemmistoliitto

Mikä on tulos, jos 58 kyselyn aineistosta poimitaan kymmenen parasta mittaustulosta? Taulukkoon saadaan kaikki neljä Marinin hallituksen aikaista mittausta, kolme tulosta Lipposen kahden hallituksen ja kolme tulosta Vanhasen kahden hallituksen ajoilta. Taulukkoon lisätään vielä hallituskumppanit.

Taulukko 2

Taulukko näyttää, että RKP on ollut hallituksessa joka kerta, kun hallitus on saanut yhden kymmenestä parhaasta tyytyväisyysarvosanastaan, SDP yhdeksän, vihreät kahdeksan, vasemmistoliitto ja keskusta seitsemän kertaa. Kun nykyiset hallituspuolueet ovat vastuussa, on kansa tyytyväinen työhön ja tuloksiin. Oikeistopuolueista vain kokoomus on, neljä kertaa, istunut hallituksessa silloin kun kansa on eniten ilmaissut tyytyväisyyttään.

Kansa on tyytymätöntä porvarilliseen hallituspolitiikkaan

Taulukko 3

Näkymä muuttuu vastakohdakseen, kun taulukoimme 10 vähiten tyytyväisyyttä ilmaisevat mittaukset. Yksi hallitus tosin on kummassakin taulukossa. Lipposen ensimmäinen hallitus sai maaliskuussa 1996 kaikkien aikojen kolmanneksi huonoimman mittaustuloksen, mutta puolitoista vuotta myöhemmin, syyskuussa 1998 mittausten kahdeksanneksi parhaan tuloksen.

RKP saa melkein kaikki tulokset, jotka ilmaisevat vähäisintä tyytyväisyyttä hallitukseen. Näkyminen kummallakin listassa on luonnollista, sillä RKP on osallistunut kaikkiin hallituksiin mittausvuosien aikana lukuunottamatta Sipilän hallitusta.

Kokoomus on ollut hallituksessa kaikkien kymmenen heikoimman arvosanan saaneen mittauksen aikaan, keskusta yhdeksän, kristillisdemokraatit kuuden ja PS sen ainoan kerran kun on ollut hallitusvastuussa.

Tässä vielä kertauksena yhteenveto puolueiden hallituksessaolosta kun kansa on eniten kiittänyt tai moittinut hallitusta.

Taulukko 4

Yhteenveto selittää havainnollisesti sen, miksi nykyiset oppositiopuolueet ja niitä sympatisoivat reportterit ovat niin hermostuneita Marinin hallituksen saamasta ennennäkemättömästä tuesta äänestäjiltä.

Kun SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat hallituksessa syntyy tuloksia, joista kansa pitää. On sitten toinen asia, että niin suuri osa kansasta vaaleissa kuitenkin antaa äänensä oikeistolle. Yksi syy on se, että kokoomus vaalipäivinä saa kaikkein parhaiten kannattajansa liikkeelle.

|||

Korjaus 26.11.2021: Taulukossa 1 mainittiin alunperin virheellisesti Kivimäen hallitus, korjattu Kiviniemen hallitukseksi. T.M. Kivimäen hallitus istui 14. joulukuuta 1932 – 7. lokakuuta 1936, Mari Kiviniemen hallitus 22. kesäkuuta 2010 – 22. kesäkuuta 2011.

Kommentteja: 2

  1. Tätä ihmisten äänestämistä olen aina ihmetellyt vaikka kuinka ollaan vasemmistopuolueiden kanssa samoilla linjoilla niin siitä huolimatta kun vaalipäivä koittaa niin kaikki onhtuu ja äänestetään vastoin omia mielipiteitä,aivan kuin se olisi synti äänestää vasemmistoa.

  2. Tuonne yhteen kaavioon on eksynyt hämäävästi Kivimäki. Ihmettelin jo, että onko sinne nyt sitten otettu Kivimäen hallitus, joka istui vv. 1932–1936, mutta ilmeisesti kuitenkin tarkoitetaan Kiviniemen hallitusta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *