Artikkeli: Tampere

6.11.2021 klo 15:32

Linnan valtauksessa vaadittiin yliopistodemokratian kunnioittamista

Linnan valtauksessa koko rakennuksen aula oli parhaimmillaan täynnä väkeä. Mielenosoituksen puhujat saivat suuria suosionosoituksia iltaan asti. (Kuva: Oskari Jokinen)

Useampi sata ihmistä vaati perjantaina Tampereen yliopistoa harkitsemaan uudelleen suunnitelmia luopua lukuisista rakennuksista eri puolilla Tamperetta. Yliopiston keskustakampuksen Linna-rakennuksessa järjestetty Linnan valtaus -mielenosoitus keräsi yhteen yliopiston opiskelijoita, henkilökuntaa ja muita yliopistoyhteisön puolestapuhujia peräämään yliopiston johdolta avoimuutta ja demokraattisuutta.

Mielenosoitus on osa kampanjaa, jolla vastustetaan yliopiston suunnitelmia luopua useista eri rakennuksistaan. Kesällä 2021 levisi myöhemmin vahvistuneita huhuja, joiden mukaan yliopisto olisi luopumassa ainakin keskustakampuksen Linna-rakennuksesta, jossa sijaitsee muun muassa kirjasto.

Tämän viikon keskiviikkona julkistettiin yliopiston intranetissä yliopiston hallituksen esityslista, jossa yhtenä asiakohtana on yliopiston tilaleikkaukset. Hallitukselle esitetään, että vuoteen 2030 mennessä yliopisto luopuisi keskustakampuksella Linnan lisäksi kahdesta muusta rakennuksesta, Hervannan kampuksella yhdestä rakennuksesta kokonaan ja toisesta osittain sekä Kaupin kampuksella osittain yhdestä rakennuksesta. Lopullinen päätös tehdään yliopiston hallituksen kokouksessa 12. marraskuuta.

Valtaus alkoi perjantaina kello 16 ja se jatkui puolille öin asti. Mielenosoituksen ohjelmaan kuului niin kutsuttuja puhujia, spontaaneja yleisöpuheenvuoroja kuin musiikkia ja tanssiakin.

Tilaisuuden aluksi yliopiston rehtori Mari Walls saapui paikalle vastaanottamaan yli 1600 ihmisen allekirjoittaman adressin, jossa vedottiin yliopistoa säilyttämään Linna ja muutenkin harkitsemaan tarkoin kaikkia tilavähennyksiä.

Yliopistoyhteisön jäsenet sivuutettu päätöksenteossa

Useat henkilökunnan jäsenet ja opiskelijat pääsivät mielenosoituksessa ääneen. Kantava teema puheissa oli pettymys siihen, miten vähän yliopistoyhteisöä on päätöksenteossa osallistettu, lupauksista huolimatta. Vaikka yliopisto pitää avoimuutta yhtenä arvoistaan, moitittiin yliopiston omaa toimintaa kaikeksi muuksi kuin avoimeksi.

Mielenosoitukseen oli kaikkiaan kutsuttu etukäteen kahdeksan puhujaa. Yleisön edessä puhuivat opiskelijat Perttu Ahoketo ja Havu Kuusinen, tutkija Virve Peteri, yliopiston entinen opettaja Petri Julkunen, filosofi Jani Hakkarainen, väitöskirjatutkija Ville Laakkonen, opiskelija ja kaupunginvaltuutettu Noora Tapio sekä professori Mari Hatavara. Näiden lisäksi tilaa oli myös yleisön puheenvuoroille.

Mielenosoituksessa puhuneet tutkija Virve Peteri ja filosofi Jani Hakkarainen esittivät skeptisyytensä perusteisiin, joihin yliopisto on pohjannut väitetyn tarpeen vähentää toimitiloja. Molemmat toivat esille, miten tiedeyhteisöä johdettaessa päätöksenteon pohjaaminen tutkittuun tietoon olisi erityisen tärkeää.

Jotkut puhujat toivat myös esille, miten yliopiston toiminnan tiimoilla on ollut vaikea esittää kritiikkiä. Yleisöpuheenvuoron pitänyt tutkija Hanna Kuusela ja professori Hatavara kertoivat, kuinka heidän antamaansa kritiikkiin on suhtauduttu asiattomasti ja heitä kritiikin antajina on vähätelty.

Loppuillasta mielenosoituksessa intouduttiin myös tanssimaan. (Kuva: Oskari Jokinen)

Yliopistoyhteisön yhteinen voimannäyttö

Linnan valtauksesta ei yhteishenkeä puuttunut. Talkoovoimin järjestetty tapahtuma oli huolella mietitty. Puheiden lisäksi ohjelmaan kuului menevää musiikkia ja tapahtuman loppupuolella valtaajat innostuivat myös tanssimaan.

Mielenosoituksessa tarjoiltiin myös koko sen keston ajan kahvia ja myös ruokahuolto oli hoidossa seljankakeiton voimin. Mielenosoituksen järjestäjät myös korostivat, että heidänkin toimintaansa demokraattisuus kuuluu keskeisesti ja se on kritiikille avointa.

Tempauksellaan mielenosoituksen järjestäjät pyrkivät siis tuomaan todeksi sen, mihin yliopiston johdoltakin vaadittiin panostusta: demokratiaan ja yhteisön osallistumiseen.

Linna vallattiin myös myös vuonna 2015. Tällöin protestoitiin Sipilän hallituksen koulutusleikkauksia.

 

Lisätty 6.11. klo 15:49 maininta Linna-rakennuksen aiemmasta valtauksesta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *