Artikkeli: Nokia, Suomi

2.2.2022 klo 16:44

Punaisia uhreja muistettiin tammisunnuntaina Nokialla

Nokian vasemmistoliittolaisia Tammisunnuntaina: (oikealta) Teresa Kvick, Merja Techtolin, Marko Honkanen, Marja-Leena Torkki ja Hannele Kuusela. (Kuva: Jonne Nurmi)

Viime sunnuntaina kokoontuivat nokialaiset vasemmistoliittolaiset, kommunistit ja sosiaalidemokraatit yhdessä kunnioittamaan vakaumuksensa puolesta henkensä antaneita lapsia, naisia ja miehiä. Nokian hautausmaalle Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille oli saapunut useampi kymmen osallistujaa.

Nokian Työväen mieskuoron ryhmä esitti Jutta Jelysin johtamana aina ajankohtaisen Elsa Rauteen kirjoittaman Veli, sisko sekä lopuksi Laulun ihmisyydelle.

Mervi Grönfors puhuu. (Kuva: Hannele Kuusela)

SKP:n tamperelainen varapuheenjohtaja Mervi Grönfors puhui historian ja nykyisyyden liitosta, yhtenäisyyden voimasta:

– Me työväenliikkeen edustajina olemme kokoontuneet tänään, koska meidän ei pidä unohtaa. Meidän pitää muistaa miten yhteiskuntaluokkien välinen ristiriita voi kärjistyä ja mihin se voi johtaa, aloitti Grönfors puheensa.

Grönfors totesi kokoontumisen olevan enemmän kuin perinne, jolla muistetaan vakaumuksensa puolesta kaatuneita työläistovereita.

–  Toverit tekivät viime vuosisadan alkukymmeninä kirvelevän ratkaisunsa ottaa oikeus omiin käsiinsä, koska eivät voineet luottaa kahteen leiriin jakautuneen yhteiskunnan haluun ja mahdollisuuteen auttaa ja turvata työväestön elinolot.

– Kunnioitan syvästi heidän uhrauksiaan, sillä niiden jälkeisen kamppailun tuloksena meillä on nykyiset oikeutemme. Meidän tehtävämme on käyttää noita oikeuksia ja puolustaa yhdistymisvapautta ja hyvinvointivaltiota, tiivisti Grönfors.

Puheessaan Mervi Grönfors arvioi työväenluokan nykyistä asemaa ja totesi sen olevan nytkin uhattuna. Se näkyy porvariston pyrkimyksinä murtaa yhdistymisvapautta ja yleissitovia en työehtosopimuksia. Uhan merkkejä ovat myös kapitalistisen mediakoneiston pyrkimykset hämärtämään luokkien merkitystä yhteiskunnan eriarvoistumisessa ja asettaa eri työväenluokkaisia ryhmiä toisiaan vastaan.

– Vastakkainasettelu, suvaitsemattomuus ja fasismi ovat saaneet jalansijaa murentaen hiljaisesti työväenluokan yhtenäisyyttä ja luokkatietoisuutta. Yhteiskuntarauhan ja ihmisoikeuksien kannalta tilanne on huolestuttava, työväestön onkin koottava joukkovoimansa yhteisen asiansa taakse.

Grönfors ruoti kapitalistista järjestelmää ja sanoi sen vääristävän yhteiskunnallista päätöksentekoa tuputtamalla tehokkuutta, kustannustehokkuutta ja huoltosuhdetta yhteiskunnallisten päätösten pohjaksi.

– Kyseiset perusteet eivät palvele kaikkien hyvinvointia, vaan omistavan luokan voitontavoittelua. Varallisuus- ja terveyserojen kasvaessa kasautuu omaisuus ja hyvinvointi rikkaille, kun taas työväenluokka köyhtyy ja voi huonosti. Päätöksenteon pohjaksi on asetettava inhimilliset arvot ja yhteiskunnallinen tasa-arvo. Voimme oppia historiasta ja meidän pitääkin oppia. Emme voi antaa yhteiskuntaluokkien eriytymisen jatkua ja johtaa vakavaan konfliktiin, vaati Grönfors.

Yhteinäisyydessä on työväenluokan voima

–  Meidän on ryhdyttävä tietoiseen yhteistyöhön työväestön elinolojen´turvaamiseksi. On vahvistettava työläisten tietoisuutta oikeuksistaan, on rohkaistava ilmaisemaan tyytymättömyytensä liittymällä yhteiseen kamppailuun toimeentulon, työehtojen, sosiaaliturvan ikeudenmukaistamiseksi ja terveyserojen poistamiseksi, jatkoi Grönfors.

Puheensa lopuksi Mervi Grönfors kertoi iloitsevansa kutsusta puhumaan tammisunnuntain tilaisuuteen-

–  Olen tohkeissani nähdessäni työväenliikkeen kokoontuvan tällä tavoin yhteiseen rintamaan kunnioittamaan edesmenneiden tovereiden aloittamaa kamppailua paremman tulevaisuuden puolesta. Yhteistyötä on jatkettava ja koottava laaja joukkovoima puolustamaan ihmisyyttä rahan valtaa vastaan. Maailman johtajat kuuntelevat vain yhtenäistä ja vahvaa työväenluokkaa! Maailmaa muutetaan yhteistyöllä, lopetti Grönfors puheensa.

Tammisunnuntain tilaisuus on alkamassa. Oikealla Jutta Jelys ja Nokian Työväen mieskuoro valmistautuvat. (Kuva: Hannele Kuusela)

Kommentteja: 1

  1. erittåin hyvä puheenvuoro toveri Merviltä,joka sana totta,Kiitos terveisin seppo pakarinen,nyt jo vanha työväenmies

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *