Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

7.2.2022 klo 14:48

Tammelan ja Tampellan alueen kotihoito siirtyy kaupungille yksityisen palvelutuottajan laiminlyöntien vuoksi

Viime syyskuusta tämän vuoden tammikuuun Tammelan ja Tampellan alueen kotihoitoa tuotti Hoiva Petsamo osakeyhtiö. Lukuisista kehoituksista ja runsaasta tuesta huolimatta laiminlyönnit jatkuivat eikä kaupungille jäänyt muita vaihtehtoa kuin ryhtyä järjestämään palvelu itse. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon saaga on leimannut Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan kuluvaa kautta lähes alusta alkaen. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt Tampereen kaupungille asiassa uuden selvityspyynnön ja harkitsee nyt määräyksen antamista kahden miljoonan euron uhkasakolla tehostettuna.

Tampereella Kotitori-palveluintegraattorina toimii tällä hetkellä alustapalvelu Sociala oy, jonka tekemällä sopimuksella Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon palveluntuottajana aloitti ensimmäinen syyskuuta 2021 Koivupirtin omistama Hoiva Petsamo. Kaupunki on edellyttänyt Socialan kanssa tehdyssä hankintasopimuksessa, että vaadittavien toimilupien tulee olla kunnossa sopimuskauden alkaessa.

Reilun viikon kuluttua Hoiva Petsamon toiminnan käynnistymisestä saapuivat aluehallintovirastoon ensimmäiset epäkohtailmoitukset. Asiakasturvallisuus vaarantui toistuvasti, kun käyntejä jäi välistä, tiedot asiakkaiden palvelutarpeista olivat puutteellisia eikä vaadittuja lääkehoidon lupia löytynyt. Kyseessä ei missään nimessä ole hoivahenkilökunnan osaamattomuus – vaadittujen lääkelupien tarkistaminen ja asianmukaisista järjestelmistä huolehtiminen on työnantajan vastuulla.

Lokakuussa aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin ottamaan hyvin nopealla aikataululla alueen kotihoidon omaksi toiminnakseen, kunnes tilanne olisi vakaa. Kaupunki ottikin päävastuun 18. lokakuuta 2021 ja alkoi ohjata integraattoria tiiviisti. Kaupunki on tukenut yritystä toimilupien kuntoon saattamisessa sekä ohjannut varsinaista kotihoidon työtä runsaasti.

Epäkohtailmoituksia on toimenpiteistä huolimatta tullut vielä marraskuun aikana. Tampereen kaupunki on joulukuussa 2021 vaatinut Socialaa toimittamaan 14. tammikuuta 2022 mennessä suunnitelman toimenpiteistä, joilla yhtiö varmistaa jatkossa sopimuksen ja lainsäädännön mukaiset palvelut. Kaupunki on myös vaatinut, että kotihoidon palveluntuottaja vaihdetaan. Sociala ei kuitenkaan ole näin toiminut.

Tampereen kaupunki on nyt päättänyt ottaa Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon pysyvästi omaksi toiminnakseen, sillä palveluintegraattori Sociala Oy ei ole runsaasta ohjauksesta huolimatta kyennyt varmistamaan palveluntarjoajansa toiminnan laatua.

Sekä henkilöstön että asiakkaiden näkökulmasta tavoitteena on jatkuvuuden varmistaminen. Neuvottelut ovat käynnissä ja Socialan toimintaan joudutaan varmasti palaamaan vielä. Ei tämä ole kaupungiltakaan ihan tyylipuhtaasti sujunut, mistä kertoo se, että toiminta on päässyt alkamaan ilman vaadittavia lupia. Tämä on tärkeä oppitunti siitä, miksi kunnan (tai hyvinvointialueen) ydintoimintojen ulkoistaminen on aina riski: vaaranpaikkoja on useita ja vastuun kantaa aina lopulta julkinen sektori.

 Kirjoittaja vasemmistoliittolainen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen ja varakaupunginvaltuutettu Tampereelta. Hän toimii myös vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuultuustoryhmän varapuheenjohtajana.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Kuvatekstistä korjattu 4.2.2022 klo 6.10 osakeyhtiö Hoiva Petsamoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *