Artikkeli: Maailma, Pääkirjoitus

28.2.2022 klo 15:19

Tuomitaan Venäjän hyökkäys, ei venäläisiä

Mielenosoittajia Tampereen Keskustorilla.
Kansalaiset ovat vastustaneet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kaikkialla maailmassa. Ensimmäinen mielenosoitukset hyökkäystä vastaan järjestettiin heti sodan ensimmäisenä päivänä Tampereellakin. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittavaa. Sen sijaan venäläisten ihmisten syyllistäminen hyökkäyksestä ei ole perustelua. Hyökkäyksen jälkeen Venäjällä on järjestetty lukuisia sodanvastaisia mielenosoituksia ja kerätty nimiä sodan vastaisiin adresseihin. Perusteltua ei myöskään ole ajatella, että presidentti Vladimir Putinin olisi toiminut yksin. Hyökkäys Ukrainaan oli mahdollinen, koska Venäjän valtaapitävät niin tahtoivat.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan yllätti lännen, vaikka merkit Venäjän aikeista ovat olleet näkyvissä ainakin Krimin valtauksesta asti. Venäjän valmistautuminen sotaan on ollut nähtävissä rajuissa otteissa, joilla kansalaisten yhteiskunnallista osallistumista on suitsittu ja väkivalloinkin estetty. Sotaan valmistautumista ovat olleet monien kansalaisjärjestöjen, kuten Josif Stalinin vainojen uhrien kohtaloita selvittäneen Memorialin ja sodanvastaisen Sotilaiden äidit, järjestöjen kieltäminen tai toiminnan vaikeuttaminen.

Yllätyksestä huolimatta kansainvälinen yhteisö on toiminut ripeästi. Ukrainalle on nopeasti myönnetty niin poliittista, taloudellisista kuin materiaalistakin tukea. Muutamassa päivässä kansainväliset yhteisöt ovat pystyneet myös päättämään mittavista poliittisista ja taloudellisista pakotteista Venäjää vastaan.

Ukrainalaisten puolustustahto näyttää yllättäneen Venäjän, joka medialähteiden perusteella näytti uskovan saavansa Ukrainan taipumaan tahtoonsa hyvinkin nopeasti. On aivan ilmeistä, ettei Venäjä tule sotatoimillaan saavuttamaan tavoitteitaan ainakaan nopeasti. Ulkoiset pakotteet ja sodan pitkittyminen kasvattavat sodanvastaista liikehdintää myös Venäjän sisällä ja luovat painetta sodan lopettamiseen.

Venäjän hyökkäyksen seuraukset ovat paitsi turvallisuuspoliittisia myös ekologisia, taloudellisia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia. Sota Euroopassa vie voimavaroja, joita olisi kipeästi tarvittu ilmastonmuutoksen torjuntaan, köyhyyden vähentämiseen ja demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen rakentamiseen. Venäjän sota Ukrainaa vastaan ei ole sota yhtä maata, Ukrainaa vastaan vaan se on sodanjulistus kansainväliselle oikeudelle ja yrityksille ylläpitää rauhaa ja vakautta niin Euroopassa kuin koko maailmassakin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sotaa ihmiskunnan tulevaisuutta vastaan. Ei sen enempää eikä vähempää.

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja.

Kommentteja: 2

  1. Ja mitä sitten tehdäänkään.. Aletaan lähettää aseita konfliktialueelle. Näin hallitus rikkoo hallitusohjelmansa sekä muuttaa Suomen ulkopoliittisen linjan lopullisesti. Puolueettomuus ja liittoutumattomuus heitetään tosta vaan romukoppaan. Siten olette mukana avaamassa ovia astua sisälle Natoon. Ja vasemmistoliitto on ollut mukana päättämässä tätä. Hei!! Oletteko oikeasti tuota mieltä asiasta vai ettekö uskalla asettua valtamedian manipuloimaa yleistä mielipidettä vastaan Peläten siten kannatuksen hupenemista. Nyt se vasta hupeneekin jos jatkatte valitsemallanne linjalla. Suomen pitäisi toimia välittäjänä kriisissä, eikä valita puolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *