Artikkeli: Tampere

28.3.2022 klo 11:35

Nekalassa ykkönen – vasemmiston vahvat alueet Tampereella

Tampereen Nekalan äänestysalueella joka neljäs aluevaaleissa äänestänyt äänesti vasemmistoliittoa. (Kuva: Ari Johansson.)

Tampereen vasemmisto kokoontuu tänään kevätkokoukseensa tekemään yhteenvetoa kuluneesta toimintakaudesta. Yhdeksi saavutukseksi kokkousväki voi kirjata vasemmistoliiton nousun Nekalan äänestysalueen suurimmaksi puolueeksi.

Viime kesän kuntavaaleissa vasemmistoliiton kannatus oli Tampereella 10,2 prosenttia. Se on 0,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa, mutta 0,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

Tammikuun aluevaaleissa vasemmistoliiton kannatus oli 12,6 prosenttia. Se on paras vaalitulos Tampereella yli 20 vuoteen. Eduskuntavaaleissa ääniosuus on ollut korkeampi viimeksi vuonna 1999 ja kuntavaaleissa vuonna 2000.

Yli neljännes Viinikka-Nekalan äänestäjistä luotti vasemmistoliittoon

Äänestysalue numero 18, johon Nekalan ohella kuuluu Viinikka, on jo pitkään ollut vasemmistoliiton paras kannatusalue Tampereella. Kesän kuntavaaleissa SDP oli vielä alueen ykköspuolue, mutta aluevaaleissa vasemmisto sai 25,9 prosenttia alueen äänistä.

Tampereella on 68 äänestysaluetta. Vasemmistoliitto paransi aluevaaleissa sijoitustansa puolueiden joukossa 44 äänestysalueella. Seitsemällä äänestysalueella vasemmisto nousi kaksi sijaa. Rantaperkiössä vasemmistoliitto paransi sijoitustaan peräti kolme sijaa, viidenneksi suosituimmasta toiseksi suosituimmaksi.

Kesän kuntavaaleissa vasemmistoliiton keskimääräinen sija Tampereen äänestysalueilla oli 4,6, aluevaaleissa 3,9. Kuntavaaleissa vasemmiston ääniosuus oli viidenneksi korkein, mutta aluevaaleissa vasemmisto ajoi perussuomalaisten ohi ja nousi neljänneksi. 

Taulukko 1

Vasemmistoliiton vahvimmat alueet ovat liki samat vaaleista toiseen. Taulukon 1 äänestysalueista Nekala, Pispala, Kaleva, Saukonpuisto ja Tammela B ovat olleet vasemmiston kymmenen parhaan alueen joukossa kaikissa tarkasteluajan vaaleissa, Tesomajärvi ja Sampola yhtä lukuunottamatta kaikissa.

Taulukko 2

Ikurin ja Härmälän kaupunginosat on kumpikin jaettu kahteen äänestysalueeseen. Ikurin äänestysalue A on pääosin uudempaa Haukiluoman kaupunginosaa ja Härmälän äänestysalue A Nuolialantien pohjoispuolen uudempaa aluetta Pyhäjärven rannalla. Äänestysalueet B koostuvat suuremmaksi osaksi vasemmiston vanhoja tukialueita.

Pellervon äänestysalue on kuulunut vasemmiston vahvimpiin kannatusalueisiin. Alueen eteläosaan Prisman lähettyville on rakennettu paljon uusia kerrostaloja. Tämä lienee yksi selitys sille, että vasemmiston ääniosuus alueella on hiipunut.

Järvensivu ja Juhannuskylä ovat nousseet vasemmistoliiton vahvimpiin kannatusalueisiin. Kannatus on nousussa myös useimmilla kantakaupungin äänestysalueilla, Keskustan, Amurin, Pyynikin ja Kaakinmaan äänestysalueilla.

Kesän kuntavaalien ja aluevaalien tuloksissa on tulevaisuuden kannalta myös sellainen lupaava puoli, että vasemmistoliiton nuoret ehdokkaat pärjäsivät erityisen hyvin niillä äänestysalueilla, joissa vasemmiston kannatus on suurinta ja voimakkaasti nousussa.

Yksityiskohtaisemmat taulukot, kaikki 68 äänestysaluetta:

Vasemmistoliitto Tampere – ääniosuudet vaaleissa 2011–2022 (PDF)
KV2021 ja AV2022 – Tampereen kuuden suurimman puolueen ääniosuus ja vasemmiston sijoitus (PDF)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *