Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

24.3.2022 klo 08:09

Pyöräbaana junnaa paikallaan, mutta Kalevanpuisto sentään kohenee

Tähän piti tulla pyöräilyn seudullinen pääreitti ja esimerkillisen laadukas pyörätie, mutta baanalle on tullut banaanin muotoinen mutka. (Kuva: Cai Melakoski)

Yhdyskuntalautakunnan kokous tiistaina oli ennätyksellisen pitkä. Puhetta riitti yli viisi tuntia, mutta tuloksia syntyi niukasti. Rongankadun pyöräbaana tuntuu jämähtäneen kiistaan etuajo-oikeudesta. Pieni valopilkku on kuitenkin Kalevan keskuspuisto, jonka kunnostaminen alkaa tänä kesänä.

Esimerkillinen baana tyssäsi risteykseen

Rongankadun pyöräbaanan eteneminen junnaa paikallaan. Isoin kivi kaskessa on  Pellavantehtaankadun risteys ja kiista siitä, kenen siinä pitäisi väistää ketä. 

Rongankadun pitäisi olla pyöräilyn seudullinen pääreitti ja esimerkillisen laadukas pyörätie. Se on myös ainoa itä-länsisuutainen reitti, jolla keskustan läpi pääsee sujuvasti polkupyörällä. Tässä hengessä yhdyskuntalautakunta hyväksyi 23. maaliskuuta 2021 yleissuunnitelman, jossa lehmuskujan keskelle tulee neljä metriä leveä pyörätie, joka jatkuu sujuvasti Pellavatehtaankadun yli Koskipuiston laitaa pitkin kohti Satakunnankatua. 

Vuodessa suunnitelma on muuttunut nimenomaan Pellavatehtaavankadun risteyksessä. Pyörätiehen on tehty banaanimainen mutka, ja pyöräilijät on määrätty väistämään kaikista suunnista tulevia autoja. Kaupungin suunnittelijatkin myöntävät, että ”katusuunnitelma ei välttämättä noudata kirjaimellisesti kaikkia baanatasoisen pyörätien suunnitteluohjeita tai täytä kaikkia esimerkillisen laadukkaan pyörätien vaatimuksia”.

Muutokset perustellaan liikenneturvallisuudella. Bussinkuljettajien on kuulemma vaikea nähdä Satakunnankadun suunnasta tulevia pyöräilijöitä, jotka etuajo-oikeuden turvin kiitäisivät heidän eteensä. 

Liikenneturvallisuutta ei tietenkään voi sivuuttaa, mutta on kieltämättä outoa, että pyöräilyn pääreitillä turvallisuutta luodaan pyöräilyä vaikeuttamalla. Katusuunnitelma jätettiin pöydälle eli vääntö jatkuu.

Kalevan keskuspuistossa voi liikkua ja vain olla

Hyvä uutinen on se, että Kalevan keskuspuistoa ja Kiovanpuistoa kunnostetaan. Puisto saa yli sata uutta puuta ja istutuksia, ja kaikki kalusteet ja varusteet uusitaan. Lasten liikennepuisto kunnostetaan, ja sen itäpuolelle rakennetaan uusi parkour-alue, jossa on kiipeilymuuri ja muita välineitä. Luvassa on myös uusi koripallokenttä maauimalan alle jääneen tilalle ja pumptrack-rata. 

Pääosin puisto kuitenkin säilyy ennallaan, eli tarjolla on edelleen myös oleskelualueita vähemmän liikunnalliseen virkistystoimintaan. Kunnostustyöt alkavat tänä kesänä, valmista pitäisi olla vuonna 2025.

Pientä edistystä rakentamisen laadussa

Lielahdessa vanha teollisuustontti muuttuu asuinkortteliksi. Talojen arkkitehtuuri ja asettelu ovat yllätyksettömiä, mutta positiivista on se, että asemakaavassa on määrätty julkisivumateriaaliksi tiili tai rappaus. Se on iso parannus verrattuna naapurissa olevaan elementtilaatikkomarkettiin.

Tampereella on muuten valmisteilla uusi arkkitehtuuriohjelma rakentamisen ohjenuoraksi. Sen pohjaksi on myös tehty kysely kaupunkilaisten ja alan ammattilaisten keskuudessa. Tästä aiheesta lisää myöhemmin.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

 III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *