Näkökulma, Suomi

MINNA MINKKINEN

13.4.2022 klo 12:08

Lastensuojelu vaati koulutettuja ja kokeneita sosiaalityöntekijöitä

Minna Minkkinen osallistui satojen muiden sosiaalityöntekijöiden, opettajien, varhaiskasvattajien ja muiden kunta-alan työntekijöiden mielenilmaukseen tiistaina Tampereella. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön, JUKOn paikallisryhmän järjestämässä mielenilmauksessa vaadittiin parempia työehtoja. (Kuva: Mari Minkkinen)
Minna Minkkinen

Sosiaali- ja terveysalan työehdot, palkat ja työolot ovat tämän kevään keskustelun ytimessä. On ymmärrettävää, että hoitoala puhuttaa, mutta puhuttavaa on myös sosiaali­palveluiden ja muiden julkisten palveluiden työn­tekijöiden työ­ehdoissa.

Sosiaalityössä on jo vuosia ollut pulaa työntekijöistä, erityisesti lastensuojelussa. Perkaan pulan syitä avaamalla, mitä sosiaalityön kentällä nyt tapahtuu.

Lastensuojelun kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on kasvanut tasaisesti jo vuosia. Syitä tähän on monia, mutta puhutaan nyt lasten­suojelun vaativimmasta työstä, eli huostaanotosta. Huostaanotto on lasten ja perheiden arkeen ja perhesuhteisiin sekä ihmisoikeuksiin ja perusoikeuksiin puuttuva toimenpide. Se on yksi vaativimpia sosiaali­palveluiden päätöksiä.

Huostaanottopäätöksen tekee Suomessa sosiaalityöntekijä. Miellekään toiselle sosiaali­alan ammattilaiselle ei vastaavaa valtaa ole annettu. Sosiaalityöntekijän päätös­valta huostaanotosta vertautuu esimerkikiksi lääkärille annettuun pakkohoito­päätökseen. Kyseessä on siis sosiaalialan korkea­koulutetuille ammattilaisille annettu merkittävä päätösvalta. Huostaanottopäätös vaatii ammattitaitoa ja aikaa. Kumpaakin on nyt huonosti tarjolla. Lisäksi lapset ja nuoret kertovat, että heidän sosiaali­työntekijänsä voi vaihtua kymmeniä kertoja vuosien aikana. Lastensuojeluun tarvitaan pysyvyyttä. Sitä saa rahalla ja työehdoilla.

Tällä hetkellä muun muassa Tampereella lastensuojelun sosiaalityössä on paljon sosiaalityön kandidaatin tutkinnon suorittaneita, joilla on pätevyys sijaistaa sosiaali­työntekijää. Täysin pätevältä sosiaali­työntekijältä edellytetään maisterin tutkintoa. Osittain pätevien palkkaamisen syy on selvä, muita ei saada, koska palkka ja työolot ovat kehnot. Tämän korjaamiseksi sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan palkka­ohjelma. Lasten­suojelun sosiaalityöhön on saatava kokeneita ja päteviä sosiaalityöntekijöitä. Heitä saa rahalla. Lisäksi vastavalmistuneet sosiaalityöntekijät tarvitsevat aikaa ja tukea ammattilaiseksi kasvamisessa.

Ei ole lastensuojelussa työskentelevien epäpätevien sosiaalityöntekijöiden vika, että järjestelmä on mätä. Se voidaan korjata. Se on pakko korjata. Kyse on lasten ja perheiden perusoikeuksien toteutumisesta.

Lapset ja perheet ansaitsevat parasta laatua. Tuota laatua korkeakoulutetut ammattilaiset haluavat antaa, jos vain saavat siihen mahdollisuuden. Sosiaali- ja terveysalan palvelut ovat tasan niin hyviä kuin mitä niiden tekijät niistä tekevät. Yhtään palvelua ei ole, jos ei ole ammattilaisia. Pidetään meistä sosiaalityöntekijöistä huolta, me pidämme muista huolen.

Kirjoittaja on lähihoitaja, sosionomi ja sosiaalityön maisteriopiskelija sekä vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan aluevaltuutettu. 

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *