Artikkeli: Tampere

12.4.2022 klo 11:29

Vehmaisten palvelut huononemassa – vasemmisto kannatti kaavan palautusta

Vehmaisten purettavan liikerakennuksen tilalle kaavoitettuun rakennukseen on tulossa aiempaan vähemmän tilaa palveluille. Alueen asukkaat vetosivat kaupunginvaltuustoon, jotta alueen asemakaava palautettaisiin uudelleen valmisteluun ja kaavaan saataisiin lisää tilaa palveluille, kuten kaupoille ja päiväkodille. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Vehmaisten Kangasalantien 120 asemakaavamuutoksen, jonka seurauksena palveluiden määrä alueella vähenee. Useat valtuutetut olivat huolissaan kaavan vaikutuksista alueen elinvoimaisuuteen ja palvelutasoon. 

Vasemmistoliiton varakaupunginvaltuutettu ja yhdyskuntalautakunnan jäsen Jouni Sirén huomautti heti käsittelykohdan alussa, että nykyinen liiketila on pienenemässä jopa puolella.

– Huomioon tulee ottaa myös ympäristönäkökulma. Kun palvelut huononevat, se lisää yksityisautoilua Vehmaisista muualle. Samalla ollaan nimittäin lakkauttamassa myös bussilinjoja, joilla on päässyt isoimmille kaupoille Linnainmaalle, muistutti Sirén puheenvuorossaan. 

Yrjö Schafeitel (ps.) teki Vehmaisten kaavasta sekä palautus-, pöytäys- että hylkäysesityksen. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä näki Schafeitelin tapaan, että kaavassa olisi ollut parannettavaa vielä. Lopulta kaikki äänestykset päättyivät kaavan puolesta.

Särkänniemen ympärivuotinen elämyskeskus etenee

Särkänniemeen kaavaillut uudistukset ympärivuotisen toiminnan osalta etenivät, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi Särkänniemen huvipuistoalueen, Sara Hildenin museon, Onkiniemen entisen tehdasalueen, Mustalahden sataman, Kortelahden ja rantaväylän tiealueen sekä Särkänniemen alueen asemakaavan muutoksen.

Tampereen kaupunginvaltuutetut pitivät useita Särkänniemeä ylistäviä puheenvuoroja, kun perussuomalaisten Aarne Raevaara (ps.) avasi keskustelun vastustamalla kaavamuutosta. Raevaaran mukaan alue tulisi säilyttää ainoastaan huvipuistokäytössä.

Valtuutetut korostivat, että Särkänniemi on sijainniltaan ainutlaatuinen paikka järvimaiseman ansiosta. Tampereen kaupungin entinen pormestari Lauri Lyly (sd.) puolestaan muistutti siitä, että keskusteltaessa Tampereesta Särkänniemi nousee aina ensimmäisenä ihmisten mieleen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä suhtautui myönteisesti alueen kehittämiseen. Varakaupunginvaltuutettu Jouni Sirén vaati kuitenkin päättäjiä tutkimaan Mustalahden sillan rakentamisen vaikutukset matkustajalaivaliikenteelle.

– Epäilyksiä on noussut sillan vaikutuksista Mustalahden matkustajalaivaliikenteeseen. Kun kaavaa lähdetään viemään eteenpäin, toivon, että siinä huomioidaan matkustajalaivaelinkeinon tarpeet ja varmistetaan, ettei laivureiden tilanne huonone, esitti Sirén puheenvuorossaan.

Vasemmisto vaati kunnianhimoa Tampereen eläinsuojelutyöhön

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen jätti 14.6.2021 valtuustoaloitteen, jossa esitettiin eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelimen perustamista Tampereelle. Aloitteen mukaan yhteistyöelimen muodostaminen on tarpeen lisääntyvien eläinsuojelutarkastusten vuoksi ja jotta saavutetaan laajempi yhteinen ymmärrys aiheesta ja tehostetaan eläinten suojelua alueella.

Maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa esillä ollut aloitevastaus ei miellyttänyt Minkkistä.

– Eläinsuojelua ei vielä nähdä niin tärkeänä, että siihen työhön haluttaisiin panostaa ajallisesti ja resurssein, eli rahalla. Tiedetään, että poliisilla ei ole riittävästi resursseja tutkia eläinsuojelurikoksia, muistutti Minkkinen.

Noora Tapio (vas.) komppasi Minkkistä ja korosti yhteistyön merkitystä eläinsuojelutyössä.

– Jos me saisimme saman pöydän ääreen niin ne viranomaiset, joilla on lakisääteisiä vastuita kuin sosiaalitoimen sekä eläinsuojelujärjestöt, saisimme parhaan mahdollisen asiantuntemuksen, jonka avulla voimme ajoissa puuttua eläinten hyvinvointia uhkaaviin uusiin ilmiöihin ja viimein tarttua niihin ongelmiin, jotka ovat olleet läsnä jo pitkään, sanoi Tapio puheenvuorossaan.

Vasemmisto sai tukea näkemyksilleen Tampereen eläinsuojelutyöstä myös vihreiden valtuustoryhmästä.

Vasemmisto kannattaa palkkioita nuorisovaltuuston kokouksista

Tampereen nuorisovaltuusto on esittänyt kohtuullisia kokouspalkkioita heidän omiin kokouksiinsa. Nuorisovaltuuston varsinaiselle jäsenelle tulisi maksaa 40 euron kokouspalkkio ja nuorisovaltuuston puheenjohtajalle kokouspalkkio 50 prosentilla korotettuna suuremmasta tehdystä työstä nuorisovaltuuston toiminnan valmistelussa.

Kaupunginhallituksen vastauksessa vihjattiin muun muassa, että kokouspalkkio saattaisi aiheuttaa nuorisovaltuustoon hakemista väärin perustein. Noora Tapio (vas.) osoitti tämän logiikan ontuvan.

– Ihmettelen myös sitä, että aloitevastauksessa pelätään, että palkkio kannustaisi ihmisiä nuorisovaltuustoon väärin perustein. Toivon, että kukaan meistä kaupunginvaltuutetuista ei ole täällä vain palkkioiden vuoksi – ja uskon, että nuoretkaan eivät niin toimisi. Tällainen vihjailu on mielestäni hyvin epäkunnioittavaa, totesi Tapio puheenvuorossaan.

Vastauksessa todettiin myös, että asiaa ei voisi tarkastella enää ennen uuden valtuustokauden alkua. Tämä ymmärrettävästi oli tyrmistyttänyt sekä nuoret että useammat valtuutetutkin. Vasemmistoliiton varavaltuutettu Sinikka Torkkola ei säästellyt sanojaan.

– Nyt kun katson tarkemmin tätä vastausta, minua hävettää. Varavaltuutettuna ja pitkäaikaisena vaikuttajana sekä aikuisena minua hävettää tämä vastaus nuorille, sanoi Torkkola puheenvuorossaan.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *