Artikkeli: Kulttuuri, Nokia

10.4.2022 klo 17:41

Nokian kesäteatterissa metsä sulautuu osaksi tarinaa

Näytelmäharjoitukset ovat hetken hengähdys arjesta. Kesäkuussa ensi-iltansa saavassa Metsän morsiamessa on mukana 32 näyttelijää. (Kuva: Pasi Aittokumpu)

Nauru pulppuaa Nokian kesäteatterin harjoituksissa. Ilo nousee tilanteista, tekstin tulkinnasta ja yhdessäolosta. Työn alla on näytelmä Metsän morsian, tarina ihmisestä, luonnosta ja elämästä maapallolla.

– Kirjoitin näytelmän ajatellen kesäteatterimme aluetta. Siellä me olemme olleet kauniin luonnon keskellä melkein neljäkymmentä vuotta. Palaamme sinne aina toukokuussa kuin muuttolinnut, kuvaa käsikirjoittaja ja ohjaaja Heli Pitkänen Metsän morsianta.

Emeliina Virtanen näyttelee Metsän Morsiant. (Kuva: Pasi Aittokumpu)

Pitkänen kertoo aloittaneensa näytelmän kirjoittamisen vuosi sitten. Ajatuksena oli kirjoittaa näytelmä, jonka yhtenä lavasteena olisi kesäteatterin vakituinen näyttämö, suojeltu, koskematon metsä. Näyttämö mäyrän pesäaukkoineen, raakkuvine variksineen ja livertelevine peippoineen liukuukin osaksi ympäröivää metsää. Hiljaisina hetkinä katsomossaistuja saattaa nähdä kauriin ylittävän polun.  

Jännitystä, rakkautta, mystiikkaa

­– Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun lopulle, aikaan, jolla on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä siihen mitä juuri nyt elämme Suomessa ja koko maailmassa. 1880-luvun lopulla oli ollut kaksi katovuotta, koko läntisessä Euroopassa. Nälän ja kulkutautien runtelemat ihmiset kulkivat kerjäten talosta taloon. Sudet lisääntyivät asutusten lähellä, koska metsistä loppui riista. Nälkäiset kaatoivat salaa metsänvahtien vartioimista Kruununpuistoista peuroja, villisikoja, jäniksiä ja riistalintuja, kuvaa Heli Pitkänen näytelmää.

– Jännittävissä tapahtumissa on mukana myös rakkautta, kuinkas muutenkaan. Mystiikkaa on erityisesti musiikissa. Näytelmä alkaa Sami Varvion säveltämällä kappaleella Susien maat. Mustarastaat, jotka hyppelevät kaiken kesää kesäteatterimme aluskasvillisuuden joukossa, saavat myös oman Mustarastas-laulunsa, joka kuvaa onnettomien olosuhteiden kurjistamien ihmisten elämää, jatkaa Pitkänen.

Lauri Pelander näyttelee Paulusta. (Kuva: Pasi Aittokumpu)

Metsän morsian

Käsikirjoitus ja ohjaus: Heli Pitkänen
Musiikki: Sami Varvio
Lavastus: Tapio Huilla
Puvut: Heli Roininen

Rooleissa

Paimentyttö Piritta: Emeliina Virtanen
Paulus: Lauri Pelander
Metsänvahti: Eero Väätäinen
Veli: Tuomas Mannila

Elätti: Pirjo Lammi
Vallesmanni: Jarkko Mäkipää
Vallesmannin rouva: Marja Sorjonen
Johanna: Jannina Heiman

Esitykset 29.6.-7.8.2022 Nokian kesäteatterissa
Liput ja lisätiedot Nokian teatteri 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *