Artikkeli: Merkintöjä

7.4.2022 klo 17:43

Pispalan suojelu otti takapakkia

Pispalanharju kuvattuna Pyhäjärven puolelta Hatanpääntä.
Pispalan suojelukaavalla on kiire, sillä iso osa Pispalan kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta ympäristöstä on jo ehditty tuhota. (Kuva: Cai Melakoski)

Yhdyskuntalautakunta teki tiistaina huonon päätöksen, joka jarruttaa Pispalan suojelua ja pakottaa kaupungin kaavoitusviranhaltijat tekemään turhaa työtä. Kokoomus, sdp, perussuomalaiset ja keskusta hylkäsivät Pispalan suojelukaavan. Suojelun puolesta äänestivät vasemmisto ja vihreät.

Pispalasta uhkaa muodostua kaavoituksen ikiliikkuja. Kokoomus, sdp, perussuomalaiset ja keskusta nimittäin vaativat kaavoitusviranhaltijoita laatimaan Pispalaan asemakaavan, jota laki ei hyväksy. Viranhaltijat joutuvat siis tekemään asemakaavan, joka ei täytä lain vaatimuksia ja joka kaatuu viimeistään hallinto-oikeuteen.

Vanha rakennuskanta jäisi uuden varjoon

Tiistain päätös oli vanhan toistoa. Samanlainen päätös tehtiin yhdyskuntalautakunnassa 25. elokuuta 2020. Silloinkin suojelukaava kumottiin. (Tosin silloin perussuomalaiset ja osa sdp:stä olivat suojelun kannalla.) Suojelukaavan tilalle kokoomus, sdp ja keskusta halusivat ratkaisun, jossa tonteille sallittaisiin huomattavasti lisää rakennusoikeutta eli uudisrakentamista.

Laki kuitenkin kieltää hulvattoman uudisrakentamisen Pispalassa. Pispala on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jonka rakentamista säädellään poikkeuksellisen tarkasti. Lain mukaan siellä pitää ensisijaisesti turvata kulttuuriympäristöarvojen säilyminen.

Iso osa Pispalan vanhoista rakennuksista on jo ehditty tuhota. Siksi suojelukaavalla olisi kiire. Pispalan I-alueen eli Pispalan valtatien ja Pispalanharjun välisen osan suojeluasemakaava tuli voimaan vuonna 2017. Nyt on kaavoitusvuorossa II-alue eli noin 12 hehtaarin alue Ala- ja Ylä-Pispalassa.

II-alueen suojelukaavaa on valmistelu vuodesta 2007 asti. Kaavaehdotus valmistui viime vuonna. Se on laadittu vuoropuhelussa Pispalan asukasyhdistysten ja museoviranomaisten kanssa. Se on hyvä kompromissi. Se suojelisi vanhat talot ja pihapiirit, mahdollistaisi kohtuullisen lisärakentamisen ja säilyttäisi alueen ainutlaatuisen ilmeen.

Kokoomuksen, sdp:n, perussuomalaisten ja keskustan ehdotus taas tarkoittaisi, että uudisrakentamista sallittaisiin niin paljon, että Pispalan alkuperäiset rakennukset jäisivät vähemmistöön ja alueen historiallinen ilme tuhoutuisi.

Rakennusoikeuden lisääminen myös loisi omistajille kiusauksen hankkiutua eroon historiallisesti arvokkaista taloistaan ja rakentaa niiden tilalle uutta ja isompaa. Moni pispalalainen varmasti haluaa säilyttää vanhan talonsa, mutta jos tontit tai rakennukset päätyvät rakennusyhtiöiden haltuun, kulttuuriperintö on vaarassa.

Kokoomus, sdp, perussuomalaiset ja keskusta vaativat lainvastaista kaavaa

Yhdyskuntalautakunnan tiistainen päätös ei tarkoita, että esitys isommasta rakennusoikeudesta toteutuu. Kiusaa päätös kyllä aiheuttaa.

Valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen kaavoituksen laillisuutta valvoo elinkeino-, liikenne- ja  ympäristökeskus (ELY-keskus). Se on ilmoittanut toistuvasti, että päätöksessä esitetty uudisrakentamisen määrä ei ole lain mukainen. Jos sellainen kaavaehdotus tehdään, ELY-keskus varmasti valittaa siitä hallinto-oikeuteen, jossa kaava varmasti hylätään.

Hylkäyksen jälkeen koko kaavaprosessi alkaisi uudestaan. Vaatisivatko kokoomus ja sdp kumppaneineen sitten taas uutta lainvastaista kaavaa ja kierros alkaisi uudestaan? Kaavoituksen ja oikeusviranomaisten aikaa tuhrautuisi, ja Pispalan tontinomistajien epätietoisuus jatkuisi taas vuosikausia.

Täytyy vain toivoa, että järki jossakin vaiheessa voittaa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *