Artikkeli: Tampere

6.4.2022 klo 16:12

Tampereen talous ja yhä epävakaampi maailma

Tampereella uskotaan tulevaisuuden rakentamiseen. Kasvavassa kaupungissa tarvitaan lisää asuntoja ja palveluja. Parantunut työllisyys ja lisääntynyt yritystoiminta ovat lisänneet kaupungin verotuloja niin, että tulot olivat viime vuonna 75 miljoonaa euroja menoja suuremmat. (Kuva: Cai Melakoski)

Koronapandemia on koetellut taloutta kaikilla alueilla. Viimeisen kahden vuoden aikana moni on huomannut vaikutukset omassa taloudessaan ja monen suomalaisenkin tilanne on ollut hankala. Vaikutukset ovat ulottuneet myös kuntien ja valtion sekä yritysten talouteen. Pandemia on kaikkea muuta kuin ohitse ja vaikutukset tulevat jatkumaan.

Tämän lisäksi oman vaikutuksensa tuo Venäjän aloittama raaka hyökkäyssota Ukrainassa. Sodan kaikkia vaikutuksia emme tiedä, mutta se on varmaa, että vaikutuksia tulee. Kaikki tämä tulee lisäämään Euroopan ja koko maailman epävakautta.

Tällaista taustaa vasten tuntuu kummalliselta, mutta positiiviselta, että Tampere on tekemässä toisen perättäisen positiivisen tilinpäätöksen. Tampereen kaupungin vuoden 2021 tulos on lähes 75 miljoonaa euroa plussalla.

Tampereen kaupungin viime vuoden hyvää tulosta eivät samalla tavalla selitä valtion koronatukitoimet kuten vuonna 2020. Kaupungin oman analyysin mukaan tulos olisi ollut positiivinen ilman valtion tukitoimia. Tämä näyttää pitävän paikkansa jo sen osalta, että kaupungin ulot kasvoivat 82 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa lähes kahdeksan prosentin nousua. Tästä summasta lähes 30 miljoonaa euroa on kunnallisveron kasvua. Tamperelaisten tulot ovat siis ainakin keskimäärin kasvaneet.

Hyvä taloudellinen tulos auttaa kaupunkia monessa suhteessa tai ainakin antaa mahdollisuuksia. Velkaa ei tarvitse ottaa niin paljoa investointeihin ja ainakin periaatteessa raha riittää paremmin palveluiden järjestämiseen. Tämä kaikki siis ainakin periaatteessa.

Paljon riippuu siitä, miten pandemia ja sota tulevat vaikuttamaan talouteen. Tampere ei ole maailmasta erillinen saari, vaan vaikutukset ulottuvat tännekin. Kaiken tämän seurauksena Europalla voi olla edessään taloudellinen laskusuhdanne, mutta toisaalta myös kysyntä saattaa kasvaa. Sota vaikuttaa monien tärkeiden tuotteiden saatavuuteen ja esimerkiksi rakentaminen saattaa hiipua, jos rakennusmateriaaleja ei saada, mikä puolestaan johtaa työttömyyden kasvuun.

Samaan aikaan Tampereen tulee kasvavana kaupunkina pyrkiä vastaamaan kasvun edellyttämiin investointeihin. Vuonna 2023 sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kaupungilta hyvinvointialueen vastuulle, mikä poistaa kaupungin taloudesta hankalimmin ennustettavan osan. Samalla kuitenkin uhkana on se, että valtionosuudet pienenevät ennustettua enemmän, jos valtion pitää rahoittaa hyvinvointialueita enemmän kuin on suunniteltu ja tämä rahoitus leikataan kuntien valtionosuuksista.

Tulevaisuus on tuntematon, mutta ainakin hetkeksi Tampereen taloudellinen tilanne vaikuttaa valoisammalta kuin aikoihin. Kahden viime vuoden tulokset myös osoittavat, että heikentyvä talous ei ole luonnonlaki. Kaupungillakin on keinonsa vaikuttaa omaan talouteensa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *