Artikkeli: Kulttuuri, Maailma

18.5.2022 klo 11:34

Nukkumattiakin käsikirjoittanut Taina Repo kirjoitti DDR-muistelmat

Nukkumatti-patsas Berliinissä
Taina Repo teki käsikirjoituksen kahteen Nukkumatti -animaatiosarjan suomalaisjaksoon. Sarja käynnisti ja päätti Pikku kakkosen yli 30 vuoden ajan. Kuvassa Berliinissä sijaitseva Sandmann-patsas (Thomas Lindner, 2019). Valokuvan patsaasta Sandmann on ottanut nimimerkki OTFW. Kuva julkaistu lisenssillä GNU Free Documentation License)

Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989 ja jo vuotta myöhemmin 16 miljoonan asukkaan, pinta-alaltaan Lapin maakunnan kokoisesta Saksan demokraattisesta tasavallasta (DDR) tuli osa Saksan liittotasavaltaa ja Euroopan unionia. 

Lähes 41 vuoden ikään yltäneestä saksalaisvaltiosta muistetaan usein Berliinin muuri, Trabant-auto, taitoluistelija Katarina Witt, mäkihyppääjä Jens Weissflog ja Nukkumatti-animaatiot. 

Kirjeenvaihtajana Berliinissä 1980-luvun alkupuoliskon toiminut kirjoittaja Taina Repo muistaa valtiososialismin koelaboratoriosta enemmän. Repo jakaa kokemuksiaan Maailman suurin DDR -kirjassa, joka julkistetaan Tampereella ensi perjantaina.

Repo jätti jälkensä DDR:n kulttuurielämään osallistumalla lastenohjelma Pikku Kakkosen pitkään aloittaneen ja päättäneen Nukkumatti-animaatiosarjan tekemiseen. Hän teki käsikirjoituksen sarjan kahteen Suomesta kertovaan jaksoon.

Kirjan kustantaja Palladium Kirjat lupaa kirjan valottavan itäsaksalaisten elämää sosialismin ja kapitalismin rajamaassa. “Tässä kirjassa ajetaan kolari Trabantilla, ylitetään polkupyörällä Checkpoint Charlie, pelataan shakkia nakurannalla, tavataan muurinavaaja Schabowski ja Neues Deutschland, suomalaismuusikot Suhlissa ja Nukkumatti Suomessa, nähdään Marimekko itäsaksalaisin silmin ja käydään kylmää sotaa sokerilla.”

Maailman suurin DDR on Taina Revon toinen kirja. Hänen esikoisromaaninsa Kuparikaupunki – Suomalaisten tarina Ameriikan maassa ilmestyi runsas vuosi sitten Partuunan kustantamana.

Taina Repo ja kirjan kustantaja, runoilija JK Ihalainen esittelevät kirjaa perjantaina kello 17.30 Ylävitosessa kaikille asiasta kiinnostuneille avoimessa julkistutilaisuudessa.

Lue lisää julkistustilaisuudesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *