Artikkeli: Tampere

17.5.2022 klo 19:30

Vasemmisto puolusti Frenckellin virastotaloa jo toistamiseen

Frenckellin virastorakennuksen myynnistä keskusteltiin valtuustossa viimeksi noin vuosi sitten. Myyntiin liittyneen muotovirheen vuoksi asia palasi tänä keväänä taas päätöksentekoon. Valtuusto päätyi jälleen myymään Frenckellin kiinteistön, vasemmiston vastustuksesta huolimatta. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen kaupunginvaltuusto äänesti Frenckellin virastorakennuksen myynnistä jo toistamiseen, kun Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi aiemman päätöksen lainvastaisen menettelytavan vuoksi. Tämä antoi mahdollisuuden valtuustolle arvioida päätöstä uudelleen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela esitti puheenvuoronsa päätteeksi kaupan hylkäämistä.

– Kyseessä on ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen kohde. Me katsomme, että siitä luopuminen näin matalaan neliöhintaan ei ole viisasta, etenkin kun pelkästään Frenckellin remontointiin on käytetty tällä vuosituhannella enemmän rahaa kuin mitä myyntihinnaksi muodostui, huomautti Hanhela puheenvuorossaan.

Liban Sheikh (vas.) jakoi Hanhelan tapaan huolen siitä, että julkista omaisuutta ollaan myymässä halvalla pois.

– Julkisen ja jatkuvasti ylläpidetyn kaupunkitilan myyminen alihintaan on yhteisen varallisuuden kasaamista yksityisiin taskuihin. Yhteisen varallisuuden myynti voidaan tehdä vain kerran – ja hinnan kuuluisi tällöin olla edes kunnolla mitoitettu, sanoi Sheikh.

Vasemmistoliiton valtuutetut esittivät puheenvuoroissaan, että myytävät tilat olisi voitu hyödyntää esimerkiksi paikkaamaan taide- ja kulttuuriväen tilapulaa.

Henkilöstön jaksaminen sekä TVA-kaupat puhuttivat valtuutettuja

Tampereen kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2021 nostettiin esiin huoli hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisesta vuoteen 2030 mennessä sekä erityisesti hoito- ja hoiva-alan työntekijöiden jaksaminen. 

Kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi (vas.) ilmaisi erityisen huolensa mielenterveysperustaisten sairauspoissaolojen lisääntymisestä.

– Erittäin huolestuttavaa on se, että poissaolojen yleisin syy liittyy mielenterveyteen. Siihen liittyvät syyt kasvoivat 17 prosentista 26 prosenttiin. Monissa sosiaali-ja terveydenhuollon, sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tehtävissä työn kuormitus on suurta, muistutti Alppi puheenvuorossaan.

Vasemmistoliiton varavaltuutetut Jouni Sirén ja Sinikka Torkkola painottivat, että kaupungin tulee vastaisuudessa seurata ja arvioida tarkkaan myös valtuuston asettamia toiminnallisia tavoitteita taloudellisten tavoitteiden lisäksi. Kritiikkiä kuultiin etenkin Tampereen vuokra-asunnot oy:n asuntokaupoista, jossa 106 asuntoa myytiin uusille omistajille ilman, että tiedottaminen kaupoista olisi ollut avointa.

– Kun TVA päätti myydä 106 asuntoa, ei tieto tullut ajoissa, vaan täytenä yllätyksenä niin asukkaille kuin valtuutetuillekin. Viestintää täytyy tehdä paremmin jatkossa, sillä tämä rapautti kaupunkilaisten luottamusta kaupungin omistamaan yhtiöön, sanoi Sirén.

– TVA:n kiinteistömyynnissä näkyi selvästi, ettei yhtiön merkitys kaupungin tehtävien tavoitteiden ja näkökulmasta ollut selvät. Kiinteistöt eli kymmeniä asuntoja myyntiin ilman, että asiaa pohdittiin omistajaohjauksessa eli konsernijaostossa, huomautti Torkkola puheenvuorossaan.

Valtuutetut olivat näreissään huonosta aloitevastauksesta

Noora Tapion (vas.) laatima vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloite, jossa vaadittiin selvitystä Israelin apartheid-politiikkaa edistävien taloudellisten kytkösten purkamiseksi, sai kaupungilta vastauksen, johon vasemmistoliiton valtuutetut sekä osa vihreiden ja sosialidemokraattien valtuutetuista eivät olleet tyytyväisiä.

Aloitevastauksessa todettiin muun muassa, että “vaikka valtuustoaloitteessa viitataan kaupungin hankinta- ja sijoituspolitiikkaan, sen tosiasiallisena tarkoituksena on ottaa kantaa Israelin laittomaan toimintaan palestiinalaisalueilla ja vastustaa sitä”. Tapio kertoi kulmakarvojensa kohonneen aloitevastausta lukiessaan.

– Tässä aloitteessa on kyse kaupungin omasta toiminnasta, eikä aloitteessa esitetä minkäänlaisen kannanoton tekemistä, vaan kaupungin hankinta- ja sijoituspolitiikan eettisyyden arviointia tästä spesifistä ihmisoikeusnäkökulmasta, täsmensi Tapio.

– Jo yli kymmenen vuotta sitten valtuustoaloitteen pohjalta kaupunki jätti uusimatta liikennöintisopimuksen Veolian kanssa, koska Veolia oli toiminut miehitetyillä palestiinalaisalueilla ihmisoikeuksia rikkoen. Tähänkään aloitevastauksessa ei viitata, jatkoi Tapio.

Heikoksi kuvaillun vastauksen vuoksi, Tapio esitti aloitteen palautusta valmisteluun, jotta valtuustoon saataisiin esitys, jonka pohjalta asiaa olisi mahdollista arvioida vastuullisella tavalla. Palautusesitys hävisi valtuustossa äänin 42–22 (kaksi tyhjää, yksi poissa).

Aloitteesta käydyn keskustelun aikana kaupunginvaltuutettu Sari Tanus (kd.) kutsui Tapion aloitetta antisemitistiseksi, syytöstä tarkemmin perustelematta. Lisäksi hän väitti, että Israel ei ei harjoita laitonta miehitystä Palestiinassa. Vasemmistoliiton valtuutetut Liban Sheikh ja Sinikka Torkkola korjasivat Tanuksen väitteitä.

– Tätä aloitetta on syytetty antisemitistiseksi, mutta voin vakuuttaa, että vasemmistoliitto vastustaa antisemitismiä eikä sillä ole mitään sijaa politiikassamme. Tämä selvyydeksi kaikille, korosti Sheikh.

– On erikoista, että Palestiinassa tapahtuvaa sortoa vähätellään ja väitetään sen olevan valhetta. Tämä väite on ristiriidassa muun muassa YK:n kanssa, huomautti Torkkola puheenvuorossaan.

Korjaus 17.5.2022 klo 19:45: Myös osa sosialidemokraattien valtuutetuista äänesti Tapion aloitteen palauttamisen puolesta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *