Artikkeli: Maailma, Suomi

8.5.2022 klo 14:37

Vasemmistoliiton Nato-kanta: voimat jäsenyyden ehtojen määrittämiseen

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen keskustelussa korostettiin, että mikäli Suomi päätyy hakemaan Natoon, vasemmisto on vaikutettava aktiivisesti jäsenyyden ehtoihin ja Suomen toimintaan Naton jäsenmaana. (Kuva: Jussi Saramo)

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmään yhteiskokous päätti lauantaina, ettei Suomen hakemus Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton jäseneksi ole hallituksessa niin kutsuttu kynnyskysymys. Vasemmistoliitto pysyy hallituksessa, vaikka Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä. 

Kokouksen päätös ei ollut yksimielinen. Yhteiskokous teki päätöksen äänin 52 puolesta, 10 vastaan ja yksi tyhjä. Mahdollisessa äänestyksessä Nato-jäsenyydestä vasemmistoliiton kansanedustajilla on niin sanotusti vapaat käden eli kansanedustajia ei vaadita äänestämään Nato-jäsenyyden puolesta.

–  On todella tärkeää, että kansanedustajille annetaan vapaat kädet äänestyksessä ja haluan toivottaa voimia etenkin kielteisesti Natosta äänestäville. Teidän osanne ei ole helppo, mutta tärkeä, kommentoi Aapo Niemi, puoluevaltuuston pirkanmaalainen jäsen yhteiskokouksen päätöstä.

Vasemmistoliiton jäsenille liittyminen Natoon on vaikea kysymys, sillä se on vastoin puolueen pitkäaikaista linjaa. Sotilaallinen liittoutumattomuus oli myös vasemmistoliitolle keskeinen kysymys nykyhallituksen ohjelmasta päätettäessä. Suomen liittyminen Natoon näyttää päivä päivältä kuitenkin yhä todennäköisemmältä, vastustamisen sijaan syytä olisikin keskittää poliittiset voimat siihen, miten Suomi toimii Naton jäsenenä. Näin ainakin ajattelevat puoluehallituksen tamperelainen jäsen Jouni Sirén ja puoluevaltuutettu Aapo Niemi.

– Meidän pitää korostaa sitä, että suomalaisia joukkoja ei saa viedä hyökkäyssotiin. Kun Yhdysvallat seuraavan kerran hyökkää jonnekin, eduskunnassa oikeisto varmasti vaatii Suomea mukaan sillä perusteella, että suhteemme Yhdysvaltoihin muuten vaarantuu, kommentoi Jouni Sirén puoluevaltuuston päätöstä

 –  Lähtökohtana pitää myös olla, että Suomeen ei sijoiteta ydinaseita eikä rauhan aikana muiden maiden joukkoja, jatkoi Sirén.

–  On tärkeä, että Vasemmistoliitto jatkaa hallituksessa Nato-jäsenyyshakemuksen jättämisestä huolimatta. On tärkeää, että vasemmisto jatkaa Nato-kritiikkiä ja tuo esiin niitä epäkohtia ja ongelmia, joita Natossa on. Vasemmiston tulee myös asettaa ehtoja Nato-jäsenyydelle.

Vasemmistoliiton ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjat määritellään puolueohjelmissa, jotka päivitetään kesäkuussa Porissa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *