Artikkeli: Pirkanmaa, Sastamala

20.6.2022 klo 09:34

Ritajärven virkistys- ja luonnonsuojelualue kutsuu retkelle ja kalaan

Akselin vaellus -reitillä retkeilijä pääsee kiertämään Ylisen Ritajärven rantoja.

Ritajärven virkistys- ja luonnonsuojelualue on huomattava luontokohde Etelä-Suomen mittakaavassa. Alue on Sastamalan kaupungin ylläpitämä ja sillä on kolme retkeilyharrastuksen kannalta merkittävää järveä, Valkeajärvi, Ylinen Ritajärvi ja Alinen Ritajärvi. Kullakin järvellä on oma vaellusreittinsä. Ritajärven alue on mainio retkeilykohde ympäri vuoden ja etenkin keski- ja loppukesästä se varsin suosittu.

Vaellusreitille pääsee helpoiten Valkeajärven kautta jättämällä kulkuvälineensä Ritajärventien pysäköintipaikalle, josta löytyy alueesta kertova taulu. Taulusta löytyy tiedot tulentekopaikoista, kuivakäymälöistä, laavuista sekä ympäristö- ja historiatietoa. Tulentekopaikoilta on yleensä puita. Myös Alisen Ritajärven kautta pääsee alueelle.

Ritajärventien parkkipaikalta alkaa noin kilometrin pituinen polku kohti Paavinhattu-nimistä retkeilyalueen pääpaikkaa, josta löytyy kuivakäymälä, nuotiopaikka sekä opastaulu, josta selviää alueen palvelut. Ritajärven alueen vaikeakulkuiseen maastoon on rakennettu kaupungin ylläpitämä kävelyreitti, joka myötäilee kivikkoja, jyrkänteitä ja kallioita. Reittiä pitkin on mukava lähteä päiväretkelle vaikka koko perheen voimin. Jos voimia ja eväitä riittää, voi vielä päivän mittaan eri reittien risteyskohdissa valita kiertääkö vain Valkeajärvi vai yksi tai kaksi reittiä lisää: Alinen Ritajärvi ja Ylinen Ritajärvi.

Lasten reitti vie seikkailulle pieneen kanjoniin.

Valkeajärven reitti on lyhyin, 1,9 kilometriä, Alisen Ritajärven reitti 4,8 ja Ylisen Ritajärven 4,6 kilometriä. Levähdys- ja grillauspaikkoja löytyy matkan varrelta. Yhteensä kaikki kolme reittiä ovat kahdeksan kilometriä. Valkeajärven reitti, joka lähtee  Ritajärventien paikoitusalueelta, on ehkä pienempien lasten kannalta näistä kolmesta paras. Kalaonnea pääsee kokeilemaan jo parin kilometrin kävelyllä. Onkiessa pieni tuulenvire pitää hyttysiäkin loitolla.

Karkun Valkeajärvi

Sastamalassa on siinä määrin runsaasti järviä, että niillä on jopa samoja nimiä, toinen Valkeajärvi löytyy Myllymaasta. Ritajärven virkistys- ja luonnonsuojelualueen Valkeajärvi on kooltaan kymmenen hehtaaria ja rantaviivaa sillä on 1,4 kilometriä. Järven lounaiskolkassa on jopa yli 15 metriä syvää, kun taas sen keskiosassa on laaja matalikko. 200 metrin laskupuro kuljettaa vettä Aliseen Ritajärveen. Valkeajärven vesi on kirkas. Järven valuma-alue on pieni, joten vettä ilmeisesti tulee myös pohjalähteistä. Valkeajärven rannat ovat kovapohjaiset, kiviset ja risukkoiset. Ainakin lasten kanssa onkiminen on tämän takia ehkä hieman hankalaa, mutta hyviä kalapaikkoja löytyy silti. 

Valkeajärvellä kalastajan onkeen voi napata haukia, särkiä, ahvenia, kiiskiä ja taimeniakin, joita on järveen istutettu.

Valkeajärven luontainen kalakanta koostuu ahvenesta, särjestä ja hauesta. Myös kiiskiä on saatu ja Rautavedestä vaeltanutta ankeriasta on havaittu. Järveen on kokeiltu istuttaa järvitaimenta muutamia kertoja. Kirkkaassa vedessä niille on ollut hyvät oltavat, koska suurimmat järvitaimenet ovat olleet jopa useamman kilon kokoisia. Lisäksi järvestä saa paljon pieniä särkiä. Myös haukia ja ahvenia voi koukkuun tarttua, mutta isot ahvenet ovat käyneet vuosien mittaan harvinaisemmaksi.

Opastetulle reitille uskaltautuu vaeltamaan tottumattomampikin retkeilijä.

Ylinen Ritajärvi

Yliselle Ritajärvelle pääsee paitsi Valkeajärven myös Alisen Ritajärven kautta. Jos tulee Aliselle Ritajärvelle Lammentaantien kautta, on matka suurin piirtein saman pituinen. Pohjoislahteen pääsee lyhyempääkin reittiä, mutta siellä on autolle vaikea löytää tilaa. Pohjaslahdesta lähtevä polku on hankalakulkuinen eikä polun päätä ole helppo löytää. Pitkospuut johtavat puron yli Akselin vaellus -nimiselle polulle, joka kiertää ympäri järven. Ylisellä Ritajärvellä on yksi tulentekopaikka sen pohjoisosassa.

Ylinen Ritajärvi on kooltaan 19 hehtaaria ja sillä on rantaviivaa 2,4 kilometriä. Järvi on mutapohjainen ja varsin matala. Syvimmissä kohdissa on kuitenkin kerrottu tarvittavan kymmenen metriä pilkkisiimaa. Keskiosassa järveä on pieni saari. Vesi on ruskeaa humuspitoista suovettä ja alueen kolmesta järvestä tämän järven vesi on happaminta.

Onkijalle rannat ovat kohtuulliset, mutta haukien nostamista vaikeuttaa pohjaliekojen ja -risujen runsaus. Louhikot, hyllyvät suorannat ja risukot hankaloittavat kalastusta. Tällä järvellä lyhyt onkivapa on käytännöllisin. 

Ylisen Ritajärven kalakanta koostuu etupäässä ahvenesta, hauesta ja särjestä. Järvessä on kaikenikäisiä ja -kokoisia särkiä. Haukikanta on runsasta ja sitä on joskus lisätty istutuksin. Onkiahvenet ovat mustia ja hyviä savustettaviksi.

Ylinen Ritajärven rannat ovat onkijalle kohtuulliset, tosin runsas pohjakasvillisuus vaikeuttaa haukien ylösnostoa

Kalaretkellä Sastamalassa -sarjassa ilmestyneet

Ihastuttava Alinen Ritajärvi Sastamalassa (18.6.2022)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *