Artikkeli: Merkintöjä

29.6.2022 klo 16:04

Voimien keruun aika – syksyllä sitä tarvitaan

Ulla-Leena Alppi kehottaa rentoutumaan kesällä ja keräämään voimia. Syksyllä voimat nimittäin ovat tarpeen, kun Tampereella nostetaan taas pöydälle kuntatalouden leikkaukset. (Kuva: Ulla-Leena Alppi)
Ulla-Leena Alppi

Tampereen kaupunginvaltuusto on kesätauolla ja toivottavasti valtuutetut myös. Tulevaa syksyä varten nimittäin kannattaa kerätä voimia. Jo kevätkauden viimeisessä iltakoulussa saatiin vihjeitä siitä, että kaupungin taloutta halutaan saada tasapainotettua hyvin perinteisin keinoin, leikkaamalla palveluista. Toki myös joidenkin investointien karsimiseen viitattiin.

Valtuustolle painotettiin useaan otteeseen sitä, miten paljon Tampereella on niin kutsuttuja vapaaehtoisia palveluita. Siis palveluita, joita laki ei edellytä. Sitä ei painotettu, että useissa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluissa lakien edellytykset täyttyvät rimaa hipoen, tai yksinkertaisesti eivät täyty. Tampere on saanut huomautuksia aluehallintovirastolta useamman palvelun puutteista.

Myöskään sitä ei painotettu, että vapaaehtoiset palvelut nimenomaan ovat turvaamassa sitä, että pysymme lakien asettamissa vaatimuksissa. Tästä syystä tuntuu huolestuttavalta, että nämä palvelut todennäköisesti tulevat olemaan tulilinjalla. Monet niistä ovat erilaisten järjestöjen tuottamia. Nuo kumppanuudet ovat kaupungille erittäin arvokkaita.

Myöskään sitä ei iltakoulun alustuksissa nostettu esiin, että Tampereella vähävaraisuus on suurempaa kuin Suomen kunnissa keskimäärin. Vähävaraisuuden kanssa kulkevat usein käsi kädessä terveyshuolet ja myös sosiaaliset pulmat. Näin ei ole suinkaan aina, mutta vähävaraisuus on riski molempiin. Ei siis voida pohtia leikkauksia mekaanisesti ottamatta huomioon ihmisten erilaisia elämäntilanteita ja mahdollisuuksia pärjätä arjessaan.

Vasemmiston valtuustoryhmän tärkeä tehtävä on toivottavasti muiden ryhmien kanssa nostaa kuuluvasti esiin kaikki tämä, kun talouden tasapainottamista mietitään. Jospa otettaisiin hiukan pidempi perspektiivi kuin seuraavan vuoden budjetti ja luotettaisiin siihen, että kestävin tie myös talouden näkökulmasta on kaupunkilaisten lisääntyvä hyvinvointi. Kaikkein kalleimmaksi ja inhimillisesti kestämättömäksi tulee ihmisten pahoinvointi.

Tämän synkistelyn jälkeen siirrän itsekin hetkeksi sivuun tilinpäätökset, hyvinvointisuunnitelmat ja muut valtuutetun peruslukemistot. Otan esiin toisenlaista luettavaa, häärään puutarhassa ja aistin kesän tuoksuja. Myös kesäteatterit ja konsertit kutsuvat.

Vasemmiston slogania mukaillen toivotan antoisaa kesää kaikille, ei vain harvoille!

Kirjoittaja on vasemmiston tamperelainen kaupunginvaltuutettu sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *