Artikkeli: Tampere

30.8.2022 klo 10:12

Joku roti vuokrattaviin sähköpotkulautoihin

Pitkin ja poikin pysäköidyt sähköpotkulaudat estävät muiden liikkumista. Minna Minkkisen valtuustoaloitteessa potkulautaulun säätelystä esitetää myös pysäköintipaikkoja potkulaudoille. (Kuva: Cai Melakoski)

Tampereen vasemmiston kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen jätti elokuun valtuuston kokouksessa aloitteen, jossa hän vaatii kaupungin selvittävän rajoitustoimia vuokrattavien sähköpotkulautojen määrään, nopeuteen ja käyttöaikaan.

— Kaupunki ei voi levitellä käsiään vaan sen on ryhdyttävä toimiin. On selvitettävä mahdollisuutta rajoittaa sähköpotkulautojen määrää kaupungissa, niiden nopeuksien rajoittamista sekä niiden käyttöajan rajaamista pois yöajalta ja on tehtävä sähköpotkulaudoille pysäköintipaikkoja, vaatii Minkkinen.

Minkkinen muistuttaa, että sähköpotkulaudat aiheuttavat erittäin paljon tapaturmia etenkin silloin, kun niitä käytetään päihtyneenä. Tästä aiheutuu eritasoisia vammoja sekä käyttäjille että sivullisillekin.

— Pääasiassa ihmiset käyttävät niitä turvallisesti ja fiksusti. Kuitenkin etenkin silloin kun ihmiset käyttävät päihteitä, on vuokrattavien sähköpotkulautojen käytöstä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lähijunaliikenne yhdistää valtuustoryhmiä

Kaupunginvaltuuston kokouksessa hyväksyttiin Tampereen kaupunkiseudun seutustrategia. Eniten kiitosta sai linjaukset lähijunaliikenteen kehittämisestä.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Mikko Aaltonen totesi puheenvuorossaan eri valtuutettujen ja valtuustoryhmien kehuvan kilpaa lähijunaliikenteen edistymistä.

— Täällä on ehkä havaittavissa ehkä sellaista pientä kilvanlaulantaa, että kuka eniten kannattaa nyt tätä lähijunaa ja kuka sitä aivan ensimmäisenä on kannattanut. Minun täytyy sanoa, että minäkin kannatan lähijunaliikennettä ja olen sitä siellä ensimmäisten joukossa kannattanut, muistutti Aaltonen.

— Se on hirveän hyvä asia, että ollaan tästäkin yksimielisiä, jatkoi Aaltonen.

Kehuja Aaltonen antoi myös sille työlle, miten Tampereen seudulla on kehitetty seutuyhteistyötä demokraattisempaan suuntaan.

— Moni saattaa muistaa ajan, jolloin seutuyhteistyön sujuvuus oli kiinni siitä, miten kaupungin- ja kunnanjohtajat tulivat toimeen keskenään ja millaiset intressit heillä oli. Nyt seutuhallinnon myötä seutuyhteistyö on enemmän demokraattisen päätöksenteon ja meidän demokraattisesti valittujen päätöksentekijöiden päätännän piirissä ja me asetamme niitä suuntaviivoja, sanoi Aaltonen.

Huoneentaulu ohjaa eettiseen toimintaan

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessa myös Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Näihin sisältyy myös ”luottamushenkilön huoneentaulu”, jossa listataan eettistä koodistoa luottamustehtävissä toimimiselle.

Kokouksessa oltiin enemmän ja vähemmän valmiita sitoutumaan eettisiin periaatteisiin. Kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuustoryhmästä esitettiin erilaisia epäilyjä periaatteiden vaikuttavuudesta valtuutettujen toimintaan.

Esimerkiksi Joakim Vigelius (ps.) totesi, että hän ei varsinaisesti vastusta eettisiä toimintaperiaatteita, mutta on valmis vastustamaan niiden pohjalta poliittisin tarkoitusperin tehtäviä tulkintoja.

Vigelius on aiemmin julkaissut Youtube-kanavallaan videoita, jossa hän ruotii poliittisten vastustajien valtuustossa esittämiä puheenvuoroja korostaen omaa vastakkaista näkemystään seuraajilleen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tyytyväinen eettisiin toimintaperiaatteisiin niiden kaikilta osin. Eettiset toimintaperiaatteet, mukaan lukien luottamushenkilöiden huoneentaulu, ovat luettavissa jutun lopussa olevasta linkistä.

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet, hyväksytty Tampereen kaupunginvaltuustossa 29.8.2022 (PDF-tiedosto)

 

Kommentteja: 1

  1. Meidän pitäisi ja se olisi täysin mahdollista, ottaa Norjan malli ja lisäksi promillerajat sähköpotkulautailulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *