Artikkeli: Pirkanmaa

1.9.2022 klo 12:30

Aluehallituksen enemmistö palautti henkilöstöedut karsittavaksi

Jouni Sirénin Facebook-päivitystä aluehallituksen henkilöstöetujen torppauksesta on jaettu lähes 80 kertaa. Yli sadassa kommentissa aluehallituksen päätöstä kritisoidaan monin tavoin. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaalaiset sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat tyrmistyneitä Pirkanmaan aluehallituksen enemmistön päätöksestä palauttaa henkilöstöjaoston yksimielinen esitys henkilöstöeduista uudelleen valmisteluun. Vasemmistoliiton aluehallituksen jäsenen Jouni Sirénin päätöksestä kertovaa Facebook-päivitystä kommentoivilta kymmeniltä työntekijöiltä ei ymmärrystä päätökselle heru.

– Hyvinvointialueen hallituksen jäsenistä enemmistö näkee työntekijät pelkkänä kulueränä. Siitäpä onkin sitten hienoa lähteä rakentamaan kuvaa vetovoimaisesta työnantajasta, kommentoi Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola Sirenin Facebook-sivulla.

Tehyn PSHP:n ammattiosasto 366:n puheenjohtajaa ja vasemmistoliiton aluevaltuutettua Leena Saarelaa hämmästyttää hyvinvointialueen hallituksen enemmistön halu karsia henkilöstöetuja.

– Tälläisellako henkilöstöpolitiikallako aiotaan mennä tulevalle hyvinvointialueelle. Eikö kannattaisi kohottaa työnantajakuvaa ja pitää myös näillä keinoilla kiinni työntekijöistä, ihmettelee Leena Saarela kommentissaan Vasen Kaista -verkkolehdelle.

– Kysyn vaan, missä on tavallisen työntekijän arvostus. Johtajille kyllä ollaan valmiit antamaan silmää räpäyttämättä maksamaan huikeita palkkoja, jatkaa Saarela.

Aluehallituksen henkilöstöjaoston jäsen Anne Nyman (vas.) kertoo yllättyneensä täysin hallituksen päätöksestä torpata henkilöstöjaoston yksimielinen esitys henkilökuntaeduista.  

Kaikki tietävät, miten vaikea tällä hetkellä on saada työntekijöitä hoitoalalle. Ajattelen, että Pirkanmaan hyvinvointialueen pitäisi olla hyvä ja houkutteleva työnantaja. Miten me erotutaan muista, kun palkalla emme kuitenkaan pysty kilpailemaan, kysyy Anne Nyman.

Kokoomus, keskusta ja demareiden enemmistö henkilöstöetuja karsimassa

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus palautti äänin 8–5 henkilöstöjaoston yksimielisen esityksen henkilötöstöeduista uudelleen valmisteluun. Palautetun esityksen mukaan henkilökunnalle olisi myönnetty 200 euron arvoinen kulttuuri-, liikunta-, hyvinvointi- ja työmatkaetu vuosittain, lounastuki sekä maksuttomat taukokahvit tai -teet maitoineen. Lisäksi esityksessä oli mukana merkkipäivä- ja eläköitymismuistamiset ja virkistystoiminnan tukeminen. 

Esityksen olisivat hyväksyneet aluehallituksen jäsenet Jouni Sirén (vas.), Olga Haapa-aho (vihr.), Joakim Vigelius (ps.), Erja Pelkonen (ps.) ja Hanna Laine (sdp.) Päätös palautuksesta tarkoittaa käytännössä, että henkilöstöetuja yritetään karsia esitettyä pienemmäksi. Palautuksen puolesta äänestivät kokoomuksen Jari Andersson, Kari-Matti Hiltunen, Marko Jarva ja Leena Kostiainen, sosiaalidemokraattien Johanna Loukaskorpi, Pekka Järvinen ja Arja Laitinen sekä keskustan Katariina Pylsy.

– On kyllä vaikea nähdä, miten tällaisilla päätöksillä rakennetaan Pirkanmaan hyvinvointialueen imagoa työnantajana, kommentoi Jouni Sirén aluehallituksen päätöstä.

Yksittäiselle työntekijälle henkilöstöetu olisi ollut alle tuhat euroa vuodessa. Aluehallituksen enemmistön mielestä edut olisivat olleet liian hyviä. Kuva on kaapattu aluehallituksen esityslistan liitteestä.

Palautuksen puolesta äänestänyt Johanna Loukaskorpi perustelee päätöstä julkisessa Facebook-keskustelussa hyvinvointialueen taloudella. Loukaskorpi pitää ehdotettuja etuja kalliina. Hän kirjoittaa keskustelussa hiertäneen erityisesti korkea liikunta- ja kulttuurietu ja muut pienemmät kokonaisuudet. Loukaskorpi peräsi myös vertailutietoa muihin hyvinvointialueisiin ja nykyisiin, pirkanmaalaisissa kunnissa maksettuihin etuihin.

Esityksen mukaiset henkilöstöedut 19 000 työntekijälle maksaisivat 16,4 miljoonaa euroa. Summa vaikuttaa äkkiseltään suurelta. Mutta jos summaa vertaa 950 miljoonan vuosittaisiin henkilöstökuluihin, summa on 1,75 prosenttia. Henkilöstökulut on laskettu 19 000 työntekijälle 50 000 euron henkilötyövuoden hinnalla. Henkilöstöedut eivät myöskään olisi nostaneet henkilöstökuluja koko summalla, sillä kuntien nyt maksamat henkilöstöedut on sisällytetty kunnilta hyvinvointialueelle siirtyviin tuloihin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *