Näkökulma

ATU KORHONEN

2.9.2022 klo 07:46

Ovatko käytöstavat tärkeitä demokratiassa?

Aatu Korhonen pitää olennaisena, että jokainen päätöksentekoon osallistuva on oikeutettu mielipiteeseensä. Eettiset säännöt luovat puitteet, jotka mahdollistavat tuota oikeutta. (Kuva: Anna Wekctström)


Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi elokuun kokouksessaan Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Toimintaperiaatteet on tietysti hyvä olla, sillä lainsäädännöllä ei voida täysin kattavasti vaikuttaa siihen, minkälaiset arvot vaikuttavat organisaation toimintatapoihin. Toimivan ja hyvinvoivan organisaation yksi perusedellytyskin on jo se, että sen tavoitteiden eteen töitä tekevät ihmiset ovat sitoutuneita yhteisiin toimintaperiaatteisiin.

Miten tämä ajattelumalli sopii politiikkaan, jossa vallitsee ainainen erimielisyyksien ja tavoitteiden ristiriitaisuuksien tila? Tarvitseeko demokratiassa sopia yhteisistä pelisäännöistä ja onko niiden noudattamisesta mitään hyötyä? Onko kaupunginvaltuusto parempi päätöksentekoelin, jos päättäjillä on käytöstavat hallussa?

Demokratiassa toisten ihmisten kunnioittaminen ja arvostus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Päätettäessä yhteisistä asioista, tulisi lähtökohtana olla se, että jokainen päätöksentekoon osallistuva on oikeutettu mielipiteeseensä ja keskustelemalla asioista voidaan saavuttaa kaikkia osapuolia miellyttävä lopputulos.

Tämä kuvaus demokratiasta on jonkin sortin ihannetila, johon pääsemiseen vaaditaan jokaiselta meistä aivan erityislaatuista ponnistelua. Jotta yksilöllä tai ryhmällä on mahdollisuus saada asiansa kuulluksi, on eri mieltä olevilla tahoilla oltava korvat auki. Saadakseen kuulijoiden korvat hörölle, on tietysti käyttäydyttävä siten, että viestin vastaanottaja tuntee olonsa mukavaksi ja keskittyneeksi asiaan.

Politiikassa, jossa erimielisyydet ovat välillä perustavanlaatuisia, on tietysti myös erityisen haastavaa ylläpitää tilaa, jossa poliitikot pystyvät luottamaan siihen, että vastapuoli olisi varauksetta arvostava ja kunnioittava vastauksissaan. Näinä hetkinä yhteisesti sovitut toimintatavat nousevat arvoon arvaamattomaan. Miten me toimimme demokratiassa siten, että päätöksenteko on mielekästä kaikille?

Minusta käytöstavat ovat tärkeitä. Eihän kukaan halua mukaan yhteiseen päätöksentekoon, jos pelkää joutuvansa kaltoinkohdelluksi vastapuolen toimesta.

Kirjoittaja on luokanopettajaopiskelija ja vasemmistoliiton varavaltuutettu Tampereella.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *