Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

7.9.2022 klo 11:39

Kuinka selviämme talvesta?

Hintojen nousu ajaa monet tamperelaiset taloudelliseen ahdinkoon. Kaupungin ei tule ahdinkoa syventää nostamalla joukkoliikennelippujen hintoja, kirjoittaa valtuutettu Minna Minkkinen kolumnissaan, jossa hän pohtii kaupungin keinoja tukea asukkaita. (Kuva: Jaakko Laurila)
Minna Minkkinen

Maailmanpolitiikka ja Venäjän hyökkäyssota vyöryyvät ensi talvena eurooppalaisiin koteihin. Ruuan hinnan nousun huomaavat ensimmäisenä ne, jotka laskevat tarkkaan, mitä kaupasta ostetaan. Monissa kodeissa mietitään tällä hetkellä ankarasti, miten selvitä ensi talvena sähkölaskuista, kun samaan aikaan ruuan hinta nousee. Rikkaimpaan osaan yhteiskunnassa tämä energian, ruuan ja palveluiden hintojen nousu ei samalla lailla vaikuta kun suurimpaan osaan suomalaisia.

Tampereen kaupunki ei pysty pysäyttämään inflaatiota eikä kaupunki pysty ensi talveksi rakentamaan ydinvoimalaa, jotta tamperelaiskodit lämpenisivät kohtuuhintaisesti. Tampereen kaupunki voi kuitenkin helpottaa ihmisten ja perheiden ahdinkoa. Tampereen kaupungin tulee varmistaa, että ennen sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtymistä hyvinvointialueelle kaupungilla on riittävästi sosiaalityöntekijöitä. Meidän kaupungin päättäjien on varmistettava, että ruoka-avulla on riittävät resurssit ja on syytä myös purkaa ruoka-apuun ja sitä tarvitseviin ihmisiin lyötyä kielteistä mielikuvaa. On tehostettava koulujen ja laitosten ylijäämäruuan jakelua. Nyt ei voida nostaa joukkoliikenteen maksuja vaan niitä on laskettava. On siis paljon, mitä Tampere voi tehdä, vaikka suoraan kaupunki ei voikaan vaikuttaa inflaatioon. 

Erityisesti kaupungin on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jotka vaikuttavat lapsiperheisiin, sillä lapsiperheköyhyydellä on nyt riski pahentua. Pitää varmistaa, että koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa on riittävästi resursseja tehdä laadukkainta mahdollista työtä. Pitää varmistaa, että perheillä on mahdollisuus harrastaa, mahdollisuus kulttuuriin ja taiteeseen. 

Tämän lisäksi on jatkettava taloyhtiöiden ja muiden toimijoiden vihreää siirtymää, eli mahdollistaa muun muassa ilmalämpöpumppujen ja aurinkopaneelien asentaminen. Vielä ei tiedä, miten ilmastokriisi ja muut maailmanlaajuiset kriisit tulevat haastamaan meitä paitsi ihmisinä ja päättäjinä myös koko suomalaista yhteiskuntakin. 

Me päättäjät emme voi vain katsella sivusta vaan meidän on varmistettava, että koulutuksessa, työelämässä ja ympäristönsuojelussa tehdään kaikki se, mitä kriisistä selviytymisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan. Nyt jos koskaan tarvitaan vakautta ja tulevaisuuden uskoa luovaa politiikka, Tampereella, Suomessa ja kaikkialla. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kolmas varapuheenjohtaja, lähihoitaja, sosionomi ja sosiaalityön maisteriopiskelija sekä vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan aluevaltuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *