Artikkeli: Suomi

13.9.2022 klo 13:12

Toni Ilmaniemi ei hyväksy potilasturvallisuuslakia

Tekonivelsairaala Coxassa sairaanhoitajana työskentelevä Toni Ilmaniemi ei pidä työntekijöiden oikeuksien rajoittamista toimivana keinona ratkaista hoitajapulaa. Valmisteilla oleva potilasturvallisuuslaki ei koske tekonivelsairaala Coxaa, jonka yksityisen terveydenhuollon piiriin kuuluvilla työntekijöillä on jo voimassa oleva työehtosopimus. (Kuva: Cai Melakoski)

Sairaanhoitaja Toni Ilmaniemi ei hyväksy hallituksen suunnittelemaa potilasturvallisuuslakia. 

Laki voimaan tullessaan siirtäisi vastuuuta työnantajalta työntekijälle, poistaisi lakko-oikeuden ja mahdollistaisi työnantajan yksipuolisen työaikojen, taukojen ja lepoaikojen muuttamisen sakon uhalla. Toni Ilmaniemi on Kangasalan vasemmiston varapuheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas. Hän työskentelee Tampereella tekonivelsairaala Coxassa.

–  Valmisteilla oleva potilasturvallisuuslaki on kaiku menneisyyden sairaalakulttuurista, jossa lääkäri on jumala ja hoitajat tekevät niin kuin lääkäri käskee ja sen jälkeen kiittävät mahdollisuudesta. Laki vaikuttaisi myös joiltain osin joukkoirtisanoutumisiin ja puuttuisi siten myös ihmisen oikeuteen hankkia elantoa haluamallaan tavalla. Euroopan ammattiliittojen kattojärjestö on moittinut lakia ja ihmetellyt miten tämänkaltainen laki on valmisteilla Suomen kaltaisessa valtiossa, Ilmaniemi kertoo.

Ilmaniemen puolikuva
– Työnantajaosapuolen on taas palattava neuvottelupöytään ja jatkettava niiden pelisääntöjen mukaan, joilla on tähänkin asti saatu neuvoteltua, toteaa Toni Ilmaniem. (Kuva: valokuvaamo Luova

–  Suomessa on tällä hetkellä vakava hoitajapula. Tilanne on kestämätön ja minkäänlaisia korjaavia toimenpiteitä asian eteen ei ole tehty. Hoidon tarve kasvaa ja hoitohenkilökunta vähenee. Alalle hakeutuminen on romahtanut. Hallituksen tulisi ymmärtää, että näissä neuvotteluissa ei ole kyse vain tästä hetkestä, vaan koko hoitoalan tulevaisuudesta. Vai onko tulevaisuuden ratkaisu säätää laki, jossa määrätään kouluttautumaan hoitajaksi sakon uhalla?

– Vasemmistoliitto on hallituspuolueista ainoa, joka on sanonut vastustavansa lakia. Mielestäni se ei riitä. Vasemmistoliiton on oltava valmis eroamaan hallituksesta, jos hallitus jatkaa valitsemallaan tiellä työntekijöiden oikeuksien polkemisessa, Ilmaniemi sanoo.

Miten hoitajalakko pitäisi mielestäsi ratkaista?

–  Ongelma tällä hetkellä on se, että työnantajapuolen neuvottelija ei halua pysyä pöydässä ja kantaa vastuutaan potilasturvallisuudesta ja neuvotteluiden etenemisestä. Sen sijaan pyritään rajoittamaan työntekijöiden oikeuksia. Harmillista kyllä, tähän on myös hallitus lähtenyt. Lakot ja muut työtaistelutoimet loppuvat välittömästi, kun sopimus on saatu aikaan. Hallituksen on lopetettava työnantajapuolen tukeminen. Työnantajaosapuolen on taas palattava neuvottelupöytään ja jatkettava niiden pelisääntöjen mukaan, joilla on tähänkin asti saatu neuvoteltua.

Kuvatekstiä täydennetty 14.9. klo 9.40 tiedolla, ettei valmisteilla oleva potilasturvallisuuslaki koske tekonivelsairaala Coxaa, jonka yksityisen terveydenhuollon piiriin kuuluvilla työntekijöillä on jo voimassa oleva työehtosopimus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *