Kihniö, Näkökulma, Pirkanmaa

HANNU TIAINEN

25.10.2022 klo 17:19

Mitä tiedämme vuoden alusta tulevasta hyvinvointialueesta?

Hannu Tiaista huolestuttaa Kihniön terveyspalvelujen tulevaisuus (Kuva: Hannu Tiainen)

Rapiat kaksi kuukautta ja sosiaali- ja terveyspalvelut astuvat uuteen aikakauteen. Mitä tiedämme, mihin olemme siirtymässä? Parkanon ja Kihniön alueelta istuu muutamia henkilöitä niin hyvinvointialueen valtuustossa kuin valiokunnissa.

Itse toki olen varajäsen vähän palveluita käyttävien valiokunnassa, mutta yhdessäkään kokouksessa en ole mukana ollut. Seuraan kyllä oman ryhmäni (vas.) toimintaa lähinnä sosiaalisen median kautta. Myös puhelimitse olen hieman saanut kuvaa kokonaisuudesta.

Oma alueemme on itselleni, kuten varmaan useimmille kuntalaisille hämärän peitossa. Miten jatketaan vuodenvaihteen jälkeen? Edelleenkö Pihlajalinna tuottaa palvelumme? Jos tuottaa, niin mihin asti? Kolmen vuoden siirtymäajan, vai tekemämme sopimukseen saakka?

Siinä tapauksessa jos Pihlajalinna tuottaa palvelumme Kolmostien terveyden kautta, niin kuka on vastapuoli suhteessa hyvinvointialueen toimijoihin? Onko sanan – ja päätösvalta Tampereella, kun suunnitellaan alueemme esimerkiksi kotihoitoa, vanhusten hoitoa, neuvolapalveluja, terveyskeskuksien toimintaa ja niin edelleen? Ketkä siis ovat neuvotteluosapuolia, vai ”isossa salissako” päätetään, mitä saamme ja mitä vaille jäämme?

Kun valtio tulee näköjään satsaamaan enemmän aseisiin kuin kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin, on päivänselvää, kuinka hyvinvointialuiden rahoitukset tulevat olemaan minimaaliset.

Se taas tarkoittaa leikkaustarpeita ja palveluiden keskittämisiä. Ei ole vaikea arvata, mistä ensimmäisinä tingitään. Onko siis meidän vain istuttava kädet ristissä ja toivottava parasta ja pelättävä pahinta? Valtuusto ja valiokunnatko tietävät paremmin meidän tarpeemme kuin me itse?

Olisi elintärkeää järjestää kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia Parkanon ja Kihniön alueella, jotta olisimme. edes hieman selvillä siitä, mihin meitä viedään. Pistäkää hyvinvointialueen valtuutettumme ja valiokuntien jäsenet tilaisuus pystyyn, että pääsemme tenttaamaan ja kenties ”jyvälle”, mikä meitä odottaa. Valtuutetut ja valiokunnan jäsenet ovat kuntalaisten viestinviejiä – se on hyvä muistaa ja pitää mielessä.

Mitä enemmän tiedämme ja mitä enemmän meitä kuntalaisia informoidaan, sitä paremmin voimme valmistautua puolustamaan omia palveluitamme. Emmehän anna suosiolla kävellä ylitsemme, jos siihen tilanteeseen ajaudumme.

Kirjoittaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen vähän palveluita tarvitsevien valiokunnan vasemmistoliittoa edustava varajäsen Kihniöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *