Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

2.10.2022 klo 09:11

Hervantaan tulee jonkinlainen koulu

Yhdyskuntalautakunnassa pohjustetttiin Ahvenisjärven koulun uudistusta. Kuvassa Ahvenisjärven koulun Pohjois-Hervannan koulutalo. Ahvenisjärven kouluun kuuluvat myös Kanjonin ja Hallilan koulutalot. (Kuva: Cai Melakoski)

Terveisiä taas yhdyskuntalautakunnasta. Viime tiistain kokouksen tärkeimpiä asioita olivat Ruotulan golfkentän tilalle tuleva asuinalue ja Pohjois-Hervannan Ahvenisjärven koulun uudistaminen. Suunnitelmat näyttävät osittain hyviltä, mutta Ahvenisjärven koulun osalta lähinnä hämmentäviltä.

Mennään suoraan Hervantaan. Kokouksessa hyväksyttiin asemakaava uudelle Ahvenisjärven koululle Opiskelijankadun varteen. Asemakaava-aineiston mukaan kyse on koulun laajennuksesta, mutta todellisuudessa kaupunki on päättänyt rakentaa uuden koulurakennuksen vanhan tilalle.

Millainen uudesta koulusta tulee? Siitä asemakaava ei kerro mitään.

Kaava ei anna minkäänlaisia ohjeita tai määräyksiä koulun muodosta, julkisivumateriaaleista tai oikeastaan mistään. Kaikki jätetään rakennuttajan päätettäväksi. Näin välinpitämätöntä asemakaavaa en ole lautakunta-aikanani nähnyt koskaan!

Asemakaavoituksen tehtävänä on kuitenkin lainkin mukaan ohjata rakentamista ja kaupunki- ja maisemakuvaa. Kaavoitusviranhaltijoiden ratkaisu on hämmentävä, sillä kyseessä on arviolta 34 miljoonan euron hanke. Luulisi kiinnostavan, mitä tuolla rahalla saadaan. Kaavan mitäänsanomattomuus hämmentää myös siksi, että julkisena rakennuksena koulu vaikuttaa merkittävästi ympäristönsä estetiikkaan ja asumisviihtyvyyteen. 

Esitinkin, että Ahvenisjärven uudesta koulurakennuksesta pyydetään lausunto kaupunkikuvalautakunnalta. En saanut ponsiesitykselleni muilta poliittisilta ryhmiltä kannatusta. Täytyy vain toivoa, että Hervannan kaupunkikuva silti huomioidaan, kun koulun ulkonäöstä päätetään.

Ruotulan alueen alustavissa suunnitelmissa asuinalue rakennetaan golfkentän paikalle ja asuinalueen ja metsän väliin jää puistoalue. (Kuva on kaapattu yhdyskuntalautakunnan kokousaineistosta.)

Kauppi-Niihaman metsät säästynevät

Ruotulan suunnalla kehitys näyttää paremmalta. Kun nykyinen golfkenttä ilmeisesti siirtyy Nummi-Sorilaan, Teiskontien varteen saattaa nousta 6 500 asukkaan asuinalue. Paikkahan on erinomainen, kun ratikkalinjakin suunnitelmien mukaan jatkuu Tampereen yliopistollisen sairaalan pysäkiltä Linnainmaalle. Jokohan nyt saataisiin aikaan sellainen uusi asuinalue, jossa julkinen liikenne toimii hyvin alusta alkaen?

Alueen suunnittelu on aivan alkutekijöissään. Hyvää alustavissa suunnitelmissa on ennen kaikkea se, että Kauppi-Niihaman metsät jätetään rauhaan ja uuden asuinalueen ja metsän väliin tulee puistoalue. Vaikuttaa siis siltä, että kauhukuvat Kaupin metsiin kajoamisesta on torjuttu.

Suunnitteluperiaatteetkin kuulostavat hyviltä. Luonto- ja virkistysalueiden tarve mainitaan, ja tarkoitus on muun muassa suosia puurakentamista. Tosin ratikkapysäkin ympärille on kaavailtu jopa kaksitoistakerroksisia taloja. Niin korkeita puurakennuksia ei taida Suomessa olla tehty.

Kaiken kaikkiaan luonnoksen palikkaleikki näyttää kuitenkin kovin tavanomaiselta. Nyt voisi olla hyvä sauma etsiä arkkitehtuurikilpailulla ideoita uudenalaiselle asuinalueelle. 

Pyöräily helpottuu Kaarilassa

Lohdulliseksi lopuksi mainittakoon, että Kaarilassa jalankulku- ja pyöräilyväylä niin sanotussa Winterin mutkassa jatkuu vihdoin Pispalan valtatien alkuun asti. Sitä on jo odoteltukin. Tämän pätkän on määrä valmistua ensi vuonna. Toivottavasti seuraava vaiheessa saadaan eroteltu jalankulku- ja pyöräilyväylä koko Pispalan valtatielle.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *