Artikkeli: Kulttuuri

29.9.2022 klo 11:19

Naisten laji

Naisten laji on tärkeä osa suomalaista urheilukirjallisuutta. Teos nostaa esiin monia tärkeitä kysymyksiä: Miksi miehet saavat määrittää naisten pelaamista? Miksi naisjalkapallon menestystä hehkutetaan niin vähän?

Urheilun historia on viime vuosikymmenille asti ollut lähes pelkästään miesurheilun historiaa. Erityisesti joukkuelajeja on pidetty ainoastaan miesten ruumiinrakenteelle sopivina, kun taas naisille sopivia urheilulajeja ovat olleet ”hieman kevyemmät” yksilölajit. On oikeastaan kummallista, että vielä vuonna 2022 naisten asemaa urheilukentillä ei arvosteta samassa määrin kuin miesten. Tämä näkyy muun muassa resurssien jaossa mies- ja naisurheilijoiden välillä.

Onneksi maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana. Filosofian tohtori ja jalkapalloharrastaja Johanna Ruohonen on kirjoittanut tärkeän kirjan Naisten laji – kirja jalkapallosta (Kustantamo S&S, 2022), joka on sekä katsaus jalkapallon historiaan että läpileikkaus suomalaisten naispelaajien asemasta kotona ja maailman jalkapallokentillä. 

Naisten jalkapallosta on kirjoitettu tavattoman vähän ja tämä kirja on ensimmäisiä suomalaisia – ellei ensimmäinen – tietokirja, joka käsittelee pelkästään naisjalkapalloa. Teos kertoo muun muassa siitä, millaisia esteitä naiset ovat historiassa saaneet ylittää päästäkseen mukaan jalkapallon maailmaan. Kirja on myös kertomus fanittamisesta ja omakohtaisesta harrastuksesta ja innostuksesta jalkapalloa kohtaan. On inspiroivaa lukea, kuinka kirjailija on sydämellään sisällä lajissa ja mukana siinä elämänkokoisessa tarinassa, jonka moni jalkapallofani allekirjoittaa myös omassa elämässään.

Vaiettu menestys

Kirjassa on myös runsaasti yksityiskohtaista tietoa. Kirjailija osaa upottaa faktat osaksi tekstiä ilman, että siitä tulee luetteloa maalipörssitilastoista tai pelaajien ansiokehityksestä. On kiinnostavaa lukea, miten naisjalkapallo kehittynyt nykyiselle tasolleen. 

On myös hyvä huomata, kuinka vähän hyvin menestynyttä naisten jalkapalloa on arvostettu Suomessa. Monelle on varmasti yllätys esimerkiksi se, kuinka Englannissa pelatuissa vuoden 2005 Euroopan mestaruuskisoissa Suomen maajoukkue jakoi Ruotsin maajoukkueen kanssa kolmannen ja neljännen sijan ja että Anne Mäkinen valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi. Millainen kansallissankari Suomessa olisikaan miesjalkapalloilija, joka on valittu EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi?

Jalkapallo on historiansa aikana ollut hyvin sukupuolisidonnainen laji. Miehet ovat saaneet määritellä myös naisten pelaamista ja osallistumista. Onneksi muutoksia on näkyvissä. Teoksessa sivutaan myös transsukupuolisten pelaajien osallistumista ja heidän kohtaamia vaikeuksia.

Sen lisäksi, että teoksessa kuvataan realistisesti naisten jalkapalloa ja siihen liittyviä usein yhteiskunnan asettamia rajoituksia, herättää teos yleensäkin ajatuksia sukupuolten tasa-arvosta. Miehet ovat saaneet määritellä naisten urheilua ja sitä, mikä on naisille sopivaa tai hyväksyttävää. Teos kertoo naisten osallistumisesta ja pyrkimyksestä pois miesten määrittelemästä maailmasta. 

Voikin kysyä, miksi ihmeessä Ladies Football Clubin Englannissa vuonna 1895 perustanut Nettie Honeyball, joutui korostamaan sitä, että naiset pelaavat vain amatööreinä. Tai miksi Kansainvälinen jalkapallloliitto FIFA vaatii naisten jalkapallokisojen uutisoinnissa käytettävän nais-etuliitettä?

Joka tapauksessa naisten jalkapallon suosio kasvaa kohisten. Tämän vuoden EM-kisojen finaalissa tehtiin katsojaennätys. Saksan ja Englannin välistä ottelua loppuunmyydyllä Wembleyn Stadionilla Lontoossa seurasi peräti 87 192 katsojaa. Yhdysvalloissa jalkapallo on hyvin suosittua ja siellä pelataan ehkäpä maailman kovatasoisinta jalkapalloa. Jalkapallolla on loistava tulevaisuus edessään.

Kokonaisuutena Naisten laji – kirja jalkapallosta on tärkeä osa suomalaista urheilukirjallisuutta. Kirja on mukaansatempaava ja tyyli kiehtovaa. Kirjailijan loistavat kertojan kyvyt tekevät teoksesta helppolukuisen. Tekstiin uppoaa syvälle ja sitä lukee kuin seikkailutarinaa, jonka hahmoilla on erilaisia kokemuksia ja elämäntarinoita. Tämä kuitenkin sillä erotuksella, että kirjan hahmot ovat oikeasti olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *