Artikkeli: Kulttuuri, Tampere

3.10.2022 klo 08:33

Ei Hervannassa karhuja tarvitse pelätä

Viitastenperän nuotiopaikalla on upea, turpeella katettu laavu.

Ei Hervannassa karhuja tarvitse pelätä, mutta on niitä siellä nähty. Esimerkiksi Iltalehti uutisoi asiasta 31.7.2008. Hervannassa oli uutisen mukaan sinä vuonna tehty useita karhuhavaintoja. Epäiltiin, että karhulla on myös pentu.

Erämaatunnelmaan Hervannassa tosiaan pääsee Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueella. Voi karhujakin yhä nähdä – puuveistoksina Suolijärven ulkoilureitillä.

Hypätäänpä kolmosen ratikkaan ja ajetaan päättärille, Hervantajärvelle, Tampereen kaakkoiskulmaan. Päätepysäkiltä pääsee opastettuja reittejä Makkarajärven nuotiopaikalle (…muuten olen sitä mieltä, että Makkarajärven nimi pitäisi muuttaa Mustamakkarajärveksi).

Makkarajärveltä voi jatkaa eri reittejä Viitastenperälle ja kiertää koko luonnonsuojelualueen. Opastettuja reittejä on noin kymmenen kilometriä.

Keissutielle

Antoisinta on patikoida Tampereen ja Kangasalan rajalla kulkevalle vanhalle Lorunkorven keissutielle. Kirjastot.fi tietää, että Keissut ovat hevosten vetämiä pyörättömiä kuljetusvälineitä, jotka tunnetaan myös nimellä purilaat. Keissutiellä on kuljetettu tavaraa hevosten vetämillä keissuilla.”

Syksyistä tunnelmaa Makkarajärvellä. Ratikan päättäriltä on tulistelupaikalle noin 700 metriä.

Keissutietä polku johtaa etelään Viitastenperän 2021 valmistuneelle tulistelupaikalle Hervantajärven rannalla. Paikka on upeasti suunniteltu kokonaisuus: turpeella katettu laavu, puuliiteri, kuivakäymälä. Vessassa käynti täällä on ekoelämys.

Viitastenperällä on erämaatunnelmaa

Nuotiopaikalta nousee jyrkkä ja vaikeakulkuinen rinnepolku Viitastenperän kallioille. Siinä voi vähän hengästyä, mutta vasta nousun jälkeen saattaa henki salpautua: jyrkät kalliot nousevat kolmekymmentäviisi metriä Hervantajärven ylle. Erämaamaisema on kuin Suomen taiteen kultakauden teoksista.

Asiallisesta varustelusta kertovat kuivakäymälät sekä Makkarajärvellä että Viitastenperällä.

Alueen luonto on erittäin monipuolinen. Esimerkiksi Makkarajärven keidassuo kosteikkouomineen on viimeinen lajissaan Tampereen kantakaupungin alueella. Alueen tuntumassa asustelee liito-orava.

Jos kiinnostaa enemmän, netistä löytyy Tampereen kaupungin Suolijärven ja Hervantajärven luontopoluista teettämä, seikkaperäinen, vuonna 2014 päivitetty alueen luonnonkuvaus.

Paperinenäliinalle kirjoitettu hylkäys

Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Mutta silti. Jos taskusta putoaa paperinenäliina, ei sitä ehkä huomaa. Yhtä helppoa oli joulukuussa 2017 niistää kaupunginhallituksessa kumoon esitys Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueen perustamisesta.

Aamulehti otsikoi 18.12.2018 ”Tampereen kaupunginhallitus hylkäsi yllättäen esityksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Hervantaan – Kalervo Kummola kirjoitti ponsitekstin nenäliinaan”! Syy hylkäämiseen jäi epämääräiseksi. Mikähän muu se olisi voinut olla kuin rakentaminen ja raha?

Joukko valtuutettuja Minna Minkkinen (vas.) ja Jaakko Mustakallio (vihr.) etunenässä riemastuivat hylkäyksestä. He jättivät seuraavassa valtuuston kokouksessa aloitteen luonnonsuojelualueen perustamiseksi.

Valtuustoryhmän silloinen tiedottaja Kukka Kunnari saattoikin pian kirjoittaa Vasen Kaistaan, että enemmistö kaupunginvaltuutetuista, 41 valtuutettua, allekirjoitti aloitteen. Sillä meni nenäliina-hylkäys historian roskikseen.

Nyt meillä on hieno luonnonsuojelualue Hervannassa. Se ei ole ihan helppokulkuisimmasta päästä. Ei riitä lenkkarit, patikkabuutsit pitää olla. Käykääpä siellä, liikkukaa ja rentoutukaa. Alueen luonto on upeinta juuri nyt, ruska-aikaan.

Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueen kartta, kuvakaappaus Tampereen kaupungin sivuilta. Kartta ja sen merkkien selitykset löytyvät täältä,Tampereen kaupungin verkkosivulta.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *