Artikkeli: Maailma, Suomi

24.10.2022 klo 15:45

Rauha syntyy vain rakentamalla

Mielenilmauksen yksi puhujista Kiti Neuvonen osallistui ensimmäisen kerran yli 55 vuotta sitten mieleilmaukseen rauhan puolesta. Tuolloin vastustettiin Vietnamin sotaa, tänään Ukrainan sotaa. Yhteistä molemmissa on valinta, pitää tehdä valintoja rauhan ja oikeanmukaisuuden puolesta. Meidän jokaisen. (Kuva: Ari Johansson)

Sota ei lopu sotimalla vaan rauhanteoilla. Näitä tekoja vaatimaan kokoontui sunnuntaina Tampereen keskustorille kymmeniä ihmisiä. Mielenosoituksella vaadittiin Venäjää lopettamaan hyökkäyksensa Ukrainassa ja kunnioittamaan Ukrainan valtion koskemattomuutta. Lisäksi sillä osoitettiin tukea venäläisille ja valkovenäläisille sodanvastustajille.

Tilaisuudessa puhunut Kiti Neuvonen korosti, ettei rauha synny ellei sitä rakenneta ja pidetä yllä.

Televisio, lehdet, kaikki mediat ja some täyttyvät sotauutisista. Ajankohtaisohjelmissa esiintyvät maanpuolustuskorkeakoulun ja armeijan asiantuntijat asepuvuissaan keskustellen sotastrategiasta. Arvioiden rintamalinjoja, hyökkäysssuunnitelmia, karttoja ja nuolia, räjähdyksiä ja ihmisten kärsimyksiä. Sodan kieltä ja sodan demagogiaa, kuvasi Kiti Neuvonen sodasta käytävää julkista keskustelua.

Sotaisiin puheisiin puuttui puheessaan myös Tiina Wesslin.

– Äänenpainot Suomessakin ovat muuttuneet yhä sotaisammiksi, ja entiset pasifistitkin ovat kääntyneet aseellisen voimankäytön kannattajiksi. Rauhan rakentamista ja ylläpitämistä ei kuitenkaan pitäisi jättää pelkästään armeijoiden ja sotilasliittojen varaan, vaan meidän pitäisi lisätä rauhankasvatusta ja rauhantutkimusta sekä vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ja sopimusjärjestelmää entisestään, totesi Tiina Wesslin.

Vain neuvotellen syntyy rauhaa

 Toivon ja haluan uskoa, että jossain jo käydään alustavia neuvotteluja tämän mielettömän sodan lopettamiseksi. Tuen heitä kaikkia heidän pyrkimyksissään, jatkoi Kiti Neuvonen ja kutsui kuulijat kannattamaan rauhanjärjestöjen kampanjointia Ukrainan sodan lopettamiseksi.

Kansainvälisessä Object War, vastusta sotaa -kampanjassa vaaditaan tulitaukoa ja neuvottelujen aloittamista sodan lopettamiseksi, kansainvälisen suojelun myöntämistä venäläisille ja valkovenäläisille rauhanaktivisteille ja sotapalveluksesta kieltäytyville sekä aseistakieltäytymisen oikeutta ja suojelun myöntämistä vaarassa oleville sodan vastustajille Ukrainassa.

Viimaiselle Keskustorille kokoontui puolen sataa ihmistä vaatimaan rauhaa Ukrainaan. (Kuva: Ari Johansson)

Tiina Wesslin nosti myös puheessaan esiin edellytykset rauhaan. Rauhanprosesseissa aselevon solmiminen on ollut keino avata tietä kohti neuvotteluja ja rauhaa.

Yleinen käsitys on, että Venäjän johdon kanssa on mahdotonta neuvotella, mutta eikö tätä pitäisi yhä sinnikkäästi yrittää ja antaa diplomatialle vielä mahdollisuus? Olisiko vielä jokin kivi kääntämättä? Löytyisikö jokin taho, joka pystyisi ylläpitämään keskusteluyhteyttä hyökkääjään, kysyi Tiina Wesslin puheessaan.

–  Diplomatiaa ja neuvottelutaitoja tarvitaan joka tapauksessa myös sodan jälkeen kun yhteiskuntia aletaan jälleenrakentaa ja kansojen välisiä suhteita palauttaa, jatkoi Wesslin.

 Puheet liikuttivat

Mielenilmaukseen osallistunut Anneli Johansson kertoo osallistuneensa mielenilmaukseen maailman tilanteen vuoksi. Jokaisen on nykytilanteessa tehtävä voitavansa rauhan puolesta.

Anneli Johansson kehuu puheita, jotka nostivat tunteet pintaan. Hän ei voisi olla enempää samaa mieltä tilaisuuden puhujien kanssa. Kiristyvä maailman tilanne vaatii rauhan tekoja. Sotaa ei saada loppumaan ajamalla Putin ja venäläiset nurkkaan. 

Mielenilmauksen rauhan puolesta järjestivät Tampere sotaa vastaan -verkosto, Aseistakieltäytyjäliitto ja Pirkanmaan Rauhanpuolustajat. 

 

Kommentteja: 1

  1. Koko maailma olisi varmasti onnesta ymmyrkäinen, kun joku ” rauhanomaisia keinoja ” käyttäen lopettaisi tämän.
    Mitäköhäm Kiti ehdotti ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *