Näkökulma, Suomi

KATJA KOTALAMPI

14.11.2022 klo 11:29

Trimmattu piha ei edistä luonnon monimuotoisuutta

Luonnonmonimuotoisuus edellyttää kasvurauhaa kaikille Suomen luontoon kuuluville kasveille kaikkialla eikä vain metsissä. Katja Kotalampi kirjoittaa, miten luonnonmonimuotoisuutta voi vaalia omassa pihassa. (Kuva: Naavapeikko)
Katja Kotalampi. Kuva: Valokuvaamo Luova)

Luontokato on meidän kaikkien asia. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, kuinka monimuotoista luonto on. Aloittaa voi omasta pihapiiristä.

Löysin hiljattain erittäin osuvan kuvasarjan, jossa havainnollistetaan monimuotoisuuden vähenemisen yhteyttä käsityksiimme siitä, millainen on siisti ja asianmukainen piha. Kuvasarjassa on neljä kuvaa, joissa kuvataan nykytilannetta seuraavasti:

  1. Istutamme suomalaiseen luontoon kuulumattomia kasveja emmekä estä niiden leviämistä. Pahimmillaan nämä vieraslajit vievät alkuperäislajeilta kasvuympäristön.
  2. Tuhoamme pintamaan ja sen ravinteet omilla toiminnoillamme. Teemme pintoja, jotka eroosio syö voimakkaammin kuin jos niitä ei olisi käsitelty lainkaan.
  3. Tapamme monimuotoisuutta erilaisilla kemikaaleilla, koska emme anna kaikkien alkuperäisten kasvien kasvaa piha-alueilla tai edes joutomailla.
  4. Lopulta ylläpidämme käytännössä elottomia maisemia, joissa kasvaa ainoastaan esimerkiksi lyhyeksi ajettua nurmikkoa.

Miten sitten voisimme parantaa tilannetta tai käytännössä ennallistaa luontoamme? Mikä olisi luonnon kannalta parempi? Samassa kuvasarjassa esitellään ”uudet” tavat toimia, vaikka käytännössä näin toimittiin vielä muutama vuosikymmen sitten.

  1. Istuttamalla luonnonmukaisia suomalaiseen luontoon kuuluvia kasveja sekä parantamalla niiden elinolosuhteita voidaan parantaa tilannetta. Elinolosuhteita voi parantaa jopa ajamalla nurmikko harvemmin tai vähentämällä tienpiennarten niittoa, jos alueella ei ole haitallisia vieraslajeja.
  2. Käyttämällä luonnonmukaisia katteita ja multaa, eikä erikseen käsiteltyjä materiaaleja, joissa ei ole luonnolle ravinteita, sekä vähentämällä erilaisten kemikaalien käyttöä.
  3. Vähentämällä ja poistamalla suomalaiseen luontoon kuulumattomien kasvien määrää.
  4. Luomalla luonnollisia kasvualustoja, joita ovat niityt, kukkivat pientareet ja kaikenlainen muokkaamaton maaperä. Suomalaisia kasveja voisi istuttaa nykyistä enemmän. Kylvää voisi myös niittykukkien siemeniä. Tapoja on monia.

Aiemmin ei ollut tapana ajaa kaikkia tienpientareita ja pihoja tasaiseksi nurmikoksi, jossa ei kukkia kasva. Nykyään voikukatkin pitää nyppiä pois, koska ne ovat rikkakasveja. Mistä tällainen ajatusmaailma on meihin iskostettu? Kaikki luonnonkukat ovat suomalaisessa luonnossa tärkeitä niin luonnon monimuotoisuuden kuin perhosten ja muiden pölyttäjienkin vuoksi. 

Luonnonmonimuotoisuuden edistäminen on meistä jokaisesta kiinni. Vaikeaakaan se ei ole. Takanurmen parturoinnin lopettamisesta sen voisi vaikka aloittaa.

Kirjoittaja on virtolainen kaupunginvaltuutettu ja vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *