Näkökulma, Tampere

MILKA HANHELA

16.11.2022 klo 11:41

Tampere paikkaa talouttaan, mutta jättää köyhien todellisuuden bussin alle

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela puhui valtuuston budjettikokouksessa. (Kuva: Johannes Tolonen)

Tampereen kaupungin talousarviota vuodelle 2023 valmisteltiin hyvin epävarmana aikana. Kulunut vuosi on ollut odottamattomien tapahtumien vuosi, taas kerran. Monet koronapandemian aikaiset spekulaatiot siitä, mitä “uusi normaali” voisi olla, ovat osoittautuneet vääriksi. Olemme yhtäältä palanneet vanhaan tuttuun arkeen, ja toisaalta nähneet, ettei mitään sellaista normaalia arkea olekaan, joka ei tänä maailmanaikana olisi herkkä äkillisille muutoksille. 

Verkottuneessa maailmassa jokaisella kriisillä on pitkä häntä. Koronakriisi ei loppunut maskisuositusten poistuttua, vaan näkyy edelleen paitsi uusina tartuntoina, myös hoitovelkana, oppimisvajeena sekä pahentuneena mielenterveyskriisinä ja hoitajapulana. Ukrainan sota ei ole ohi, eivätkä myöskään sen vaikutukset energiantuotantoon, tamperelaisten elinkustannuksiin, saati kotoaan paenneiden ukrainalaisten elämään. Ennätyskuumaa kesää on seurannut ennätyskuuma syksy, ja edessä on myös vaikea talvi.

Globaali toimintaympäristömme on hyvin epävakaa, ja kaikki muutokset siinä haastavat tavalla tai toisella kaupungin perustoimintoja ja taloutta, kuten olemme viime vuosina saaneet konkreettisesti havaita. Sitä tärkeämpää on rakentaa kestävää kaupunkia, jossa kaikki tamperelaiset pärjäävät riippumatta siitä, mitä tuleman pitää. Kriisit eivät kohtele meitä tasavertaisesti, vaan osuvat aina rankimmin niihin, joilla on vähiten puskuria ottaa iskuja vastaan.

Tampereen talousarvio tukee lapsia ja nuoria…

Vuoden 2023 talousarviossa tehtiin paljon hyviä valintoja, tärkeimpänä sen lapsiystävällisyys. Palveluiden maksukorotukset eivät kohdistuneet lapsiin tai nuoriin. Nuorten yhteiskunnallisen aktiivisuuden tukemista jatkettiin, ja kaupungin jakamissa avustuksissa pyrittiin huomioimaan järjestötoiminnan kohonneet kustannukset. Valtuustossa oli siis halua yrittää tarjota lapsille ja nuorille yhdenvertaiset eväät elämään. Eväistä voidaan puhua myös kirjaimellisesti: vasemmistoliiton aloitteesta käynnistettyä puistoruokailua haluttiin jatkaa ensi vuonna, mikä tuo helpotusta monen lapsiperheen kesään. Muutoinkin ruoka-avun tarpeeseen pyritään vastaamaan.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tyytyväinen siihen, että köyhyystyöryhmän esityksiin varattiin rahaa budjetissa. Katsoimme kuitenkin, että elinkustannusten nousun vaikutuksia kaupunkilaisten toimeentuloon ei olla huomioitu budjetissa riittävän hyvin, ja että seuraukset voivat olla kauaskantoiset. Köyhyysaste on Tampereella yhä varsin korkea: joka kuudes tamperelainen on pienituloinen, ja myös joka kuudes lapsi asuu pienituloisessa perheessä. Tiedämme köyhyyden ja sen mukanaan tuoman epävarmuuden vaikuttavan monilla tavoilla terveyteen, jaksamiseen, elämänlaatuun ja jopa oppimiskykyyn. Puistoruokailun, harrastuspassin tai ruoka-avun kaltaisilla keinoilla voidaan helpottaa liian pienten tulojen ja kasvavien elinkustannusten välistä kuilua, mutta se ei riitä loputtomiin, etenkin kun monet palvelumaksut nousevat merkittävästi ensi vuonna.

…mutta tukistaa heitä, joille bussilippu on liian kallis

Valtuustoryhmällemme hankalin asia ensi vuoden talousarviossa olivat suunnitellut joukkoliikenteen lippujen hinnankorotukset. Korotukset eivät onneksi toteutuneet aivan alkuperäisessä laajuudessaan, mutta taksojen nostaminen viidellä prosentilla toukokuun alusta on edelleen melkoinen loikka, ja se kohdistuu kipeimmin pienituloisiin: naiset, lapset ja nuoret sekä lähiöiden asukkaat ovat joukkoliikenteen suurkuluttajien joukossa. Ironista on, että korotuksilla tullaan keräämään kaupungin kassaan moninkertaisesti enemmän rahaa kuin mitä köyhyystyöhön käytetään. Lisäksi liput ovat jo valmiiksi niin kalliita, että toimeentulotuen asiakkaille tarjottua aktiivipassia on tähän mennessä käytetty enimmäkseen bussilippuihin, eikä niinkään niihin toimintakykyä parantaviin palveluihin, joiden käyttökynnystä aktiivipassin alunperin ajateltiin madaltavan. 

Kaupungissamme asuu ihmisiä, joilla ei aina ole varaa matkustaa edes leipäjonoon. Siksi esitimme talousarviokokouksessa bussilippujen hintojen korotusten puolittamista. Ilmastotavoitteiden, kaupungin saavutettavuuden ja myös köyhyystyön kannalta yhteisille rahoille on vaikea löytää parempia käyttökohteita kuin toimiva, saavutettava ja edullinen joukkoliikenne. Esitys kaatui valtuustossa, kuten muutkin oppositiosta tehdyt muutosesitykset.

Esitimme myös kertaalleen määrärahojen varaamista koulujen aamupalatarjoilua koskevaan kokeiluun. Kokeilu voitaisiin toteuttaa haasteellisilla alueilla sijaitsevissa kouluissa, jolloin sillä tuettaisiin alueellista tasa-arvoa, lasten ravitsemusta ja vähävaraisten perheiden toimeentuloa vaikeana aikana. Juuri nyt olisi ollut tälle oikea hetki. Tämäkään esitys ei mennyt läpi, mutta jatkamme työtä asian eteen.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tampereelta.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Kommentteja: 1

  1. Täytyy kyllä sanoa että vääristä kohdista nostetaan tuloja olemme puolison kanssa molemmat työkyvyttömyyseläkkeellä eikä raha tunnu riittävän ruokaan saadaan vaan yks ruokapussi vaikka meitä on 2,eli on tosi sääli kun meidät unohdetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *