Näkökulma, Pirkanmaa

SATU KOSOLA

23.12.2022 klo 09:45

Hyvinvointialueen rahoitus turvaa meidän kaikkien palvelut

Varavaltuutettu Satu Kosola puhumassa valtuustosalissa.
Varavaltuutettu Satu Kosola ei halua uskoa sote-uudistuksen uhkakuviin. Hänen mukaansa hyvinvointialue tarjoaa kyllä tarvittavat palvelut, vaikka työtä on tehtävä, jotta uudistus sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. (Kuva: Anna Weckström)
Satu Kosola.

Onko hyvinvointivaltio meille ylpeydenaihe? Haluammeko jatkossakin – ja mieluusti jopa aiempaa paremmin –turvata kaikkien mahdollisuudet saada apua, tukea ja hoitoa silloin, kun tarve on?

Hyvinvointivaltion suurimmat menoerät liittyvät meidän ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Vuoden vaihteessa vastuu näistä palveluista ja niiden rahoituksesta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Tähän asti kunnat ovat joutuneet talousarvioissaan ennustamaan esimerkiksi erikoissairaanhoidon kuluja. Tehtävä on ollut haastava, monia sairauksia kun on mahdotonta ennustaa.

Palveluiden järjestämisvastuu jää vuoden alussa kunnilta pois ja rahoituskin tulee suoraan valtiolta hyvinvointialueille. Jos hyvinvointialueille olisi annettu verotusoikeus, palveluiden järjestäminen ja rahoittaminen olisi paljon helpompaa. Verotusoikeus olisi tuonut mukanaan myös mahdollisuuden rahoittaa investointeja ottamalla lainaa.

Surullisena seuraan keskusteluja, joissa melkein toivotaan, että asiat menisivät pieleen. Tai joissa ajatellaan, että tämä asia ei kuulu meille ja arvostellaan sitä, miten huonosti asiat on hoidettu. Surullisena olen seurannut myös puhetta siitä, että nyt olisi aika säästää eikä raha riitä palveluihin.

Nyt on tärkeää pitää mielessä, että edelleen on kyse sinun, minun sekä meidän läheistemme hoivasta ja turvasta. Terveys, hyvinvointi, hoiva ja turva, ovat asioita, joihin kannattaa panostaa. Ja jos on huoli rahoituksesta, niin onko järkeä leikata perustason palveluista? Saavutettavat, ennaltaehkäisevät ja oikea-aikaiset palvelut tuottavat säästöjä ja ovat inhimillisesti kestäviä. Painopistettä on siirrettävä sairauksien ennaltaehkäisyyn. Hyvinvointialueiden ja kuntien on tehtävä yhteistyötä meidän ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin eteen.

Toivoisin, että me kaikki – jokaisen puolueen edustajat, jokaisen kunnan viranhaltijat, kaikki aluevaltuustotyössä mukana olevat – kantaisimme yhteisen vastuumme meistä ihmisistä ja meidän palveluistamme.

Hyvinvointivaltio on meidän kaikkien. Meidän on uskottava, että palveluiden rahoitus järjestyy, kuten nytkin. Rahat tulevat edelleen valtiolta ja verovaroista. Palveluiden järjestämisvastuu vain vaihtuu.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen varavaltuututettu ja Lempäälän kunnanvaltuutettu sekä vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Pirkanmaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *