Artikkeli: Lukijalta

30.12.2022 klo 12:34

Vanhus kotiutettiin päivystyksestä keskellä yötä

Ambulanssi Tays Valkeakosken ovella.
Esa Salminen, jonka iäkäs sukulainen kotiutettiin Valkeakosken päivystyksestä keskellä yötä, toivoo lisäharkintaa kotiutusten ajankohtiin. (Kuva: Sinikka Torkkola)
Esa Salminen

Sairaanhoidon liian nopeat kotiuttamiset johtavat vaaratilanteisiin. Tavallinen keskiviikkoilta, 83-vuotias sukulaiseni sai sairauskohtauksen. Soitin ambulanssin kello 20.45. Ambulanssi oli paikalla ennen kello 21.00. Muutaman minuutin tutkimuksen jälkeen sukulainen otettiin ambulanssiin kyytiin, ja hänet vietiin Tampereen yliopistollisen sairaalan Valkeakosken päivystykseen. Kaikki näytti sujuvan rauhallisesti ja sukulainen pääsi hoitoon. Minä menin nukkumaan. 

Torstaiaamuna soitin sukulaiselle. Hän kertoi päässeensä yöllä takaisin kotiin. Hän oli ollut Valkeakosken päivystyksessä pari kolme tuntia ja saanut hyvää lääkitystä ja hoitoa. 83-vuotias sukulaiseni oli kotiutettu torstaina 00.30. Taksia hän oli odotellut sairaalan käytävällä. Taksikuitin mukaan hän oli ollut kotona Lempäälässä yöllä kello 01.15 

Sukulaiseni hoidossa ei ollut mitään vikaa, mutta 83-vuotiaan hauraan vanhuksen kotiuttaminen keskellä yötä on ehdottomasti väärin. Nämä tällaiset liian ripeät kotiutukset aiheuttavat vaaratilanteita ja saavat ihan varmasti aikaan lisäsairauksia vanhukselle ja lisäkuluja yhteiskunnalle.

Toivon, että tämä yökotiuttaminen oli yksittäistapaus eikä tämä ole mikään ”maan tapa”. Toivotan hyvää uutta vuotta ja jaksamista kaikille hoitajille ja lääkäreille, lisäksi toivon lisäharkintaa siihen, ketä lähetetään keskellä yötä kotiin toipumaan sairauskohtauksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *